Пералня Samsung не се включва

Пералня Samsung не се включваПрането е отменено и сега всички планове са нарушени и всичко това, защото пералнята Samsung не се включва. Наистина може да има много причини за подобен инцидент. Но преди да изпаднете в паника, трябва да определите какво се е случило. Разбира се, щетите могат да бъдат значителни и ще е необходима помощта на специалист. Въпреки че е вероятно да успеете сами да отстраните проблема.

Какво проверяваме първо?

Преди да се втурнете да разглобявате пералнята, е необходимо да премахнете външните причини, които биха могли да повлияят на нейната работа. Да започнем с най-често срещаните:

 1. Струва си да се уверите, че сте свързани към електрозахранването и че в апартамента има електричество.
 2. Проверете дали контактът, към който е свързана пералнята, работи. Това може лесно да стане, като включите всеки друг електрически уред. Ако работи, тогава всичко е наред с контакта.
 3. Ако използвате удължителен кабел, уверете се, че е в добро работно състояние. Често счупен проводник става причина за липса на електричество.Гнездото може да е дефектно
 4. Наличие на вода. Първо във водоснабдяването, а след това и в достъпа до пералнята.
 5. Обърнете внимание на теглото на зареденото пране. Ако допустимата граница бъде надвишена, програмата няма да стартира. А в някои случаи цялото устройство може да се повреди.
 6. Дефектен RCD може да блокира работата. В модерните апартаменти електрическите табла съдържат устройство за остатъчен ток. В случай на късо съединение прекъсва захранването на апартамента.
 7. Люкът затворен ли е достатъчно плътно? Ако вратата не е натисната достатъчно и ключалката не щракне, прането няма да започне.
 8. Понякога пералнята се поврежда поради внезапен спад на напрежението. И дори включен не функционира и нищо не свети на дисплея. Производителите препоръчват изключването на устройството от захранването, когато не се използва.
 9. Много слабо водно налягане. Помпата няма достатъчно мощност, за да събере достатъчно количество перилна течност и машината се изключва.
 10. Обърнете внимание на цялата система за свързване на домакински уреди. Случва се, че ако инструкциите за дренажните връзки са нарушени, цялата пералня не работи.

Диагностиката е значително опростена, ако вашата машина е оборудвана с електронен дисплей. В този случай комбинацията от електрически крушки ще покаже повреда. Можете да го дешифрирате, като прочетете значението на сигналните символи в инструкциите за пералната машина. Обикновено специалистите в сервизите за домакински уреди могат лесно да се справят с повредени части.

Най-вероятни повреди

И така, тествахме устройството за външни повреди. Сега нека да разгледаме възможностите за неправилно функциониране на автоматична машина. Препоръчваме предварително да подготвите необходимите инструменти, които може да са необходими за това. На първо място, разбира се, ще ви е необходим мултицет, модерно устройство, което съчетава функциите на амперметър и волтметър. Използва се за измерване на ток и съпротивление, някои модели определят температурата. Тестерът винаги е полезен в къщата, тъй като е незаменим при ремонт на всякакви домакински уреди. И, разбира се, подгответе отвертки и гаечен ключ. Нека започнем да разглеждаме отделните елементи на пералнята, за да не пропуснем някоя неизправност.

Не забравяйте да спазвате предпазните мерки. И преди всичко изключете устройството от захранването.

Да диагностицираме кабела и щепсела.Обърнете внимание на целостта на проводника при завоя и връзката с щепсела. Това често е мястото, където настъпва преломната точка. Опитайте се да преместите металните щифтове в щепсела. Те трябва да останат неподвижни. Тези елементи също могат да имат вътрешни повреди. За да проверите, обадете се на тестера. За да направите това, поставете устройството в режим „зумер“ и особен скърцане ще сигнализира за изправността на частта.

Да преминем към вратата на люка. Знаем, че за да може пералнята да стартира програмата, люкът трябва да е плътно затворен. Можете да чуете щракване, което показва запушване. Невъзможно е визуално да се определи работоспособността на ключалката, ако няма механични повреди. Нека използваме мултицет. Да проверим съпротивлението. Внимание, пералнята трябва да бъде изключена от електричеството.

Отваряме вратата. С помощта на сондите на тестера докосваме противоположните страни на ключалката. И гледаме арматурното табло. Ако няма съпротивление, индикаторът е 0, ако има съпротивление, това е безкрайност. Затваряме вратата. И ние правим същите действия. Ако индикаторът се е променил, тогава ключалката работи; ако не, тогава ще трябва да бъде демонтирана и сменена. Този процес не е сложен. Можете да се справите сами.

Нека тестваме бутона за захранване. За целта отново ще използваме мултиметър и функцията за звънене, както е посочено в стъпка 1. Ако няма сигнал, ще трябва да инсталирате нов бутон. Дефектен FPS в пералната машина също може да блокира нейната работа. Това устройство е предназначено да филтрира електромагнитни смущения от други домакински уреди. Намира се под капака. Извадете го и измерете напрежението. За да направите това, превключете тестера в режим "напрежение". Използвайте скобите, за да докоснете различни краища на устройството и да прочетете индикаторите на дисплея.Контролният модул може да е повреден

Най-трудният елемент за проверка е електронният модул. Ремонтът му се извършва само от специалист в сервизен център, но диагностиката може да се извърши независимо. Извадете модула, той се намира зад контролния панел в пералнята. И звънете на всеки елемент с тестер, като по този начин определяте неговата производителност.

Причината за неизправност на оборудването може да бъде запушен филтър. За да го проверите, развийте дренажния маркуч на задната стена на пералната машина. Извадете филтъра и го измийте. Разгледахме най-честите повреди на автоматична машина Samsung. Повечето от тях могат да бъдат ремонтирани сами.

Струва си да проверите нагревателния елемент

Ще опишем по-подробно как да проверим изправността на нагревателния елемент. Факт е, че повредата на нагревателния елемент блокира работата на цялата пералня. В случай на такава повреда, защитният механизъм се задейства, тъй като токът изтича в корпуса. Нагревателният елемент може да е счупен. Това е една от най-важните части на устройството. За да го проверите, ще трябва да отделите време и да разглобите кутията. Надяваме се, че подробните инструкции ще ви помогнат да се справите със задачата. И така, какво да направите:

 • Разположете пералнята така, че всички страни да имат лесен достъп.
 • Отървете се от останалата течност в резервоара. За да направите това, извадете филтъра за боклук.
 • Издърпайте отделението, предназначено за прах за пране и други перилни препарати.
 • На гърба на корпуса има болтове. Те трябва да се развият, за да се премахне горният панел.
 • Под кюветата има монтажни винтове. Развиваме ги. А от дясната страна има още един, който също трябва да бъде премахнат. Общо 3 винта.
 • Много внимателно отстранете контролния панел. Няма да го изключваме напълно.
 • По цялата обиколка на люка има пластмасова скоба. Използвайте плоска отвертка, за да го повдигнете и внимателно да го извадите.
 • Внимателно поставете маншета на люка във ваната за измиване.
 • Като използвате същата плоска отвертка, повдигнете внимателно предния облицовъчен панел. Изкарай го. Това ще ви даде достъп до стоманената рамка на пералнята.
 • Сега можете лесно да видите 4 болта в долната част на предната стена. Те трябва да се развият.
 • След това много внимателно, за да не повредите електрическите проводници, преместете контролния панел към горния капак на SMA. Сега трябва да развиете още 3 винта, които бяха под панела. Те осигуряват предната част на тялото.Струва си да проверите нагревателя

Най-трудните манипулации за отстраняване на нагревателния елемент вече са завършени. Остава само да изключите предната стена. За да направите това, той трябва да бъде изваден от куките, на които се държи. Хванете долните краища на панела и внимателно го повдигнете.

Не е необходимо да прилагате сила, тъй като това може да повреди окабеляването, което е свързано към ключалката на люка.

По този начин беше отворен достъп до температурния сензор и нагревателния елемент. Сега е възможно да ги проверите за повреди. Опитайте се да поставите контролния панел възможно най-сигурно; падането му най-вероятно ще доведе до сериозни щети.

Така че, нека започнем диагностиката на нагревателните елементи. За това отново се нуждаем от мултицет. Поставете го в режим на измерване на съпротивлението. Разглеждаме производителността на тестера, като инсталираме първата скоба на един контакт, а втората на другия. Ако дисплеят показва стойност от 25-30 ома, тогава се уверете, че този нагревателен елемент работи. Ако индикаторът е 0 или 1, заключаваме, че частта не работи. Съответно счупеният елемент трябва да бъде заменен.

В статията разгледахме подробно възможните варианти за увреждане на SMA. Надяваме се, че получената информация ще помогне за възстановяване на функционалността на вашите домакински уреди.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Влад Влад:

  Машината ми също не реагира на включване. Всичко във вашето видео е достъпно и разбираемо. След пълна проверка ще направя трансмисията. Благодаря отново за подсказката.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня