Ремонт на помпа на пералня

помпа за пералняЗанаятчиите на шега наричат ​​помпата на пералната машина „сърцето“. Основната задача на помпата е да изпомпва отпадъчна течност от резервоара. Рано или късно идва моментът за ремонт на помпата или замяната й с нова, тъй като заедно с двигателя този агрегат изпитва най-големи натоварвания и е подложен на най-голямо износване. Като част от статията ще ви кажем как да проверите помпата, как да стигнете до нея и как сами да извършите ремонт. Надяваме се, че тази информация ще ви бъде полезна.

Как да разбера, че помпата е повредена, причините за повредата?

Преди да побързате да разглобите пералнята със собствените си ръце и да смените помпата, трябва точно да определите причината за повредата. Много е възможно причината изобщо да не е в помпата, това трябва да се изследва възможно най-задълбочено. Да процедираме по следния начин.

 • Първо трябва да слушате помпата.
 • Отворете и почистете дренажния филтър, ако е необходимо.
 • Проверете и почистете дренажния маркуч.
 • Проверете въртенето на работното колело на помпата; може да е заседнало.
 • Проверете сензорите и контактите към помпата.

Някои неизправности могат лесно да бъдат локализирани на ухо, без да сте специалист, така че отидете до пералнята, докато работи и се вслушайте. Изчакайте, докато машината започне да източва или пълни вода, следвайки програмата. Ако помпата бръмчи, опитва се да работи интензивно, но водата не тече в резервоара или помпата изобщо не издава звуци, смятайте, че неизправността е локализирана.

След като се убедите, че помпата не работи както трябва, трябва да прецените точно дали има нужда от смяна или можете да я ремонтирате сами. Първо отворете дренажния филтър и го почистете от отпадъци със собствените си ръце.

Възможно е работното колело на помпата да е задръстено поради попадане на монета или кост от сутиен във филтъра, така че да не работи както трябва.

Ако почистването на филтъра не помогне, проверете дренажния маркуч за запушвания. За да направите това, маркучът трябва да се разглоби и да се измие с поток от гореща вода. Сменете маркуча и пуснете пробно измиване. Ако помпата продължава да работи, тогава трябва да потърсите по-нататък.

След това трябва да проверите въртенето на работното колело на дренажната помпа на пералната машина. Можете да стигнете до работното колело дори без да разглобявате машината, през дренажния филтър, който трябва да развиете. За по-удобно вземете фенерче и го осветете в дупката, от която сте развили щепсела.

помпа за пералня

В отвора ще видите работното колело на помпата. Поставете ръката си в отвора и използвайте пръстите си, за да завъртите работното колело, за да видите как работи. Ако въртенето на работното колело е трудно, опитайте се да напипате чужди предмети, които причиняват смущения (много често това са нишки, мъх, тел и др.). Ако работното колело се върти свободно или причината за трудното въртене не е открита, ще трябва сами да разглобите пералнята.

Стигайки до помпата, проверяваме работното колело. Ако е необходимо, дренажната помпа може да бъде демонтирана и инспектирана по-задълбочено. Ако няма нишки и мъх, а работното колело все още не се върти добре, тогава причината е в механизма и помпата трябва да се разглоби. Ако работното колело се върти нормално, но работи всеки друг път, тогава проблемът е в изгорели контакти, сензор или контролен блок.

Ако всичко е проверено, но помпата все още не работи, тогава определено трябва да се смени.

Подбираме инструменти и компоненти за ремонт

Съставът на необходимите инструменти и компоненти ще зависи изцяло от естеството на проблема, така че ще опишем опцията, както се казва, максимално, ако всичко е напълно лошо с помпата. В този случай ремонтът на пералня може да изисква следните компоненти:

 1. дренажна помпа;
 2. работно колело;
 3. ос;
 4. маншет;
 5. подложка;
 6. скрипец;
 7. сензор на дренажната помпа;
 8. Контакти.

Когато купувате нова помпа и части за нея, трябва да внимавате. Най-добре е да вземете старото устройство, да го занесете в търговски обект, който продава подобни продукти, и продавач-консултант ще ви помогне да направите избор. Същото трябва да се направи и с компонентите. Донесете помпата в разглобен вид в магазина и там ще ви дадат необходимата част за нея.ремонт на дренажна помпа

важно! Ако решите да поръчате компоненти от онлайн магазин, тогава трябва да ги търсите по номера, които трябва да прочетете на старата помпа, която сте свалили.

С инструментите ситуацията е по-проста. В повечето случаи можете да го премахнете с кръстата отвертка и джобно ножче. Въпреки това, ако има нужда да проверите функционалността на електрическото оборудване (сензори, контакти, окабеляване), ще трябва да придобиете мултицет.

Как да стигна до помпата?

За да стигнете до дефектна дренажна помпа, изобщо не е необходимо да разглобявате цялата пералня. Ремонтът ще зависи от модела на оборудването и неговия производител. Много е лесно да стигнете до помпата на пералните машини на някои производители, докато при други ситуацията е по-трудна, но първо на първо място.

 • Най-лесният начин да стигнете до помпата на перални машини е: Samsung, Candy, Ariston, Ardo, Beko, Whirpool, LG, Indesit.За да направите това, трябва да обърнете пералнята на една от тези фирми настрани, да премахнете долния капак (ако има такъв) и помпата ще бъде под ръка.
 • Ситуацията е малко по-сложна при перални машини като Electrolux и Zanussi. За да стигнете до тяхната помпа, ще трябва да завъртите пералнята и да премахнете задната й стена, като развиете няколко винта.
 • Най-трудно се достига до помпите за перални на производители като AEG, Bosch, Siemens. В този случай ще трябва да демонтирате предната стена заедно с контролния панел. Прочетете статията за това как най-добре да направите това. Смяна на помпата в пералня.ремонт на дренажна помпа

Ние го поправяме със собствените си ръце

Както бе споменато по-горе, помпата на пералната машина е доста проста в дизайна и ремонтът й не е труден. Ако няма видими повреди по него, тогава трябва да го разглобите и внимателно да прегледате всички елементи. Една от най-често срещаните повреди на помпата на пералната машина е, че работното колело излиза от центровка. Много често той просто излита от оста, докато самата помпа ще се включи, ще издаде звуци, но няма да изпомпва вода. Виждаме решение на проблема в закупуването на ново работно колело и монтирането му на мястото на старото, счупено. ремонт на дренажна помпа

Когато разглобявате помпата, внимателно проверете всички гумени уплътнения. Ако по тях се виждат и най-малки следи от износване, уплътненията трябва да се сменят. Също така проверете всички движещи се части на помпата, включително ролката, за износване и сменете, ако е необходимо. Частите на помпата струват стотинки, но ако пропуснете да ги смените или използвате неоригинални резервни части, можете да загубите време и в крайна сметка да смените цялата помпа.

Забележка! Когато извършвате ремонт и демонтирате старата помпа, имайте предвид, че в нея може да има доста застояла вода, така че не забравяйте да поставите контейнер или голям парцал наблизо.

В резултат на това отбелязваме, че е напълно възможно да ремонтирате пералня, или по-скоро нейната помпа, със собствените си ръце, без да прибягвате до помощта на специалист. За да направите това, трябва да проучите правилата за работа и друга полезна информация, която сме представили накратко в нашата статия. Късмет!

   

24 читателски коментара

 1. Граватар Сергей Сергей:

  Удобен сайт, има всичко и подробно описание на ремонта, хареса ми...

 2. Граватар Артьом Артем:

  Благодаря ви за полезната информация!

 3. Граватар паша Паша:

  Благодаря, всичко е ясно.

 4. Граватар Владимир Владимир:

  Роторът на помпата ми е във вода, това нормално ли е?

 5. Граватар Петър Петър:

  Всичко е ясно, благодаря.

 6. Граватар Артьом Артем:

  Това е причината, поради която работното колело пада, как да го закрепя? Лепилото не е полезно. Казвам!

  • Граватар Анонимен Анонимен:

   Сменете гумения пръстен на вала

 7. Gravatar на Катя Кати:

  Машината на LG беше с помпа 30w. Заменен с помпа Askoll 40w. Това е добре?

  • Граватар Ваня Ваня:

   Предполагам, че ако работи добре, не се притеснявайте. Нека го измие бавно :)

 8. Граватар Анна Анна:

  Помпата бръмчи, но работното колело не се върти. Ако завъртите малко отвертката през дренажния отвор, тя започва да се върти. Какво да правя?

 9. Граватар Виталий Виталий:

  Налях масло под перката и няма нужда да разглобявам нищо. Всичко работи, но не трае дълго.

 10. Граватар на Рая Рая:

  Колко струва установяването на грешки в помпа, LS машина?

 11. Граватар Анонимен Анонимен:

  Здравейте, монтирах нова помпа Bosh maxx 5a. Работното колело се върти в грешна посока. Кажете ми как да се справя с този проблем?

  • Граватар Ромел Ромел:

   Завъртете статора на 180.

 12. Граватар Анонимен Анонимен:

  Начини за споделяне на информация, помогна!

 13. Граватар Антон Антон:

  Помпата работи като стар телевизор. Докато не почукате, не работи, какво можете да направите?

  • Граватар Александър Александър:

   Когато помпата започне да работи, след като я почукате, трябва да инсталирате нова. Едно нещо, което не мога да разбера, е как тя го разбира?

 14. Граватар Настя Настя:

  Какво трябва да направя, ако се напълни с вода, но не се оттича?

  • Gravatar Cat котка:

   Почистете канала и филтъра.

 15. Граватар Ник Ник:

  Роторът ми виси по диагонал и издава шум по време на работа. Как мога да се отърва от този проблем?

 16. Граватар Иван Иван:

  Благодаря ти много. Това помогна.

 17. Граватар Андрей Андрей:

  Машина Indesit. Помпата или нещо подобно издава силен шум при центрофугиране. Разглобих го, свалих дренажната помпа и измих маркуча. Всичко е ясно. Преместих нещо в маркуча на кръстовището с резервоара. Работи добре за 3 измивания и отново започна да бръмчи. Кажи ми какво може да е? Благодаря ти.

 18. Граватар Валера Валера:

  Работното колело пада от помпата

 19. Граватар Олег Олег:

  Свалих помпата, извадих работното колело, вътре имаше черни неща, които бяха натъпкани „през ръба“ :)
  Измих всичко с разтворител, сглобих го, а помпата все ръмжи и ръмжи по време на работа.
  Как да поправя/поправя? Или да си купя нов?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня