Свива ли се памукът след пране? Как да се пере правилно!

Как да перем памук?Памук. Продуктите, изработени от този естествен материал, са много популярни през топлия сезон. Приятни за тялото, пропускат добре въздуха и не се носят. В същото време, при рязка промяна на температурата (в случай на неочаквано застудяване), самият този материал се затопля много добре.

Въпреки всичките си предимства, памучната тъкан има някои недостатъци. Например памукът често се мачка, има тенденция да се свива, а белите неща пожълтяват на светлина. И трябва да се отбележи, че не всяка домакиня, след като научи, че тази или онази рокля е изработена от естествен памук, ще се съгласи да я купи. Някои хора смятат, че е много трудно да се грижиш за такива неща, тъй като можеш да се измориш много: щом се набръчкат, когато ги переш, те се свиват.

Особено разочароващо е, когато например изработеният по поръчка сарафан от тънък памук след измиване значително намалява по размер. Дотолкова, че след като го сложиш, камо ли да се наведеш, клякането е страшно. В резултат на това красиво нещо или се изхвърля, или се дава на по-малък приятел. И всичко това, защото направих нещо нередно при прането...

По принцип прането на памук не е толкова трудно. Ако всичко е направено както трябва, памучните продукти може да се свият, но не много, в допустими граници. И тук Ако го направите погрешно (погледнете, изперете), памучните дрехи наистина са доста способни да намалят значително по размер. За да се гарантира, че нещата няма да се влошат безвъзвратно, експертите препоръчват да се придържате към определени правила.

Подготовка за пране

Подготовка на памука за пранеПреди пране обърнете памучната дреха наопаки и я закопчайте (разбира се, ако има копчета или ключалка).

Ако артикулът е силно замърсен, препоръчително е да го накиснете за двадесет и четири часа (защото категорично не се препоръчва прането на дрехи от фин памук при температури над четиридесет градуса).

Някои домакини в такава ситуация предпочитат да действат по старомодния начин. Например, приготвя се специален разтвор. Четири супени лъжици прах за пране и същото количество терпентин се разтварят в десет литра топла вода. Или (ако не е възможно да се накисва за един ден), поставете прането в топла вода (десет литра) с една супена лъжица амоняк и няколко супени лъжици водороден прекис за двадесет минути. След това обикновено е достатъчно просто да изплакнете дрехите в топла вода. След такова измиване определено няма да има свиване!

Все пак трябва да се отбележи, че този метод на накисване е малко рискован - продуктът може лесно да се обезцвети. Ето защо е препоръчително първо да се провери ефектът на такива разтвори върху дадена тъкан.

Ако някой не иска да поема рискове, можете да го направите много по-просто - преди пране накиснете дрехите в прах, предназначен специално за премахване на силно замърсяване (за щастие, в наше време е много по-лесно да ги купите в магазин, отколкото същото терпентин).

Що се отнася до дрехите, изработени от тънък памучен плат, най-добрият вариант е прах, съдържащ ензими - специални биодобавки към праха, които са отговорни за премахването на мръсотия и петна. Вярно е, че не можете да ги накиснете дълго време. Може да има проблеми.

Пране на памук на ръка

Ако ще перете на ръка, трябва да разтворите прах за пране в топла вода (в идеалния случай е предназначен за продукти от естествени тъкани).Препоръчително е дрехата да прекара във вода не повече от четвърт час, а старото бельо - още по-малко. В противен случай е гарантирано силно свиване.

След това дрехите трябва да се изперат и изплакнат в чиста течаща вода. Изцедете продукта (не прекалено много, в противен случай ще стане много набръчкан) и окачете да изсъхне.

Как да перете памук в пералня

Пране на памук в пералняТрябва да перете памучните дрехи в пералня, след като изберете препоръчания цикъл на пране. Например, белите дрехи от дебел памучен плат могат да се перат на деветдесет градуса. Материалът ще стане чист и няма да се свие.
Ако трябва да перете тънка тъкан, температурата трябва да бъде максимум четиридесет градуса (въпреки че, ако е необходимо, цветното бельо може да издържи шестдесет).

Основното е, че режимът, зададен за машината, е предназначен за пране на памучни продукти. В противен случай въпросът е: „Свива ли се памукът след пране?“ ще стане изключително актуален.

Как да „засадите“ продукт?

По принцип в живота има всякакви ситуации. Например, може да се наложи намаляване на определен продукт. Така че, в резултат на внезапна загуба на тегло, може внезапно да откриете, че има нужда да купувате нови, по-подходящи неща. Освен това е време да прегледате гардероба си. И изведнъж се оказва, че не искате да изхвърлите любимите си дрехи само защото са ви станали твърде големи.

Знаещите хора тук съветват да не бързате. Особено когато става въпрос за памучни дрехи и вкъщи има обикновена пералня, също със сушилня.

В крайна сметка „засаждането“ на памучни продукти не е проблем. Следователно можете безопасно да заредите памучна рокля в машината. Задайте температурата на шестдесет градуса. Единственото нещо, Препоръчително е да добавите малко прах за пране, което помага да се запази цвета (за да не избледнява продукта). И давай напред! След измиване използвайте нормалния цикъл на центрофугиране и след това, ако е възможно, включете машинно сушене. Колкото по-висока е температурата, толкова повече ще се свие. Единствено не се знае до каква степен. Но най-вероятно роклята ще бъде точно!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня