Домашна пералня

Домашна пералняХората, живеещи в шумен град, често отиват на село през ваканциите или почивните дни. А такава приятна ваканция може да бъде провалена например от развалена пералня. Има нужда да се върнете в града на няколко десетки километра, да закупите ново устройство и да организирате доставката му до обекта. Не всеки знае, че можете да направите домашна пералня от импровизирани материали. По този начин ще решите проблема, без да губите енергия за изтощителни пътувания и пари за закупуване на оборудване. Нека да разберем как да направите своя собствена пералня.

Как и от какво е по-изгодно да се направи?

Опитвайки се да улесните нещата за себе си, първата стъпка ще бъде да се опитате да поправите счупеното оборудване. От една страна, това е правилно, но от друга страна, в повечето случаи все пак ще трябва да организирате пътуване до магазина, за да закупите резервни части. Ако сте стояли в дачата активатор пералня тип “Baby”, тогава ремонтът му е твърде досаден и икономически непрактичен.

Какво да направите, ако няма възможност да отидете в града? Можете да сглобите пералня със собствените си ръце от части, разположени в селски навес, като вземете някои елементи от износено оборудване. В идеалния случай проектираният продукт трябва да елиминира необходимостта от заваряване и струговане. Сглобяването ще отнеме няколко часа.

Сглобяване на устройството за миене

Преди да сглобите пералнята със собствените си ръце, трябва да разберете каква работа предстои. Важно е да разберете дали можете да намерите необходимите части и компоненти във вашата лятна вила. Дизайнът на пералнята изглежда така:

Като задвижване можете да използвате например електрически мотор от машината Skillful Hands. Използвайте голям емайлиран тиган като резервоар. Активаторът и неговата втулка трябва да бъдат отстранени от повредената пералня.домашно устройство за пералня

Трябва сами да направите устройство, което ще осигури процеса на измиване. За да направите това, трябва да вземете пластмасов диск с дебелина около 8 мм, чийто диаметър ще надвишава обиколката на контейнера, използван като резервоар с 10 см. В центъра се пробива дупка с диаметър 1 см. подготвения кръг, в който впоследствие ще бъде поставен валът на двигателя. Електрическият двигател е закрепен към диска със статорни болтове, размерите им в този случай са идеални.

Желателно е да поставите гумено уплътнение между диска и двигателя.

След това трябва да работите върху активатора. Вземете тенджера с подходящ размер и пробийте дупка в дъното й. Там се поставя втулката на активатора и се затяга отвътре с гайка. Оста на активатора се поставя във втулката отвън.

След това трябва да свържете активатора към електрическия мотор. Валът на двигателя в края има резба с диаметър 10 мм. Стандартният активатор е снабден и със сантиметрова ос с резба. Ако нямате готова втулка с подобни размери за свързване на двете оси във вашата дача, можете да продължите по следния начин. Вземете болт M10 и три гайки M10 и ги завийте върху него. Поставете стоманена тръба с подходящ диаметър върху получената конструкция и навийте краищата й. Чрез огъване на тръбата от болта ще получите надеждна втулка с желания размер. Домашната втулка трябва да бъде наполовина завинтена към вала на електродвигателя, а другият край към оста на активатора.

Така вашата пералня „направи си сам“ е почти готова.Има и резервоар, в който ще се налива вода и ще се зарежда прането, както и работещо устройство, което стартира цикъла на пране. Препоръчително е да покриете двигателя, който всъщност е отвън, като опция - с част от тялото от стара прахосмукачка. Защитното покритие се закрепва с помощта на специални щипки.

Важно е да свържете правилно окабеляването към двигателя. Кабелните връзки ще бъдат под „качулка“. Захранващият кабел също е вдлъбнат под корпуса, само малка част от него с щепсел остава отвън.

За да се гарантира, че дискът се задържа на място, когато оборудването работи, на дъното му трябва да се пробият 6 капачки от обикновени пластмасови бутилки. Това ще позволи на капака да не се движи от центъра, докато домашната пералня работи. Също така е по-добре да гумирате горната част на резервоара, в описания пример - емайлиран тиган. За тези цели е подходяща гумена тръба. Разрежете го по дължина на 2 части и внимателно поставете всяка половина по ръбовете около периметъра на съда.

Как работи машината?

Процесът на пране ще бъде както следва. В резервоара се поставя прането, а тук се налива прах за пране или течен препарат. След това елементите се пълнят с вода с необходимата температура.

Количеството вода и дрехите, които електрическият мотор ще "издърпа", се изчислява експериментално.

Устройството се потапя в резервоара. Щепселите, разположени на долната повърхност на диска, са разположени около обиколката на резервоара от външната страна. След това трябва да стартирате двигателя. Няма допълнителна нужда да закрепите операционната система в контейнера. Скоростта на вала на електродвигателя ще бъде висока, което ще осигури висококачествено пране на прането.

Значителен недостатък на домашна пералня в този случай ще бъде нейната ниска производителност.Поради скромната мощност на електродвигателя и малкия обем на резервоара, можете да перете около 1 кг сухо пране наведнъж, което се равнява на например пет мъжки ризи. Ако заредите повече неща, качеството на почистване ще бъде много по-лошо. За да увеличите производителността на пералнята, можете да потърсите по-мощен двигател и да увеличите капацитета на резервоара.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня