Програмите на пералнята се объркат - оправяме го сами

Програмите в пералнята се объркатПроблеми с неправилни програми за пране най-често възникват при различни модели перални машини Indesit, Beko, Kandy и при прекалено сложни машини от други производители с голям брой функции. Любимите програми, с които вече сте свикнали и често използвате, или просто не се показват, или се показват, но се губят. Машината ги превключва или просто не ги довършва. Каква е причината за такива повреди и какво да направите, за да ги отстраните, ще разгледаме в тази статия.

Предварителни действия

Какво да направите, ако любимата ви програма за пране на вашата пералня се е объркала? На първо място, не трябва да се паникьосвате, да бягате и да се обаждате на техник или дори по-лошо, да бързате да разглобите пералнята. Има много персонализирани методи за елиминиране на такива проблеми; не е сигурно, че ще работят, но си струва да опитате. Нека ги изброим.

 • Рестартиране на пералнята от бутона за включване/изключване, както и чрез изключване на захранващия кабел.
 • Стартиране на пералнята в тестов режим.
 • Стартиране на самодиагностика на пералнята.Програмите в пералнята се объркат

При инсталиране и стартиране на определен режим на пране може да възникне повреда. Ако машината не следва програмата, първото нещо, което трябва да направите, е да натиснете бутона за изключване на пералнята, след това да изчакате 10 секунди и след това да я включите отново и да зададете желаната програма за пране. Ако това не помогне и проблемът продължава, изключете отново пералнята, този път не само от бутона, но и от контакта. Изчакайте 5 минути и след това стартирайте уреда отново.

Някои съвременни модели перални машини Indesit (и други) имат вградени тестови режими или режими на самодиагностика. Производителят специално ги е предоставил за намиране и коригиране на такива повреди. Този режим всъщност може да реши проблема само в 10% от случаите.Основната му задача е да открие причината за неизправността и по този начин да спести много усилия и енергия.Програмите в пералнята се объркат

Ако машината няма режим на самодиагностика или тестов режим, ще трябва да разрешите проблема ръчно чрез щателно и методично търсене. Какво още трябва да се направи като част от предварителните действия? Трябва да се провери свързване на машината към канализацията.

Забележка! Има случаи, когато неправилното свързване на дренажния маркуч причинява „ефект на сифон“, тоест водата се източва от резервоара сама, което от своя страна води до повреда на програмата за измиване.

Ако програмата се провали по време на фазата на изплакване/центрофуга, но процесът на пране е завършил нормално, трябва да почистите дренажния филтър на пералната машина. Какво да правя?

 1. В долния десен ъгъл на машината намираме сгъваема защитна лента.
 2. Под лентата намираме голяма запушалка за дренажен филтър.
 3. Поставете голям парцал под машината, след това отворете щепсела и източете цялата вода от отвора.
 4. Проверяваме филтъра за наличие на чужди предмети: коса, монети, кламери, парчета хартия и др.
 5. Връщаме щепсела на място и се опитваме да стартираме отново програмата за пране.дренажен филтър на машината

Проблеми с контролния блок и окабеляването

Ако горните действия не доведат до положителен ефект и повредата на програмата се повтори, трябва да проверите блока за управление и електрическото окабеляване. На първо място, трябва разглобете пералнятакато премахнете предната му стена. След като стигнете до контролния блок, трябва да проверите всички контакти и окабеляване един по един с помощта на мултицет, като започнете с бутона за включване/изключване.блок за управление на пералня

важно! Блокът за управление е доста сложен елемент на пералната машина, съдържащ многослойни електронни платки. Много е трудно да го тествате и презареждате сами; по-добре е да се свържете с специалист.

Ако тестът на контролния блок не доведе до положителни резултати, ще трябва да отидете по-далеч и да проверите окабеляването към всички модули и сензори на пералната машина, като обърнете специално внимание на превключвателя за налягане (сензор за нивото на водата), източване и пълнене клапани. Когато проверявате, обърнете внимание на всякакви странности:

 • изгорели контакти;
 • протрити или силно усукани проводници;
 • лошо закрепени и разхлабени клеми;
 • отвинтени крепежни елементи на сензора;
 • следи от механични повреди на сензори;
 • разтопяване на корпуса на платкови части и др.дъска за пералня

Всички подозрителни части или кабели трябва да бъдат по-внимателно проверени и заменени. Ако тези действия нямат ефект, най-вероятно проблемът е в някой от блоковете на пералнята. И това застрашава много скъпи ремонти.

Проблеми с основните компоненти на машината

Доста често повредата на програмата за пране се дължи на повреда на нагревателния елемент. Системата определя, че е невъзможно да загрее водата в резервоара до необходимата температура и поради това не стартира програмата за пране. Вярно е, че в този случай съответният код за грешка трябва да се появи на дисплея на пералнята, но това не винаги се случва; резултатът е грешка в програмата. Проблемът може да бъде решен чрез проверка и подмяна на нагревателния елемент.

важно! Ако при демонтажа на нагревателния елемент откриете приличен слой котлен камък върху него, най-добре е да смените нагревателния елемент с нов.

нагревателен елемент на пералняВ някои случаи неуспешната програма за пране може да бъде причинена от дефектен електродвигател. Най-добре е да поверите демонтажа и проверката му на професионалист. В много случаи двигателят може да бъде ремонтиран, без да се налага смяна на тази част. Също така трябва да проверите дренажната помпа с мултицет. Случва се самото устройство да работи, но поради лош контакт със сензора периодично възникват неизправности, които се отразяват в контролния блок. Проблемът се решава чрез подмяна на контактите или сензора на дренажната помпа.мотор на пералня

За да обобщим, отбелязваме, че ако пералнята превключва или не изпълнява програми за пране, това може да означава сериозна неизправност на един от нейните модули. Ако не можете да разрешите проблема чрез рестартиране или самотестване на машината, ще трябва да я разглобите и, като започнете от контролния блок, да проверите всички електрически компоненти, докато се открие причината за неизправността. Успех с търсенето!

   

89 читателски коментара

 1. Граватар Сергей Сергей:

  Човекът от видеото глухоням ли е? Нито един коментар от него!

 2. Граватар Лиза Лиза:

  Имам машина Samsung 6 кг. Като го заредя на 29 си изтрива нормално. Но когато изтегля за 91 минути, спира след около 20 и не работи. мига. Какво да правя? Моля, помогнете, ако някой знае.

  • Граватар Алекс Алекс:

   нагревателен елемент. Термичен сензор.

 3. Граватар Сергей Сергей:

  Машината Siemens пере на всяка програма без спиране. Трябва ръчно да включите изплакването и тогава прането ще приключи.

  • Gravatar MasterSMaPoltawa MasterSMaPoltawa:

   Същото. Или нагревателен елемент, или температурен сензор. Тъй като водата в машината не се загрява и определен сигнал не достига до контролния модул. Съответно смята, че още не е постигната необходимата температура навреме. И по този начин ви кара да изпълнявате цикъла на пране отново и отново!

 4. Граватар Алберт Алберт:

  Машината Samsung не работи в режим на бързо пране, изплакване и центрофугиране. Каква е причината?

 5. Граватар Оксана Оксана:

  Машина Indesit. След като приключи измиването, изтегля вода и след това се изключва. Вече натиснахме всички бутони.Каква може да е причината за неизправността?

  • Граватар Сергей Сергей:

   Оксана, добър ден!
   Във вашия случай няма ясна причина. Необходимо е да се извърши пълна диагностика.

 6. Граватар Марина Марина:

  Моята машина LG се изключва и спира след основното пране. Понякога се изплаква и не се изцежда. Кой може да ми каже каква е причината? Проверих маркучите, помпата работи и рестартирах цикъла на центрофугиране за изплакване. Нищо не разбирам. Какво с нея?

  • Граватар Анонимен Анонимен:

   Най-вероятно проблемът е в дренажната помпа. Може да заседне поради чужд предмет или поради лош контакт. Или помпата вече е към края на живота си 😉 Честит ремонт!

 7. Граватар Радмила Радмила:

  Пералня Индезит. Когато започнете прането, то поема твърде много вода, трябва да го превключите. На програма 9 измих нормално. Само това измиване продължава 3,5 часа. Отново трябва да превключите ръчно.

 8. Граватарът на Айк Айка:

  Кажете ми какво да правя, как да възстановя програмата? Децата натискаха бутони докато машината работеше и объркаха програмата. Тя пере и изплаква, но не центрофугира. LG.

 9. Граватар Виктория Виктория:

  Програмата на Beko WMN6358SE механика се е объркала. Как да го настроя, моля, кажете ми?

 10. Граватар Олга Олга:

  Програмата за пране не работи, как да я настроя? Атлант.

 11. Граватар Михаил Майкъл:

  Машината Indesit е нова. Пере, след измиване източва водата, пълни го и пак пере. Какво да правя?

 12. Граватар Татяна Татяна:

  Може ли машина Kandy самостоятелно да превключва програмата по време на пране, например от „бързо“ на „синтетика“?

 13. Граватар Сергей Сергей:

  Пералня Bosch. Изтрива безкрайно, но не на всички програми. Кажете ми какъв може да е проблема? Благодаря ти.

 14. Граватар Наталия Наталия:

  Пералнята ARDO прави всичко, освен изплакването.Барабанът не се върти по време на тази операция. Какво е това? Моля, помогнете ми да го разбера. Благодаря ти!

  • Граватар Иван Иван:

   Може би четките на електродвигателя трябва да се сменят!

 15. Ghoul Gravatar Гуля:

  Indesit пере нон-стоп. Помогне.

 16. Граватар Илона Илона:

  Indesit пере нон-стоп. Не изпълнява никакви функции. Помогне.

 17. Граватар Оля Оля:

  Какво трябва да направя? Настроих машината да мие за половин час, но тя вече мие час! Какво стана?

 18. Граватар Алекс Алекс:

  Марина Вестел. При стартиране черпи вода и веднага я източва. Всички лампи светват. Пералнята стои неподвижно. Какво би могло да бъде?

 19. Граватар Елена Елена:

  Добър ден пералня Siemens. Вчера го измих нормално, днес имаше някакъв бъг. Проблемът е следният: поема вода, нагрява я и я мие 5-10 минути. И започва да източва водата с последващ режим на изплакване и центрофугиране.

 20. Граватар Мария Мария:

  Здравейте, имам Indesit. При пране събира вода, поема прах и пере дълго време. Независимо от програмата, барабанът може да се върти няколко часа. Трябва да го изключите, да зададете режим на източване и след това да изплакнете. Какво би могло да бъде? Електроника? Може би можете да направите нещо сами, без да се свържете със специалист?

 21. Граватар Анна Анна:

  Атлант 840т. Изпрах го добре, но сега прането в машината на която и да е програма започва да пере с ефект центрофуга. Водата се загрява, люкът е топъл. Изплакнете, водата се напълва и ефектът на центрофугиране започва, след това източете и центрофугирайте. Времето за пране от програма 2 до 7 отнема около 20 минути. И по време на цикъла на въртене започва да подскача. Какъв е проблемът?

 22. Граватар Мирза Мирза:

  Машина Електролукс. Стартира програмата в началото, когато водата се източи или по време на цикъла на центрофугиране. Вече смених нагревателя с температурния датчик.Кажете ми какъв може да е проблема? Благодаря за отговора.

 23. Граватар Андрей Андрей:

  Добър ден Пералня Hotpoint Ariston ARSF105. При избор на програма показва времето, температурата на водата и др., които не отговарят на режима на пране. Например за 30 минути. Стрийковата програма показва 39 минути и без загряване на водата. Нормалният цикъл работи само в 2-3 режима. Понякога след пълно изключване е възможно да зададете желаната програма, но по време на процеса на измиване периодично звучи трикратен сигнал, въпреки че програмата се изпълнява напълно без грешки. Какво препоръчвате за решаване на проблема?

 24. Граватар Инна Ина:

  Здравейте, машината на Kandi първоначално се пълни с вода непрекъснато, дори когато захранването беше изключено. Сменихме пълнителния клапан, включихме го - работи. Но след 4 мин. Преди края на програмата тя отново започна да пълни вода, докато водоснабдяването не беше блокирано. И при наводнението имаше и бръмчене, какво може да е, кажете ми?

  • Граватар Илдар Илдар:

   Бръмчене при пълнене е вентилът работи. Това е добре. Останалото трябва да се провери.

 25. Граватар Олга Олга:

  Здравейте! Машината минава през целия цикъл на пране, но когато стигне до цикъла на центрофуга, преминава от 12 на 2 без центрофуга. При 1 се активира релето за отваряне на резервоара. Каква е причината за повредата?

 26. Граватар Наталия Наталия:

  Здравейте! Пералня Samsung. Грешката „прекомерна пяна“ се появява при всеки прах за пране. Същото се случва и по време на изплакване. Какво би могло да бъде? Моля те кажи ми.

 27. Граватар Екатерина Катрин:

  Здравейте. Машина Indesit. При всяка програма въртенето започва веднага. Натиска се 3 пъти за 5 секунди и това е. Времето минава, но програмите не работят, докато не ги изключа от мрежата. Какво може да е, моля, кажете ми?

 28. Граватар Олга Олга:

  На моята пералня Zanussi не й трябват не 5 минути, не 40 минути, не 2 часа, а един ден да стои изключена от мрежата, чак тогава започва да работи.

  • Граватар за Свети Валентин Валентина:

   При мен е точно така... но как да го оправя? Машината не източва вода и режимът на пране спира.

 29. Gravatar Glory слава:

  Диамантена машина Samsung 6 кг. Когато натиснете, панелът светва както обикновено. Дисплеят показва 2 H и изобщо не реагира на бутоните. Кажи ми какво да правя?

  • Граватар Татяна Татяна:

   Това е нормално, когато времето достигне две цифри, времето за пране ще светне на дисплея.

 30. Граватар Кадрия Кадрия:

  Здравейте! Пералнята е нова, закупена през юли. Не слуша, изписква и това е. Програмата не преминава към друга. Опитах да го изключа и от контакта. Пералня с резервоар Gorenje.

 31. Граватар Елена Елена:

  Вместо 10 минути изплакване и центрофугиране, машината Idesit започна да прави това за 55 минути. Какво да правя?

 32. Граватар Юлия Джулия:

  Здравейте! Имам машина Indesit. 3 месеца след като го купихме всичко беше наред. Сега работи само на третата програма, всички останали са бъги. Започва да пере, след това изплаква и отново се връща към прането. Върти празен барабан без вода, светлината мига и щрака. Моля, помогнете, какво може да е това?

  • Граватар Виталий Виталий:

   Не съм механик, но ми се струва, че проблема е в контролния модул. Ако е така, ремонтът ще бъде скъп. Най-добре се свържете с мястото, където сте закупили пералнята. Все още трябва да е в гаранция. Те ще го поправят безплатно или ще го сменят.

   • Граватар Илдар Илдар:

    Да, това определено е в блока на контролния модул. Ако грешката остане след рестартиране, трябва да се свържете с квалифициран техник. Попитайте дали извършват ремонт или фърмуер за контролния модул. Чести са случаите на повреда в програмата на пералната машина.Всичко това може да се поправи. Във всеки случай първо разберете цената. Защото няма стандартни цени. Всеки специалист го определя по свой начин. Фърмуер от 3000. Това е нормално.

 33. Граватар Маша Маша:

  Добър ден, машината е загубила твърде много вода преди изплакване. Не се превключва на друга програма. Той сигнализира за измиване.

 34. Граватар Санек Санек:

  Човече, колко струва ремонта? Резервоар, лагер, амортисьори + смяната им, датчик. Безценна машина.

 35. Граватар Наталия Наталия:

  LG машина. Включвам го, всички бутони мигат и се включват сами.

 36. Граватар Елена Елена:

  Машината на Ardo 90 градуса загрява и пере нормално. Но вие я настройвате на 60, както при синтетика, така и при памук загрява само малко като 40. И понякога светлините на бутоните превключват

 37. Граватар Галина Галина:

  Пералня Samsung. Настроих цикъла на пране за 1 час. Докато измиването напредва, добавяйте вода на интервали от 45 минути. На дъската има букви BE, стоп.

 38. Gravatar Rose Роза:

  Машината Indesit WIUN81 поема вода и я завърта два пъти. Изглежда, че притиска, какъв е проблема? Програмата се е объркала?

 39. Граватар Ирина Ирина:

  Добър ден, машината не стартира никакви програми. Пълни и източва вода, какво да правя?

 40. Граватар Серьога Серьога:

  Здравейте. Машина Indesit wisl83. Когато е свързан към мрежата, пълни/източва вода, докато индикаторите на панела мигат, бутоните не реагират. Каква може да е причината? Опитах да играя с режими, но не помогна много.

  • Граватар Сергей Сергей:

   Пералня Ardo. Режимът за бързо измиване не работи, кой знае, кажете ми какво да правя?

 41. Граватар Володя Володя:

  Възможно ли е да мигате мозъци с бутони?

 42. Граватар Нико Нико:

  Помощ, пералнята ми започва сама да сменя режимите при включване на програмата.

 43. Граватар Нина Нина:

  Здравейте, сменихме нагревателя с нов, пералнята е LG на всички колела. Пере само на 95. Всичко друго пере със студена вода. Майсторът не каза нищо. Той го обърна напред-назад и каза, че не знам какво не е наред с нея. Моля, кажете ми къде да търся причината за повредата?

 44. Граватар Настя Настя:

  Машината Indesit WISL103 поема вода, завърта я веднъж и се изправя. Включвам режим на източване на водата. Отцежда се дълго време. Докато не го изключа сам.

 45. Граватар Арина Арина:

  Добър ден. Машината LG се изключва след измиване и черпи вода, когато е изключена. Какво да правя?

 46. Граватар Иван Иван:

  Здравейте! Пералня Indesit 5105. При включване нищо не се случва, минават пет минути, горните светлини започват да мигат и светят индикаторите за центрофуга и сушене. И това го повтарям няколко пъти, след някакъв опит всичко работи, изтрива се. Какъв е проблемът?

 47. Граватар Руслан Руслан:

  Здравейте, имам машина Indesit. Смених нагревателя, но при миене отказва и горните лампи започват да мигат. Каква може да е причината?

 48. Граватар Дмитрий Дмитрий:

  Пералня Беко, в момента на изплакване или пране, програмата забива и спира. Когато рестартирате програмата, работи добре, но на всеки 3-5 пранета забива в различни точки, какво може да е това?

 49. Граватар Людмила Людмила:

  Здравейте. Имам машина Hotpoint Ariston. Машината мие на място 15 минути - 45. Проверено на 90, студен люк. Каква е причината, моля кажете ми?

 50. Граватар Ирина Ирина:

  Разбъркайте. Машина BEKO. Зададох програмата, но машината бръмчи и не черпи вода.

 51. Граватар Руфа Руфа:

  И ако във филтъра няма монети, косми или хартия, трябва ли да ги добавите? 🙂

 52. Граватар X х:

  Машина Zanussi Slim. Когато е включен, барабанът с пране незабавно се върти, без да добавя или източва вода.

 53. Граватар на светлината Света:

  Аристон машина за 6 кг. При стартиране измива 15-20 минути и източва водата. Водата е студена.

 54. Граватар на светлината Света:

  Благодаря ви много за информативните отговори, съветите ви бяха много полезни. Благодаря ти

 55. Gravatar Мика Миха:

  Машина Siemens товароносимост 8 кг. Но на дисплея пише 6 кг. Увеличете Перфектната функция не е налична.

 56. Gravatar Hope надежда:

  Машината Indesit нулира програмата в режим на изплакване/центрофуга. Светлините мигат, часовникът се включва и машината става, но продължава да бръмчи. Какво да правя? Рестартирането не помага.

 57. Граватар Елена Елена:

  Имам машина Gorenje, при включване на режим памук програмата забива. Какво да правя?

 58. Граватар Елена Елена:

  Машината Атлант се включва на 90 градуса във всяка програма. Как да поправя?

 59. Граватар Светлана Светлана:

  В машината Bosch Max 5 не стартира нито един режим. Какво трябва да направя?

 60. Граватар Елена Елена:

  Машина Zanussi спира след основното пране, преди изплакване.

 61. Граватар Лидия Лидия:

  Автоматичната машина Indesit не се върти, каква е причината? Накрая показва функцията без въртене и ключалката мига, задръстена. Какво да правим по въпроса?

 62. Граватар Андрей Андрей:

  Здравейте, машина Hotpoint Ariston aqs1d 29, машината работи само в режим микс 30 и в режим центрофуга и изплакване. В други режими времето минава, но нищо не се случва, дори не черпи вода. Някой имал ли е подобен проблем? Вече не знам какво да мисля.

 63. Граватар Марат Марат:

  Samsung 6 кг.
  Таймерът в някои режими показва правилните числа, а в някои режими символите са напълно неразбираеми и остават непроменени през цялото измиване.

 64. Граватар Татяна Татяна:

  След разглобяване и ремонт на механичните части на машината и електрическия двигател, смяна на нагревателния елемент, машината Bosch Max 5 пере на всички режими за еднакво време - 1,5 часа. Основното пране прескача (30 минути) вместо час, какво да правя?

 65. Граватар Мария Мария:

  Добър вечер! Пералня Bosch Max 5 при включване светват няколко опции за центрофугиране 1000/800/сушене наведнъж, лампичките светят и мигат едновременно, бутона за избор на една от тях не реагира и бутона за захранване също не реагира.

 66. Граватар Лена Лена:

  Здравейте, LG машината не тръгва. Дисплеят показва tE, какво да правя?

 67. Граватар Наталия Наталия:

  Добър ден. Моята машина, Gorenje, взема вода в първото отделение и се изключва. Във втория не тече вода. Барабанът се върти и върти. Но постоянно спира. Благодаря ти.

 68. Граватар Юлия Джулия:

  Кажете ми, моля, какво да правя? Купихме машината и по време на инсталацията видяхме, че режимите не могат да се избират. Лостът се върти, но всички режими светят и не можете да изберете това, което ви трябва. Машината не работеше нито ден.

 69. Граватар Марго Марго:

  Имам пералня Kandy със сензор. Когато е включен, самият сензор започва да работи, сам задава заключване, превключва скоростта и градусите.

 70. Граватар Зулфия Зулфия:

  Машината Ariston, когато е включена, изтегля вода и след това автоматиката започва да работи неправилно и щрака в кръг.

 71. Граватар Катя Кейт:

  Здравейте, машина Beko, работи добре, но има проблем с таймера. Времето спира и скача. Каква е причината? Източих го във ваната и май много се натоварвам.

 72. Граватар Алекс Алекс:

  Прочетете за всички! На първо място, когато отстранявате неизправности, трябва да премахнете контролната платка и да я почистите старателно от въглеродни отлагания, дължащи се на износването на въглеродните четки на двигателя.След това изплакнете обилно със спирт или бензин B-70 (галоши). Въглищата провеждат ток и нарушават работната програма на процесора.

 73. Граватар Алекс Алекс:

  Почистете платката от въглероден прах от износване на четките на двигателя.

 74. Граватар Владимир Владимир:

  Пералня Индезит.
  Някои програми спряха да работят.
  Техникът постави диагноза. Каза, че всичко е изправно нагревател, помпа, двигател и всичко е в мозъка. Рестартирах мозъка си и всичко проработи.
  Три седмици по-късно всичко се повтори. Пак не работят някакви програми, събира вода и си стои.
  Защо?
  Благодаря ви за отговора.

 75. Граватар Реджина Реджина:

  Имам машина TURBO energy. При включване черпи вода и след две минути се източва и се изключва. Какво да правя?

 76. Граватар Лена Лена:

  Hotpoint Ariston Aqvaltis, когато включите и изберете измиване, веднага източва водата. Какво би могло да бъде?

 77. Граватар Олег Олег:

  машина Бош. Купих го преди 20 години, оставям го включен за половин час, той се изключва след 3 часа, какво може да не е наред?

 78. Граватар Анонимен Анонимен:

  Машина Samsung, пере на всички режими без 90 градуса. На 90 барабана се върти на празен ход.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня