Кой трябва да плати ремонт на пералня в апартамент под наем?

Кой трябва да плати ремонт на пералня в апартамент под наем?Дори и да желаете, в договор за наем е невъзможно да упоменете и уредите всички въпроси, които могат да възникнат в ежедневието. Що се отнася до домакинските уреди, тук всичко е просто, ако жителите внесат собствените си уреди в празен апартамент, но какво да направите, ако в наетия апартамент вече е инсталирана пералня по време на преместването? Кой трябва да поеме разходите, свързани с ремонта му?

Имаше ли договор?

В допълнение към факта, че всеки конкретен случай по правило не е включен в договора, някои наемодатели обикновено предпочитат да отдават под наем жилище без сключване на договор. За вложителя това е изключително изгодна позиция в много отношения: няма нужда да плащате данъци, да се занимавате с документи или да давате комисионна на посредник. Този подход обаче крие риск от факта, че отношенията между работодател и лизингодател не са регламентирани по никакъв начин и съответно никой на никого не е длъжен. И тогава как да разберете кой трябва да плати в тази ситуация?

Но, ако собствениците и наемателите са адекватни, устно разрешаване на проблема между страните е напълно възможно. Просто ако възникне конфликт, ще бъде трудно да се докаже нещо на някого. Ето защо е по-добре наемателят да настоява за сключване на споразумение, тъй като той ще спечели само от това. По правило при официална регистрация наемателят внася депозит, който собственикът на жилищното пространство има право да изразходва за ремонт на мебели, водопровод или нещо друго, ако се счупи по вина на наемателя.. Ако пералнята на собственика е била дефектна или първоначално предадена в неизправно състояние, наемодателят трябва да заплати ремонта! Но как да разберем по чия вина е настъпила повредата?имаше ли договор

  1. Обадете се на специалист.Освен да го поправи, той може и да установи какво го е причинило. Може би наемателят не е спазил правилата за използване на устройството. Или, напротив, собственикът предаде пералнята като напълно нова, скривайки наличието на неизправности.
  2. Горният метод е подходящ, ако наистина е трудно да се определи какво е причинило повредата. Има ситуации, когато е напълно ясно кой е виновен за проблема. Например наематели предизвикаха бунт в апартамента, преобърнаха мебели и повредиха оборудване.

важно! Също така финансовата отговорност за ремонт пада върху лизингодателя в случай, че възникнат дефекти поради естествена амортизация.

Защо собственикът също има полза от сключването на официален договор? Защото при остър конфликт с наемател, когато той явно е виновен за повредата на пералня или друг домакински уред или вещ, ще бъде по-лесно да се търси материална отговорност от лицето. В края на краищата той може абсолютно законно да каже, че не дължи нищо и, колкото и тъжно да звучи, той ще бъде прав. А парите, които наемодателят спестява от плащане на данъци, ще бъдат изразходвани за поставяне на нещата в ред. Струва ли си?

Преговаряйте "на брега"

Никой не спори, че има свестни наематели и коректни хазяи, между които години наред не са възниквали разногласия, дори без договор, депозит или друга документация. Но никой не е имунизиран от факта, че може да срещне ненадеждни хора. Ето защо е по-добре да разрешите проблема с правата и задълженията на страните официално, писмено, с включване на паспортни данни и подписи. Тогава всяка ситуация ще бъде решена законно, без загуба на нерви и излишни пари.

В края на краищата, ако и наемателите, и собствениците са уважавани хора, няма да им е трудно да потвърдят своята надеждност със споразумение; това няма да повлияе на времето.Но е много възможно по този начин да се застраховате срещу хора с ниска степен на отговорност!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня