Ремонт на помпата на пералня Whirlpool

Ремонт на помпата на пералня WhirlpoolПомпата на автоматичната машина постоянно изпитва големи натоварвания, изпомпвайки отпадъчни води от резервоара в канализацията. Частта е обект на силно износване и може да се повреди с времето. Възможно ли е да се ремонтира помпа на пералня Whirlpool? Как да проверите и ремонтирате елемент? Нека да разгледаме нюансите.

Помпата има ли нужда от ремонт?

Не винаги счупената помпа е причина за неработещ дренаж. Възможно е да има други проблеми с дренажната система. Ето защо, преди да ремонтирате или смените помпата, последователно проверявайте всички „болни точки“ на пералните машини Whirlpool.

 • Почистете филтъра за боклук. Често машината не може да източи вода от резервоара именно защото филтърният елемент е запушен. „Кошчето за боклук“ се намира в долния ъгъл на Whirlpool SMA, зад декоративен панел или специален люк. Развийте спиралата, почистете я и получения отвор от отломки и мръсотия. Често вътре можете да намерите монети, копчета и дори чорапи. След като отстраните чуждите предмети, поставете пластмасовата част обратно и стартирайте тестовия цикъл.започнете с почистване на филтъра за боклук
 • Проверете маркуча за източване. Може би гофрирането е огънато или вътре се е образувало запушване. Внимателно опипайте тръбата или още по-добре я откачете от тялото на пералнята и от точката на свързване към канализацията, след което изплакнете под течаща топла вода. След това изпълнете пробно източване. Ако машината продължи да работи, диагностиката ще трябва да продължи.дренажният маркуч е запушен
 • Проверете хода на работното колело. За да направите това, развийте филтъра за боклук и погледнете в получения отвор. Работното колело ще се вижда там. Проверете дали между остриетата няма заседнал чужд предмет. Отстранете също всички заплетени нишки и косми от тях.Превъртете частта с пръсти - тя трябва да се върти свободно. Ако движението не е трудно, най-вероятно проблемът е в самата помпа.

Преди да ремонтирате помпата на пералната машина Whirlpool, проверете дали филтърът за боклук и дренажният маркуч са запушени и дали въртенето на работното колело е блокирано.

Можете да разберете дали дренажната помпа е наред, като слушате нейната работа. Затова стартирайте прането и анализирайте звуците, издавани от машината Whirlpool. Ако на етапа на източване пералнята започне да издава силен шум, но водата не се спуска в канала, можем да говорим за неизправност на помпата. Пълната тишина също ще показва повреда, тъй като все още трябва да присъства измерен и скрит шум.проверка на помпата с тестер

За да диагностицирате помпата, ще ви е необходим мултицет. Може да се използва за тестване на целостта на статорната намотка на част. Контактите и сензорите на помпата се проверяват визуално - не трябва да показват признаци на повреда.

Освен това причината за липсващия дренаж може да е в контролната платка на SMA. Въпреки това, електронният модул се проваля изключително рядко, така че най-вероятно ще трябва да смените дренажната помпа на автоматичната машина. Нека да разберем как да поправим пералнята.

“Консумативи” за ремонт на помпи

При ремонт или смяна на помпата на пералната машина не са необходими специални инструменти. Ще бъде достатъчно да се „въоръжите“ с обикновена отвертка Phillips. Ножът също може да бъде полезен, по-добре е да го имате под ръка.

За да диагностицирате помпата, ще ви е необходим мултицет. Устройството може да бъде закупено в магазини за хардуер или поръчано онлайн. Тестерът е евтин, има модели за $2-4.

Броят на компонентите за ремонт на Whirlpool SMA директно зависи от мащаба на повредата. В най-лошия случай ще трябва да закупите:

 • помпа;
 • работно колело;
 • сензор на помпата;
 • тюлен;
 • Контакти;
 • ос;
 • уплътнение;
 • макара.разглобена помпа

Както вече споменахме, това е набор от резервни части за най-лошия сценарий на повреда на помпата. В повечето случаи е достатъчно просто да закупите нова помпа. Как да изберем резервни компоненти?

Когато купувате резервни части, ръководете се от модела Whirlpool CMA и серийния номер на устройството.

Можете също да демонтирате счупената помпа и да отидете до магазина с нея. Продавачът, въз основа на маркировката на частта, ще избере подобна. Когато поръчвате помпа по интернет, проверете сами цялата информация, за да закупите компонентите, подходящи за вашия модел Whirlpool.

Стигане до помпата

Помпата при всички модели Whirlpool се намира на едно място - в долната част на корпуса. Независимо дали е модел с директно задвижване или ремъчно задвижване. За да стигнете до помпата, дори не е нужно да разглобявате пералнята. Достатъчно:

 • изключете захранването на автоматичната машина;
 • затворете спирателния вентил;
 • изключете устройството от водопровода и канализацията;
 • източете останалата вода от системата, като развиете филтъра за боклук;
 • покрийте пода с одеяло;
 • поставете пералнята от лявата й страна върху мека основа;
 • извадете тигана (ако има такъв).

Не забравяйте да вземете предвид, че когато развиете филтъра за боклук, водата ще изтече от дупката. Затова покрийте пода на това място с парцали или поставете нисък контейнер под SMA.получи достъп до помпата

Всичко, което трябва да направите, е да погледнете вътре в пералнята и да намерите помпата. Сега можете да диагностицирате елемента и, ако е необходимо, да го смените. Ако се съмнявате, че можете да се справите с ремонта, по-добре е да потърсите помощ от специалистите на сервизния център.

На първо място, частта се проверява с мултицет. Сондите на тестера се поставят срещу контактите на помпата и след това се оценяват показанията на екрана на устройството.Обикновено изходното съпротивление трябва да бъде 150-250 ома.

Търся проблем по време на разглобяване

Основната стъпка е разглобяването на помпата. Само по време на тази процедура ще бъде възможно да се разбере дали работното колело се върти и колко надеждно се държи от скобите. Необходима е вътрешна проверка, ако движението на лопатките е затруднено, но няма видими препятствия - отломки или чужди предмети.

Машините Whirlpool могат да имат стандартни помпи, които се считат за сгъваеми или неразделими елементи. В първия случай трябва да действате по следния начин:

 • откачете помпата от спиралата, като премахнете фиксиращите болтове;
 • натиснете частта от страната, където се намира изпускателният клапан, след което издърпайте тялото към вас;
 • източете водата, която се е натрупала там от корпуса;помпата работи ли добре?
 • повдигнете заключващите ключалки, разположени от двете страни на помпата;
 • извадете помпата от макарата.

Дори неотделяемите помпи могат да бъдат намалени наполовина. В този случай трябва да действате по-внимателно. Алгоритъмът ще бъде както следва:

 • носете защитни ръкавици;
 • откачете тялото на помпата от спиралата и намотката;
 • вземете сешоар, пуснете програмата за издухване с най-ниска температура;помпата трябва да се разглоби и почисти
 • загрейте „стеблото“ на помпата (това е дългият връх, разположен отзад) за няколко минути;
 • използвайте отвертка, за да вземете напречната част и да я извадите от тялото;
 • също премахнете магнита, поради което структурата се счита за несменяема;
 • почистете магнита и седалката от отломки, плака и мръсотия;
 • отстранете магнита от вала на помпата.

Понякога, за да поправите помпа, е достатъчно да почистите нейните „вътрешности“. Следователно можете да опитате да отстраните отломките, да смажете лагерите на магнита и да сглобите отново частта. Ако подобни действия не доведат до резултати, ще трябва да смените помпата.

Преди да инсталирате нова помпа, не забравяйте да почистите всички елементи на дренажната система. Говорим за охлюва, доставените тръби и седалката. Частта е закрепена с болтовете, отстранени по време на демонтажа.

След като приключите с инсталирането на новата помпа, не забравяйте да тествате пералнята. Пуснете цикъл на празен ход, без пране в барабана. Ще бъде достатъчен кратък режим „Изплакване + източване“. Ако водата тече свободно в канализацията, ремонтът може да се счита за успешно завършен.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня