Ремонт на неизправности на перални Фея

Фея ремонт на пералняПералната машина тип активатор Fairy все още остава търсена сред малка част от населението; феята е особено популярна сред летните жители. Въпреки простотата на дизайна, частите на такава машина също са подложени на износване, така че пералната машина може да се повреди и да изисква ремонт. Какво най-често се проваля и как да го поправите сами? Ще се опитаме да отговорим на тези въпроси.

Чести неизправности

Повредите и неизправностите на пералнята могат да се проявят по различни начини, ето симптомите, които потребителите описват най-често:

 • Активаторът не се върти, докато двигателят бръмчи;
 • При измиване двигателят прегрява;
 • Имаше почукване по време на пране;
 • по време на интензивно пране активаторът разкъсва прането;
 • Центрофугата не работи;
 • водата не се оттича;
 • Под машината изтича вода.

Специалистите от сервизния център също говорят за тези неизправности, въпреки че хората рядко се обръщат към тях с такива проблеми. В крайна сметка разходите активатор пералня Fairy 2 не надвишава 20 долара - това е толкова евтин вариант за организиране на „пране“ с относителен комфорт. Услугите на специалистите по ремонт често са равни на цената на машината Fairy 2, така че е по-добре да извършите ремонта сами и ако това не работи, тогава го изхвърлете и купете нов. Нека се опитаме да сортираме тези грешки и да решим как да ги поправим.

Активаторът не се върти и не разкъсва прането

активаторАко активаторът на пералнята Fairy 2 разкъсва дрехите или периодично отказва да се върти, това означава сериозен проблем, който най-вероятно ще ви доведе до необходимостта от смяна на активатора с нов. Следвайте тази процедура:

 1. Уверете се, че в машината няма заредено много пране; ако артикулите са обемисти, извадете някои и опитайте да пуснете прането отново.
 2. Проверете О-пръстените и гумените уплътнения на активатора; ако откриете видимо износване, сменете ги.
 3. Ако това не помогне, сменете самия активатор.

Ако активаторът откаже да се върти, но моторът издава бръмчене и след това пералнята се изключва, тогава тези симптоми ще изискват други действия от вас.

 • Ще трябва да премахнете задната стена на машината Fairy 2, да вземете мултиметър и да проверите работоспособността на кондензатора.
 • Ако кондензаторът е наред, може да има проблем с двигателя. Завъртете ротора първо в едната посока, след това в другата; ако се върти в двете посоки, най-вероятно ще трябва да смените двигателя.
 • В същото време проверете и сменете уплътненията.

За ваша информация! Не бързайте да разглобявате машината, първо завъртете активатора с ръце, понякога след такива механични манипулации той „става на мястото си“ и започва да работи.

Ако електродвигателят работи нормално, без външен шум, но активаторът стои неподвижно и отказва да се върти, трябва да направите следното. Отстранете задната стена на машината Fairy 2 и затегнете задвижващия ремък; ако задвижващият ремък е скъсан или износен, той трябва да бъде сменен.

Центрофугата не се включва, водата не се оттича

Фея пералняАко центрофугата на пералнята Fairy 2 не се включи, започнете с проверка на електрическата система, особено след като в тази машина е примитивна. Проверете целостта на захранващия кабел; по-добре е да използвате мултицет, за да направите това, като измерите съпротивлението и определите дали окабеляването е счупено или непокътнато.

Ако окабеляването е непокътнато, отстранете задната стена на машината и проверете термичното реле. Този елемент свети доста често, ако имате същия проблем, сменете термичното реле. Ако термичното реле е наред, тогава ще трябва да проверите кондензатора и след това двигателя на центрофугата, съгласно схемата, посочена по-горе.

Центрофугата може да работи правилно, но все още няма нормално въртене, тъй като водата не излиза през дренажната система. Каква е причината за такова неприятно явление?

 • Най-вероятният проблем е, че филтърът или дренажният маркуч са запушени; вземи инструкциите за пералня Фея 2 и виж как се чисти - няма нищо сложно.
 • Също така е възможно центробежната дренажна помпа да е запушена; тя също трябва да бъде премахната и почистена.
 • В редки случаи дренажната помпа се повреди и трябва да бъде сменена.

важно! Повредата на центробежната помпа често води не до невъзможност за източване на водата, а до течове, което също е много неприятно.

Пералнята тече

Фея пералняПералнята Fairy 2 може внезапно да започне да тече. Може би това може да се счита за най-честата и най-неприятна повреда, въпреки че причините за нея може да са тривиални. В най-лошия случай ще трябва да смените активатора или центробежната помпа. Но това се изисква само в 5% от случаите, когато срещнете такива повреди, така че не бързайте да се разстройвате. По-добре направете следното:

 1. Проверете колко здраво е затегнат активаторът. Ако виси свободно, тогава водата тече през него. Трябва да се затегне.
 2. Проверете О-пръстените за износване.
 3. Проверете повърхността на активатора за прорези или други повреди, тъй като водата може да изтече през такива повреди. Сменете активатора, ако е необходимо.

За да проверите О-пръстените, уплътненията и да затегнете активатора, той трябва да бъде отстранен правилно. Как да го направим?

 • Отстрани на активатора има щепсел, извадете го, развийте крепежните елементи и свалете дръжката.
 • Отстраняваме шайбата, уплътнението, развиваме крепежните елементи на корпуса и го изваждаме.
 • С една ръка държим работното колело на двигателя, а с другата развиваме активатора.

Забележка! Съдейки по описанието, няма нищо сложно, но всъщност има някои нюанси на разглобяване. Докато не опитате, няма да разберете.

Странни шумове по време на центрофугиране

Пералнята Fairy 2 може да издава странни звуци. В този случай може да се наложи ремонт, но първо трябва да разберете причините за проблема. Основната причина е, че центрофугата е претоварена с пране. Обикновено след изпиране на няколко зареждания пране потребителят се опитва да центрофугира всичко възможно най-бързо, натъпквайки възможно най-много мокри неща в центрофугата. Поради прекомерно натоварване, центрофугата, когато се върти, поради центробежна сила, започва да удря стените на резервоара, издавайки много силен шум.

В този случай е наложително да спрете процеса на въртене, за да избегнете разрушаването на частите на центрофугата. Трябва да заредите не твърде много неща, но не твърде малко, тогава процесът на предене ще бъде най-ефективен. Външен шум възниква и поради чужди предмети, уловени в центрофугата. Добре е, ако това е просто ключалка за яке, големи метални копчета или катарама за колан, но една центрофуга може лесно да завърши с голяма монета, пирон или нещо по-лошо. Проверете дрехите си, преди да ги поставите в пералнята.

В заключение ще отбележим, че пералнята Fairy 2, която е остаряла, но все още се използва от някои хора, често се поврежда. Тъй като това не е надеждно оборудване, то изисква независим ремонт, тъй като не можете да занесете такова „чудо на техниката“ в сервизния отдел - твърде скъпо е и не си струва. Единственият изход е да се поправи сам, което не винаги е възможно поради липсата на резервни части.

   

4 читателски коментара

 1. Граватар Илдар Илдар:

  В раздела (Машината тече) изображението не отговаря на FAIRY-2, чийто вал на активатора е вертикален, а не хоризонтален. Бяха невнимателни и нямаше помощ.Необходимо е да се посочи кое маслено уплътнение или маншет според GOST да се намери за подмяна.

 2. Граватар Татяна Татяна:

  Какво да направите, ако прането попадне под винта?

 3. Граватар Катя Кейт:

  Имам Фея 2. Върти, но бавно и излиза нещо друго жълто и мирише. Какво да правя?

 4. Граватар Анонимен Анонимен:

  Моят Fairy 2 се върти бавно и шумно. Какво да правя?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня