Направи си сам ремонт на помпата на перална машина LG

Направи си сам ремонт на помпата на перална машина LGСпециалистите по перални често наричат ​​помпата „сърцето“ на машината. Факт е, че той изпомпва отпадъчни води от устройството, поема най-големите натоварвания и е подложен на силно износване. Рано или късно частта се запушва или се проваля и само самостоятелният ремонт на помпата за източване на пералната машина може да спаси ситуацията. Как собствениците на LG могат да направят това и какво ще е необходимо за подмяната му?

Симптоми на повреда на помпата

Няма нужда да бързате да сменяте помпата веднага. Първо трябва да идентифицирате естеството на неизправността на помпата на пералната машина LG. Причината за неработещото оттичане може да бъде не само „сърцето“ на пералнята, но и други проблеми на машината. За да избегнем грешки, ние последователно проверяваме „болните точки“ на дренажната система.

Системата на пералната машина LG може сама да диагностицира проблеми с помпата и да покаже кода за грешка на OE на електронния дисплей.

 1. Слушаме как работи помпата. Можете да разберете дали помпата е наред по слух. За да направим това, започваме цикъла и внимателно оценяваме Преди всичко почистете филтъра звуци, идващи от устройството. Ако по време на източване и събиране на вода се чува силно бръмчене отдолу и машината не източва или събира вода, има проблем в системата. Ситуацията е подобна при липса на шум, тъй като трябва да има нормално измерен и имплицитен шум.
 2. Почистете филтъра за боклук. Когато се открие проблем с помпата, трябва да обърнете внимание на филтъра за боклук. В долния десен ъгъл на кутията отворете техническия люк и развийте пластмасовата приставка. Вероятно има много мръсотия, косми и чужди предмети по бобината, които пречат на водата да се оттича в канала.Чести гости във филтъра са монети и телчета от сутиени.
 3. Напипайте дренажния маркуч. Маркучът често е пречка за пълното отводняване. Затова внимателно изследваме гумата за запушвания или още по-добре я отделяме от тялото и канализацията и я измиваме под крана. На този етап се препоръчва да проверите резултата от извършената работа, като включите пробно измиване. Ако помпата все още е „капризна“, тогава търсим по-нататък.

По-често пълното източване се възпрепятства от запушен филтър за боклук или дренажен маркуч.

 1. Проверка на въртенето на работното колело. Като развиете дренажния филтър и светнете с фенерче през освободения отвор, можете да видите работното колело на помпата - „колело“ с остриета. Поставяме ръка към него и се опитваме да превъртим частта. Ако това не е възможно, тогава внимателно почистете резервната част от препречващи предмети. Най-вероятно коса, конци, мъх или тел са увити около стърчащите части. Когато въртенето не е трудно, но помпата не работи, тогава причината е друга и за ремонт на помпата ще трябва напълно да разглобите машината.

Накрая проверяваме контактите и сензорите на помпата, които трябва да са непокътнати и да работят. Ако всичко е наред с тях, тогава тестваме контролния блок за функционалност. Когато няма проблеми с контролната платка, има само едно решение - сменете помпата. По-долу ще опишем подробно как се ремонтира дренажната система.

Какво е необходимо за ремонт?

За да поправите сами повредена помпа, ще трябва да се запасите с някои инструменти и компоненти. Техният брой пряко зависи от мащаба на възникналия проблем и навиците на господаря. Ако разгледаме най-лошия сценарий на повреда на помпата, ще са необходими следните части:

 • дренажна помпа;
 • работно колело;
 • ос;
 • Контакти;
 • сензор на помпата;
 • маншет;
 • гумено уплътнение;
 • макара.

Трябва да внимавате, когато избирате резервни части - резервните части трябва идеално да пасват на съществуващия модел LG. В идеалния случай трябва да демонтирате стария дренаж и да помолите продавача в магазина да намери подходящи аналози. Друга насока ще бъдат серийните номера, които трябва да се прилагат към всички компоненти на помпата.

Когато поръчвате части за подмяна на помпа чрез онлайн магазин, трябва да проверите серийния номер на всички компоненти на помпата и самия модел LG.

Наборът от инструменти е няколко пъти по-малък. По-голямата част от работата може да се извърши с кръстата отвертка и джобно ножче. Понякога не можете без мултицет, който може да се използва за тестване на контакти, сензори и захранващи елементи.

Трудно ли е да се намери помпа?

стигаме до помпата през дъното Разположението на дренажната помпа е стандартно в почти всички модели на LG, независимо дали машината е с директно задвижване или с ремъчно задвижване. Освен това няма да е трудно да стигнете до мястото на повредата - няма да се налага да разглобявате напълно кутията. Също така не е необходимо дори да развивате задната стена, горния капак, таблата или предния панел. Намирането на помпата е много по-лесно, тъй като изисква само поредица от прости стъпки.

 1. Изключете оборудването от електричеството.
 2. Източете отпадъчната вода от барабана, като използвате аварийния дренаж.
 3. Спрете подаването на вода и изключете от канализацията.
 4. Наклонете тялото назад, като поставите стари парцали под машината.

Ако се съмнявате в способностите си, по-добре е да се свържете с отдела за обслужване на клиенти за професионална помощ.

Всичко. Поглеждаме под дъното и получаваме свободен достъп до цялата дренажна система. Има и друг начин - преместете машината в центъра на стаята и я поставете от лявата й страна.

Сваляне и разглобяване на помпата

Ключовият момент при ремонта на помпата ще бъде нейното разглобяване.Това е единственият начин да разберете дали работното колело се върти на вала и дали е закрепено към скобите. Също така не можете да правите без вътрешна проверка, ако въртенето на остриетата е трудно, но няма видими смущения, отломки, чужди предмети или косми. Тогава ще трябва да разглобите корпуса и да потърсите проблема вътре. Стандартна разглобяема помпа се "отваря", както следва:

 • изключете помпата от спиралата, като развиете фиксиращите винтове;
 • натиснете помпата от страната на изпускателния клапан и след това издърпайте корпуса към вас;
 • източете останалата вода от детайла;
 • повдигнете резето на корпуса на помпата от двата ръба;
 • извадете помпата от намотката.

Ако моделът LG е оборудван с „неотделима“ помпа, тогава няма нужда да отказвате ремонт. Дори такива механизми могат да бъдат разглобени - просто трябва да следвате определени инструкции.разглобете помпата

 1. Разкачете корпуса на помпата заедно с работното колело от спиралата и бобината.
 2. Огледайте привидно монолитната част.
 3. Носете ръкавици.
 4. Вземете всеки сешоар и настройте устройството на най-ниската температура.
 5. Внимателно затоплете „стеблото“ на помпата – дългият заден връх.
 6. След няколко минути загряване използвайте кръстата отвертка, за да повдигнете напречната част и да я извадите от корпуса. Заедно с напречната част получавате и магнит, който прави конструкцията „неразглобяема“.
 7. Почистете добре откачената част и седалката от натрупаната мръсотия.
 8. Извадете магнита от вала.
 9. Намерете лагера на отстранения магнит и го смажете с подходящата смес. Не забравяйте за втория лагер, разположен в долната част на корпуса.
 10. Върнете отстранените части на помпата на оригиналните им места.
 11. Натиснете горната част на корпуса, докато чуете щракване и уплътнителният гумен пръстен „седне“ плътно на място.

Преди да инсталирате нова помпа, трябва да почистите добре всички елементи на дренажната система: спирала, седло, работно колело, подходящи тръби.

Ако по време на проверката се окаже, че помпата не може да бъде ремонтирана, тогава ще трябва да приемете замяна. Просто трябва да закупите нова помпа и да я инсталирате на мястото на старата. Процесът на демонтаж и монтаж е прост, така че няма да описваме инструкциите подробно.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня