Как да върнете пералня в гаранция

дълга гаранцияПо закон клиентът може да върне пералнята на продавача в гаранция, но само ако е некачествена. Няма да има проблеми с връщането на дефектна пералня в магазина. Ако машината разочарова потребителя по някакъв начин или не я харесва и няма коментари относно нейната работа, няма да е възможно просто да върнете парите за устройството.

Изключение прави дистанционното закупуване на оборудване. Резолюция № 2463 от 31 декември 2020 г. е приложима за тази ситуация, така че ще има възможност за връщане на SMA. Нека да разберем как да върнем закупената пералня, какво трябва да се направи за това.

Ако машината е в изправност и няма дефекти

Отношенията между продавача и купувача се регулират на законодателно ниво. Магазинът може да откаже да приеме обратно пералня без признаци на дефект, тъй като това е технически сложен продукт. Но в рамките на 14 дни е възможна замяна на машината за подобна или за друг модел с доплащане в двете посоки.

Правилото „връщане в рамките на 14 дни“ не важи за автоматичните машини, тъй като те се считат за технически сложен продукт.

Следователно, ако автоматичната машина не се вписва по размер или не се вписва в интериора, ще бъде почти невъзможно просто да отидете и да я върнете. Магазините, позовавайки се на закони и разпоредби (например PP от 19 януари 1998 г., който предвижда продукти, които не могат да бъдат върнати без сериозни причини), отказват да приемат оборудване с подходящо качество и връщат средства.

Най-добрият изход е да се споразумеете за обмен на автоматична пералня. Често магазините, оценявайки репутацията си, се срещат с клиенти наполовина, като се съгласяват да заменят наскоро закупена пералня с нов модел.Важно е да имате време да завършите сделката в рамките на две седмици от датата на закупуване на оборудването.

Замяна за друг модел ще бъде приемлива, ако:

 • продуктът не е въведен в експлоатация;
 • оригиналната опаковка е непокътната;
 • външният вид на машината не е повреден;
 • не са свалени транспортните болтове;
 • Налични са разписки за покупка.по-добре е да транспортирате PMM в оригиналната му опаковка

Както показва практиката, някои клиенти все още успяват да върнат напълно работеща машина в магазина и да си върнат парите, които са платили. Това обикновено се случва, ако:

 • успява да постигне споразумение с администрацията на магазина и да разреши проблема мирно;
 • Продавачът няма какво да предложи като замяна.

По този начин, ако няма оплаквания относно функционалността на автоматичната машина, тя е напълно функционална и няма дефекти, връщането й в магазина и събирането на платените пари ще бъде проблематично. Обикновено продавачите се съгласяват на максимална подмяна на модела и закупеното преди това устройство не трябва да се използва.

В този случай подаването на жалба до Rospotrebnadzor или съдилищата ще бъде безсмислено. Законът ще застане на страната на продавача, тъй като на купувача е предоставен комплексен продукт с добро качество. Въпреки това, като наемете компетентен адвокат, можете да се опитате да „насочите“ делото във ваша полза.

Ако машината е закупена онлайн

Можете лесно да върнете пералня, която не харесвате и която сте закупили от онлайн магазин. Съгласно Постановление № 2463 от 31 декември 2020 г., ако даден продукт е закупен от разстояние (независимо че е технически сложен) и са запазени опаковката и външният вид на продукта, се допуска връщане. Купувачът трябва да има и разписки, потвърждаващи плащането на оборудването.

Ако купувачът няма касова бележка, това не го лишава от правото да потвърди факта на закупуване на автоматичната машина по друг начин. Например чрез отпечатване на банково нареждане.

В какъв срок според действащите правила е разрешено връщането на качествен продукт обратно в магазина?

 • Една седмица, ако купувачът е подписал сертификата за приемане на стоките.
 • В рамките на 30 дни, ако няма разписка за получаване от купувача на SMA.

Купувачът също така има право да изиска обратно парите, платени за перална машина, закупена дистанционно, по всяко време преди получаване на оборудването.

Как се извършва възстановяването в този случай? Купувачът се нуждае от:

 • уведомете продавача за вашето желание, като му изпратите писмено заявление за връщане на стоките и парите, платени за него (обикновено такова заявление е достъпно на уебсайта на онлайн магазините, можете също да съставите документ на ръка и да го изпратите чрез имейл);
 • изчакайте, докато продавачът прегледа приложението и даде обратна връзка.Как да върнете пералня в гаранция

Сроковете за разглеждане на такива заявления са установени със закон. Продавачът трябва да отговори в рамките на 30 дни. Магазинът уведомява клиента за своето решение чрез обаждане или имейл.

В случай на отказ, купувачът трябва да се свърже с Rospotrebnadzor или съда. Ако външният вид, опаковката и свойствата на автоматична машина, закупена от разстояние, са запазени, но не е пусната в експлоатация, тогава продавачът е длъжен да вземе стоките обратно и да върне парите. Законът в този случай ще бъде на страната на потребителя.

Заявлението за връщане може да бъде съставено във всякаква форма; няма унифициран шаблон. Заявлението трябва да включва трите ви имена, информация за контакт, имейл и информация за покупка. Уточнява се моделът на пералнята и причината, поради която оборудването се връща.

Покупната цена трябва да бъде посочена и е препоръчително да включите номера на касовата бележка. Най-отдолу са посочени датата на документа и подписът. Разписката за плащане също е фиксирана тук.

Ако машината е дефектна

Най-лесният начин е да дадете стоки с лошо качество в магазина. Продавачът е длъжен да приеме обратно автоматична машина с признаци на дефект. Необходимо е да уведомите администрацията на търговския обект за всички открити дефекти не по-късно от 14 дни от датата на покупката (в този случай ще можете да поискате пълно възстановяване на сумата за покупката).

Автоматичната машина ще се счита за дефектна, ако:

 • има чипове, вдлъбнатини, пукнатини и други дефекти по тялото;
 • оборудването на устройството е непълно;
 • работата на някои функции е нарушена;
 • техническите характеристики на модела се различават от посочените в документите;
 • продуктите не отговарят на настоящите стандарти за качество.

Що се отнася до брака, има различни видове. Има дефекти:

 • обикновен - в този случай качеството на продукта не отговаря на установените за него стандарти;
 • значително - премахването на такива дефекти е трудно, може да изисква много време и пари;
 • очевидни - такива дефекти се забелязват след визуална проверка на пералната машина;
 • скрити - дефектите се откриват само след като устройството е било използвано.

Можете да върнете вашата пералня в гаранция в рамките на първите 14 дни след покупката в случай на всеки, дори незначителен, дефект.

Ако са минали две седмици, можете да се надявате, че дефектът ще бъде отстранен гаранционно. В този случай няма да е възможно да получите парите обратно, но продавачът е длъжен да ремонтира SMA или да го замени с подобен. Правото на безплатно обслужване е валидно само по време на гаранционния период.дефектна пералня

Не можете да върнете дефектен продукт, ако:

 • купувачът е предупреден за дефектите;
 • дефекти, възникнали по вина на потребителя;
 • Гаранционният срок е изтекъл.

Ако откриете дефект, трябва да информирате продавача за това възможно най-скоро. Обикновено магазините приемат оборудване с неподходящо качество обратно без никакви проблеми, като предлагат връщане на пари или замяна на стоките. Но ако не можете да постигнете споразумение, ще трябва да продължите напред.

Ако продавачът не желае да разреши проблема мирно, трябва да подадете иск срещу магазина.Няма унифициран шаблон на документ, но можете да видите формуляра за кандидатстване в Интернет.

В иска трябва да се посочи:

 • фамилия, собствено име, бащино име на купувача;
 • мобилен номер, имейл адрес;
 • дата на закупуване;
 • модел SMA, неговия сериен номер;
 • причината, поради която продуктът се връща (по-добре е да се опишат подробно всички открити дефекти);
 • искане за възстановяване на сумата за устройството;
 • списък на документите, приложени към иска.изразявайте оплакванията си своевременно

Искът трябва да бъде подкрепен от:

 • касова бележка;
 • гаранционна карта;
 • отгоре;
 • акт за приемане и предаване.

Колко време трябва продавачът да вземе решение по иск?

 • Ако кандидатът поиска замяна на дефектна пералня, разглеждането отнема до седем дни.
 • Когато се изисква възстановяване на сумата, на продавача се дават 10 дни за преглед на заявката.

Продавачът ще откаже да приеме SMA и ще върне парите, ако дефектът е възникнал по вина на потребителя.

Също така претенциите на купувача могат да бъдат отхвърлени, когато дефектът възникне по вина на превозвача на оборудването. В този случай се извършва преглед. По време на разследването се установява причината, довела до неизправността на SMA.

Обикновено магазинът връща парите в рамките на 10 дни след получаване на заявление от купувача. В случай, че преводът се извършва чрез банка, този период може да бъде добавен от 3 дни до месец. В зависимост от това колко време отнема на финансовата институция да извърши транзакцията.

По закон продавачът е длъжен да плати глоба за всеки ден закъснение. Размерът на неустойката се определя в споразумението. Ако проблемът е разрешен без договор, неустойката е стандартният 1% от цената на устройството.

Не е лесно да се достави до магазин такъв технически сложен продукт като автоматична машина. Особено ако няма оплаквания относно неговото качество, външен вид и производителност. По-лесно е, ако машината е дефектна, но дори и тук продавачът ще се опита да поправи или смени пералнята.Ето защо, когато правите рекламация, ясно посочете изискванията си към другата страна.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня