Как да перете кърпа в пералня, за да остане мека?

Как да перете кърпа в пералня, за да остане мекаДнес домакините, които имат домашен помощник - автоматична машина - практически са забравили какво е измиване на ръцете. Съвременните перални машини имат голям брой специални режими, които ви позволяват да перете дори предмети, които изискват специални грижи. Хавлиената кърпа е обикновен домакински предмет, който се нуждае от често почистване. Повечето потребители го хвърлят в барабана заедно с останалото пране и стартират икономичния цикъл на пране. Това води до загуба на мекота на кърпите. Възможно ли е да се перат продукти в машина, като се запазят оригиналните свойства на тъканта? Ще говорим за това как да направим кърпите меки по-долу.

Правене на кърпата мека

За да сте сигурни, че кърпите, които докосват кожата ви всеки ден, остават приятни на допир, трябва да се грижите правилно за тях. Тери тъканта е доста капризна и изисква специално, внимателно отношение по време на пране. Ето някои основни препоръки, които ще ви помогнат да изперете правилно хавлиена кърпа в автоматична машина.

 1. Най-добре е да използвате течен гел за пране, такъв препарат ще поддържа пухкавостта и ще предотврати деформирането на влакната.
 2. Препоръчително е да перете кърпите, като използвате режими, които включват пълно пълнене на барабана с вода и нагряване на течността до 40°C - 60°C. След основната програма включете „Допълнително изплакване“.
 3. Заедно с прането, заредете в барабана и топчетата, използвани за пране на връхни дрехи - те ще възбудят влакната, предотвратявайки натискането им.
 4. По-добре е да не използвате омекотители и избелващи препарати при пране на кърпи.Продуктите не се измиват достатъчно добре от хавлиени влакна и деформират влакната.поставят се топчета за омекотяване на тъканта при пране

Препоръчително е напълно да избягвате гладенето на предмети или да ги изглаждате с помощта на гореща пара, да окачите кърпа на въже или да я държите окачена.

Друга причина, която води до загуба на мекота на кърпите, е твърдата вода, използвана при пране. Всеки знае, че в повечето региони на Русия водопроводните тръби пренасят вода с неподходящо качество, следователно, за да се запази измитото пране, експертите препоръчват инсталирането на филтри или на входа на апартамента, или пред входния маркуч на прането. машина. Тази мярка ще избегне образуването на котлен камък и утайка върху машинните части, както и ще придаде мекота на кърпите.

Ако инсталирането на филтър не е възможно, омекотете водата с доказани средства: сол, сода за хляб, разтвор на оцет. Наред с пищността на хавлиения косъм, те гарантират и запазването на цвета на продукта.

Защо тъканта става по-твърда след пране?

След като използвате хавлиена кърпа известно време, ще забележите, че влакната на продукта са станали по-малко пухкави, удебелени и малко са загубили формата си. Това лесно може да се обясни със следните грешки, допускани от домакините:

 • използването на обикновен прах за пране при пране, вместо течен нежен препарат;
 • използване на твърда, неомекотена вода;
 • измиване или изплакване на продукта в претоварен барабан;
 • използване на икономичен режим за почистване на кърпи, което включва добавяне на малко количество вода към резервоара;
 • изглаждане на хавлиена кърпа с гладещата плоча на ютия.

Специалистите предупреждават, че тъканта трябва да се изглажда само с гореща пара.

Не се препоръчва гладенеАко избегнете грешките, описани по-горе, и първоначално се опитате да поддържате качеството на продукта, така че да е мек и пухкав, можете да избегнете превръщането на приятна кърпа в „твърда“ тъкан.

Най-добрите омекотители

Във времена, когато пазарът не беше пълен с различни средства за пране на всякакви тъкани, домакините трябваше да измислят свои собствени начини да направят кърпите меки. Тези методи се оказаха толкова ефективни, че се използват и до днес.

 1. Сол. Омекотява добре тъканта. Можете да използвате както обикновена трапезна сол, така и специална, предназначена за автоматични машини. Можете да изсипете продукта в тавата на пералнята, за това 3 с.л. супени лъжици сол се смесват с праха или изсипете физиологичния разтвор (същите три лъжици, разредени в 200 ml вода) директно в резервоара.
 2. Оцет. Изсипете 0,5 чаши 9% разтвор на оцет в таблата за балсам-препарат за изплакване. След пране в пералня пухкавите кърпи ще бъдат много меки. Освен това оцетът ще ви помогне да се справите с неприятните миризми.
 3. Газирани напитки. Три с.л. лъжици от продукта се изсипват в барабана на пералнята. Содата за хляб ще помогне за омекотяване на твърдата вода в системата.
 4. Оцет плюс сода. 0,5 чаши девет процента оцет се изсипват в тавата за препарат за изплакване, половин чаша сода се изсипва в барабана на устройството. Този метод на омекотяване е особено подходящ при пране на светли вещи – содата бикарбонат и оцетът също ще имат избелващ ефект.оцетната сол и содата помагат за омекотяване на тъканта

Също така е възможно да направите специално домашно изплакване на кърпа. Смесете чаша вода, същото количество сода за хляб и шест чаши девет процента оцет в съд. Изчакайте, докато процесът на образуване на пяна приключи, и налейте още шест чаши вода в съда.За да добавите аромат към балсама, капнете етерично масло (праскова, грозде и др.) в разтвора. Приготвената смес се използва вместо препарат за изплакване, закупен от магазина, ако е необходимо.

Връщаме предишната мекота на стара кърпа

Ако любимата ви кърпа е загубила външния си вид и е започнала да изглежда непредставително, не бързайте да изхвърляте продукта. Можете да опитате да съживите нещото, като използвате доказани народни методи. Разтворете трапезната сол в купа с вода. За пет литра вода добавете 2 супени лъжици. лъжици сол. Оставете продукта да престои половин час в получения разтвор. След това заредете кърпата в пералнята, като стартирате стандартната програма.

В случай на избеляване на тъканта, поява на тъмен нюанс или упорито замърсяване, накиснете текстила във водно-солев разтвор за 10 часа, като добавите малко амоняк в легена. Амонякът се приготвя у дома чрез смесване на съставките в следните пропорции: 1 литър вода, с.л. лъжица готварска сол и чаена лъжичка амоняк.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня