Уплътнение на резервоара за пералня - как да го смажем и как да го сменим?

Уплътнение за пералняДнес автоматичните перални машини са станали най-често срещаните неща. Те, подобно на много други домакински уреди, са предназначени да поемат част от домакинските задачи и да направят живота на човека по-комфортен и приятен. Дизайнът на машините им позволява да изпълняват задълженията си ефективно. Те работят на електричество, използват вода и имат някои части, които не трябва да влизат в контакт с влага.

Комбинацията от тези характеристики на функциониране на машината задължава техните дизайнери да създадат система, която им позволява да комбинират всички тези неща и в същото време да запазят безопасността на работа и възможността за дългосрочна работа на домакинските уреди. Някои от задачите, свързани със защитата срещу навлизане на вода в нежелани места, бяха поети от различни маншети и уплътнения за перални машини.

Описание на печата

Масленото уплътнение е специален материал, чиято задача е да уплътнява различни фуги и да предотвратява изтичане на вода.

Използва се във всички видове автоматични перални машини. В различните модели обаче може да има различна форма и размер. Уплътненията, използвани в машините, може да имат някои разлики от уплътненията, използвани в други видове домакински уреди.

Техните свойства и характеристики зависят, наред с други неща, от качествата на гумения материал, от който са направени. В допълнение към гумата, те са изработени от силиконова гума, флуорна гума и други материали.

При производството на всички видове уплътнения за перална машина се използва специална метална вложка. Той играе ролята на подсилване и помага за поддържане на правилната форма. Тази вложка може да бъде доста крехка, така че трябва да внимавате по време на процеса на смяна, за да не я повредите.

Маслено уплътнение в дизайна на пералня

Семеринг в кръстачката на пералнятаНека да разгледаме въпроса за местоположението на масленото уплътнение в предните перални машини.Барабанът в тези машини е фиксиран върху скоба. Скобата има няколко крака. Обикновено 3-4 бр. В средата му има стоманена ос. Това е необходимо за закрепване на барабана към лагерния възел. Този тип фиксиране позволява на барабана да се върти. Тоест да има мобилност. Валът на оста кара електродвигателя да се върти.

Маслените уплътнения за перални не се закрепват към вала, а към специална втулка. И в комбинация с него осигурява нормална работа на пералнята и защита от изтичане на вода. Те осигуряват водоустойчивост и предпазват лагерите и целия възел от проникване на влага. Ако влагата попадне върху лагерите, много скоро те ще ръждясват и ще станат неизползваеми.

Масленото уплътнение е много важна част от машината. В крайна сметка, ако е повреден, тогава ще трябва да смените не само масленото уплътнение, но и лагерите. А подмяната на лагери изисква почти пълно разглобяване на пералнята. Това е много трудоемка задача. И ако се обадите на специалист, ремонтът няма да е от най-евтините. И ако го направите сами, това ще изисква много усилия и време.

Можете да намерите инструкции за смяна на лагерите по-долу.

Замяна

Резервоар за пералня с лагери и уплътнениеВсъщност, За да смените уплътненията, трябва да направите същото като смяната на лагерите. Тоест почти напълно разглобете машината. Първо ще трябва да премахнете капака (горната част на корпуса), след това да премахнете предната и задната стена. След това стигнете до резервоара и го извадете. Разглобете резервоара на две половини. И след това можете да стигнете до лагерния възел. Ето как са разположени масленото уплътнение и лагерите. Няма да описваме подробно цялата процедура за подмяна, тъй като тя вече е описана в статията за подмяна на лагери, която е на нашия уебсайт.

За да разберете колко работа трябва да свършите, ви предлагаме да гледате видеозапис на подобен ремонт на перална машина.Можете също така да смените както уплътненията за перални машини, така и лагерите сами, просто като направите същото като майстора във видеото. Това видео е записано на английски, но за да повторите всички стъпки или просто да оцените количеството работа, не се нуждаете от превод. Гледай видеото:

Смазване на семеринг

Смазка за семеринг на пералняПри смяна на лагер и семеринг, той трябва да се напълни със смазка. Най-добрият вариант би бил да ги използвате Смажете уплътнението на пералната машинасмазочни материали, препоръчани от производителя на машината. Въпреки това, такава смазка може да не е евтина. Някои майстори използват автомобилни и други видове смазочни материали. Като:

 • Литол-24м,
 • ЦИАТИМ-221,
 • AZMOL-алуминий,
 • АМБЛИГОН,
 • и т.н.

Смята се, че повечето видове лубриканти не са подходящи за тази цел. Тъй като те омекотяват семеринга и може да се повреди отново след година или две. Ето защо, ако искате да сте сигурни, че машината ще работи правилно и дълго време, по-добре използвайте смазочни материали, препоръчани от производителите или други, които сте изпробвали в практиката.

   

10 читателски коментара

 1. Граватар Евгений Юджийн:

  И така, с какво трябва да мажете? Каква смазка с оптимални свойства може да се намери в продажба?

  • Gravatar maxim050 максим050:

   Приятелят ми работи като майстор на перални около 5 години. Винаги използваше обикновено твърдо масло. И много го намазах. Или е бил щедър, или наистина е трябвало :)

   • Граватар Марат Марат:

    Какво значение има с какво е мазал, ако никога няма да разберем колко време са работили тези машини? Между другото, правилно монтираният семеринг трябва да издържи около пет години.

    • Gravatar maxim050 максим050:

     В наши дни това е рядък детайл, който трае толкова дълго)

 2. Граватар Денис Денис:

  Литоли, грес и други автосмазки се измиват с прахове за пране в рамките на 2-3 месеца. След това минават още два месеца, докато лагерите ръждясват. Това е точно шест месеца гаранция след смяната на лагерите. Семерингите трябва да се смазват само със специална смазка за семеринги на перални машини. Устойчив е на прахове. Продава се в спринцовки за еднократна употреба.

 3. Граватар Олег Олег:

  Кажете ми поне една смазка, която ще е устойчива на съвременните прахове за пране. Сега от сервиза ми искат поне 3-4 хиляди за ремонт на пералнята, а не всеки ще вземе, а и да вземе, както писа преди един приятел, още не се знае с какво ще го натъпчат този печат. Разглобих го сам у дома, смених лагерите и масленото уплътнение, разбира се, не можах да намеря необходимата смазка - смазах го с литол и го сглобих отново. Колко дълго ще работи? Но вече познавам тази машина отвътре: от какво се нуждае, какви части и как да вляза в нея и т.н.

 4. Gravatar на evgen евген:

  Машината на LG работи точно 10 години без смяна на лагери и семеринг. И след това започна да шлайфа (Въпрос - наистина ли е необходима грес Indesit за семеринга, тъй като е най-надеждната?

 5. Граватар Сеня Сеня:

  Специалист. грес в бяла тубичка, SkF лагери в чували от Indesit и Merloni и др. И всичко това от магазин за битова техника – СТРАХОТНО!!! Не се заблуждавайте! Пералнята изскърца след половин година. Аутопсията показа: греста на семеринга (светлокафява) се превърна в емулсия; Лагерът отвътре е целият ръждясал, както и смазката (също ръждясала). Затова хруска. Не знам с какво го тъпчат. Прилича на обикновен солидол (което, разбира се, е лъжа), но бях шокиран от тази снимка.Разрових куп информация в интернет и стигнах до следното: в уплътнението има само калциев сулфонат, а за уплътнението може да използвате плътен силикон или всякаква "метална"-"гумена" смазка, която е устойчива на алкали. Така че, помислете за това. Нека горчивият ми опит ви служи. И за Юджийн: LG използва Kluber isoflex NBU 15 (полиурея) под марката NBU 15.

 6. Граватар Дийн Дийн:

  Ремонтирах машина Indesit с метален резервоар преди 2 години. Всичко се случи без никаква подготовка. Вдигна малко шум. След разглобяване стигнах до извода - лагери. Намерих използван в гаража. СССР-овски лагери, литол, CIATIM 201. Почистих леко изгорелите лагери и ги напълних отново. При печата потокът беше пълен с CIATIM. Чакам да се счупи (нивото на водата при пране и изплакване е под уплътнението).

  • Gravatar Вит вит:

   Нивото на водата е под семеринга, така че машината се върти, водата ще влезе там.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня