Как да изберем защита от пренапрежение за пералня

защита от пренапрежение на пералняСложните домакински уреди, които включват пералня, се страхуват от пренапрежение на тока, защото едно такова пренапрежение може да се повреди. Ето защо експертите препоръчват защита на оборудването със специални предпазители от пренапрежение. Това е мрежовият филтър, който изглажда разликите, предпазвайки машината от ремонт.

Какво е защита от пренапрежение за автоматична машина?

Какво е защита от пренапрежение за автоматична машина? Много хора разбират тази фраза като удължителен кабел с няколко гнезда и вграден предпазител от пренапрежение. Но в действителност това не е съвсем вярно. Такова устройство, разбира се, може да се използва за защита на пералня, но е подходящо и за всяко друго оборудване.

Защитата от пренапрежение на пералня е устройство, което има удароустойчив и непроводим корпус, вътре в който са скрити всички части. Самият филтър се намира вътре в пералнята. На снимката е показан пример за такова устройство.защита от пренапрежение на пералня

Нека опишем накратко каква е неговата работа и защо е необходима. Принципът на работа на това устройство е, че всички трептения с честота 50 GHz, пътуващи през електрическата мрежа, преминават през филтъра и ако са повече или по-малко, те се блокират.

В допълнение, предпазителите от пренапрежение, вградени в повечето съвременни перални машини, улавят обратните токови удари, подавани от асинхронния двигател, като ги предават към земята. И това е много важно, защото подобни скокове са опасни и за машинните части.

Много важно! Защитата от пренапрежение предпазва не само самата пералня от пренапрежения в електрическата мрежа, но и други домакински уреди от пералнята.

Ако електрическата мрежа е нестабилна и в колата няма такъв филтър, следните части са податливи на изгаряне и повреда:

 • нагревателен елемент;
 • асинхронен двигател;
 • ПРОЦЕСОР;
 • сензорен контролен панел.

Защитата от пренапрежение предпазва частите не само от скокове на напрежение над нормалното, но и от внезапни скокове на напрежение под нормалното, което е особено важно за двигателя на машината. Когато защитата от пренапрежение се повреди, по правило работата на машината е напълно блокирана. Понякога повредата на филтъра е придружена от неизправности в програмата и спонтанни преходи от една програма към друга.

Видове такова устройство

защита от пренапрежение на пералняВъз основа на метода на свързване всички мрежови филтри могат да бъдат разделени на две групи:

 1. вътрешни филтри;
 2. филтри за разширение.

Вътрешният филтър е фабрично монтиран. Ако такъв предпазител от пренапрежение се повреди, той не може да бъде ремонтиран; трябва да се смени. Различните модели перални машини могат да имат различни филтри. Те имат не само външни разлики, но и различни технически характеристики. Тези характеристики определят нивото на защита на пералната машина, те включват:

 • номинален ток и напрежение;
 • праг на падане на напрежението;
 • време за реакция;
 • максимален ток;
 • максимално натоварване.

Удължителният филтър също има следните характеристики, в зависимост от които удължителите могат да бъдат разделени на три вида:

 • филтри с основна защита;
 • филтри с усъвършенствана защита;
 • филтри с професионална защита.

Удължителният филтър може да има различен брой гнезда от 3 до 8. Както и допълнителни функции като защита от деца, бутони за включване и изключване на всеки отделен контакт.

Максимална ефективност на филтъра (както е декларирана от производителя) ще бъде постигната, ако е включена в контакт със заземяване. Дори и да няма такъв изход, филтърът пак ще осигури известна защита.

Критерии, на които да обърнете внимание при избора

Ако трябва да смените предпазителя от пренапрежение, който се намира вътре в пералнята, най-лесният начин е да премахнете счупения модул и да го занесете в магазин за резервни части или да потърсите филтър според модела на пералнята.Повечето машини обаче нямат такива филтри, така че потребителите използват разширение на филтъра като защита. Ще говорим за това, на какво трябва да обърнете внимание при избора на такъв филтър, кой е по-надежден.

 1. Брой портове (сокети). Помислете колко близки уреда ще трябва да включите. Първо, като свържете няколко устройства към един удължителен кабел, ще намалите броя на кабелите в целия апартамент и следователно ще намалите безопасността. Второ, експертите казват, че разклонителите с повече контакти са по-мощни. Има удължител с по един контакт на устройство; той е надежден и може да защити скъпо оборудване.
 2. Дължина на линейния филтър. Тя варира от 1,8 до 5 m. Обикновено 3 м са достатъчни, но всичко зависи от това къде се намират контактът и пералнята.
 3. Максимално натоварване. Показва максималния изблик на енергия, който филтърът може да поеме. За филтри с професионална защита тази цифра е най-малко 2500 J, а за основните е около 960 J. Някои модели са в състояние да защитят оборудването от удари на мълния, но те също са скъпи. Оптималното съотношение на качество и цена за филтри с усъвършенствана (универсална) защита.
 4. Скорост на реакция. Най-важният показател, от който зависи колко бързо ще блокира пералнята и дали пренапрежението на тока ще повреди вътрешните й части.
 5. Предназначение на устройството. Важен критерий, тъй като удължителният кабел може да бъде предназначен за телевизор, компютър, пералня и др.
 6. Брой и видове предпазители. Предпазителят е важен елемент от удължителния кабел, така че си струва да му обърнете внимание. По-добре е да има няколко предпазителя, като главният е стопим, а спомагателните са термични и бързооборотни.
 7. Индикатор за работа. Доста лесно се вижда от индикатора дали удължителят работи правилно. Ако е свързан към мрежата и работи правилно, тогава LED светлината свети; ако не, значи светлината не свети.
 8. Наличие на инструкции.Инструкции, правила за работа, ясно описани технически характеристики могат да показват качеството на продукта. И ако марката на устройството е известна, тогава още по-добре. И не забравяйте да проверите сертификата за качество на избрания продукт.

важно! Висококачественият мрежов удължител не може да бъде евтин; най-вероятно това е обикновен удължителен кабел без защита срещу пренапрежения.

Мерки за безопасност

Преди да проверите работата на защитата от пренапрежение, не забравяйте да прочетете препоръките за безопасност. Трябва да знаете следното:

 • НЕ свързвайте захранващ удължителен кабел към 380 V мрежа;
 • Защитата от пренапрежение се свързва само към заземен контакт;
 • максималната мощност на устройството е около 3,5 kW;
 • НЕ използвайте удължителя в помещения с висока влажност;
 • НЕ свързвайте мрежови удължителни кабели един към друг;
 • опитайте се да не свързвате нагревателни уреди (прахосмукачка, климатик, сешоар) към разклонителя.

Преглед на производителите на филтри

За да разберем по-добре кои предпазители от пренапрежение са подходящи за защита на пералня, ще дадем няколко конкретни примера.

Филтър SVEN Fort Pro Черен

Универсална защита от пренапрежение със защита от претоварване и късо съединение; както и защита срещу пренапрежения на напрежението и прегряване на корпуса над 105°C. Максимална погълната енергия 1050 J. Брой гнезда с бутон за включване/изключване – 6. Цена от 20 USD.удължителен кабел за защита от пренапрежение

Филтър APC SurgeArrest PM6U-RS

Универсален протектор от пренапрежение с максимална погълната енергия от 1836 J. Особеност на този филтър е наличието на два USB порта, които се използват за зареждане на електронни устройства. Също така има индикатор за претоварване, индикатор за включване и индикатор за защита и заземяване. Цена от 37 USDудължителен кабел за защита от пренапрежение

VDPS Extreme защита от пренапрежение

Филтър, произведен в Израел, предназначен специално за перални машини. Предпазва оборудването от пренапрежение на тока, късо съединение и удари на мълнии. Времето за реакция на устройството е 1ns. Цена от 23 USDзащита от пренапрежение за автоматична машина

Филтър Q-протектор VDPS-5

Израелски филтър за перални и сушилни с кабел. Има автоматично свързване след стабилизиране на напрежението. Времето за реакция на устройството е 1ns. Цена от 26 USDзащита от пренапрежение за автоматична машина

Така че въпросът за защитата на пералнята от пренапрежение е доста сериозен. Затова си струва да се погрижите предварително за защитата на скъпите домакински уреди и да не вдигате ръце, когато пералнята „изгори“. Грижете се за вашата машина и тя ще ви служи дълго време.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня