Триака изгоря в пералнята

Триака изгоря в пералнятаНе е трудно да се подозира, че триакът в пералнята е изгорял - машината замръзва, не се включва или работи с очевидни неизправности. Но не можете да сте 100% сигурни, че радиоелементът е счупен, тъй като подобни „симптоми“ се проявяват в други електронни проблеми. За да потвърдите „диагнозата“, е необходимо да извършите цялостна диагностика на таблото за управление на пералнята.

Електронният модул трябва да бъде демонтиран, инспектиран и след като намерите триаци, започнете да ги тествате. Нека да разберем какво да правим и в какъв ред.

Методи за изпитване на триаци

Преди да ремонтирате и смените триака на контролната платка, трябва да се уверите, че полупроводникът е повреден. Можете да тествате радио елемента по различни начини. Най-често се използват следните опции за проверка:

  • "непрекъснатост" с мултицет;
  • монтаж на тестов стенд;проверка на триак без мултицет
  • свързване към верига с източник на захранване и лампа;
  • преглед с тестер за транзистори.

За да тествате триака на контролната платка, достатъчно е да имате под ръка мултицет.

Най-популярният начин за диагностициране на триак е чрез тестване с мултицет. Този тестер, за разлика от транзисторния тестер, е достъпен за почти всеки и е доста лесен за използване. Сглобяването на тестов стенд за еднократна проверка или организирането на електрическа верига за управление е по-трудно и отнема повече време. По-добре е да не усложнявате задачата и да дадете предпочитание на „цешката“.

Типични повреди на тези части

Преди да диагностицирате триак, се препоръчва да разберете неговия дизайн и принцип на работа.От гледна точка на електричеството, това е полупроводник, който се отваря и затваря, за да позволи на тока да тече, подобно на тиристор. Но за разлика от последния, този радиоелемент се състои от два паралелно свързани кристала, което му позволява да провежда токови импулси в двете посоки. Благодарение на тази характеристика, той се използва широко в системи с променливо напрежение.защо изгоря триака?

Триакът може да се повреди по две причини:

  • веригата в полупроводника е счупена, последвано от нарушаване на нейната цялост;
  • имаше повреда на pn прехода, с прости думи, изтичане на ток.

Триакът на платката се повреди, когато линията е прекъсната и когато p-n преходът се повреди.

Без тестване с мултицет, дори професионален електромеханик няма да може да открие проблем с триак - визуално всичко може да бъде „чисто“. За да проверите дали даден полупроводник е повреден, ще трябва да го позвъните със зумер и да измерите съпротивлението на контактите.

Тестване на частта според инструкциите

Преди да започнете директно изследване, трябва да вземете решение за диагностичен метод. Практикуват се два варианта: или да разпоите полупроводника и да го тествате отделно, или да направите измервания директно на платката. Вторият метод е по-прост, по-удобен и по-безопасен: няма нужда от ненужни манипулации, което намалява вероятността от грешки и влошаване на ситуацията. Но има и недостатък - цялостната производителност на модула неизменно ще повлияе на резултатите, като ги изхвърли.

За да получите точен резултат, трябва да разлепите триака от платката и едва след това да свържете сондите на мултиметъра. Препоръчително е да действате стриктно според инструкциите.

  1. Определете местоположението на контролния контакт и два работни контакта. В идеалния случай трябва да проучите електрическата схема на частта. Ако няма технически паспорт, проверяваме модела на триак.Всеки такъв радиоелемент има три електрода. Две от тях са мощностни и се обозначават с комбинацията “А1” и “А2” или “Т1” и “Т2”. Третият крак е основният и се обозначава с буквата "G" (от английската "gate", която се превежда като "порта"). Важно е да се изясни кой щифт кой е на полупроводника.

При разпояване на триак от контролната платка внимавайте да не повредите съседни елементи и писти!

  1. Настройте мултиметъра. Необходимо е да активирате режима на зумер - да "звъните" за повреда. На повечето съвременни тестери се обозначава с бутон с изображение на полупроводников диод.проверка на триак с помощта на верига на мултиметър
  2. Свържете скобите на мултиметъра към съответните конектори. Говорим за гнездо с надпис „COM“ - общо реле, предназначено за измерване на съпротивление и звънене за повреда. В този случай в краищата на сондите на тестера се образува потенциална разлика и работният ток с тестовото напрежение се подава към тествания триак.

След като подготвите триака и мултиметъра, можете да започнете диагностиката. На първия етап кръстовището се проверява за повреда: сондите се прилагат към захранващите електроди и резултатът се оценява. Появяващата се „0“ означава неизправност на елемента. Ако на екрана се появи „1“, това означава, че полупроводникът е в работно състояние. Някои съвременни тестери показват „OL“ вместо едно, което също показва производителността на частта.

Втората стъпка е да преместите една от сондите към контролния контакт, за да измерите съпротивлението между тях. Обикновено индикаторът трябва да варира с около 100-200 ома. След това скобата се придържа към друг захранващ електрод, което ще доведе до показване на „1“ на екрана.

След това проверяваме дали преходът на радио елемента се отваря.За да направите това, трябва бързо да докоснете контролния терминал със сондата, докато прилагате ток към останалите контакти. Последното може да се постигне чрез използване на допълнителен проводник или поставяне на скобата на тестера диагонално. Ако триакът работи правилно, тогава индикаторът на екрана на мултиметъра ще се промени - вместо едно ще се покаже друго число. Важно е да бъдете изключително внимателни, тъй като полупроводникът няма да остане отворен дълго време поради недостатъчно напрежение.

Ако по време на теста се оказа, че запоеният триак работи, тогава друг елемент на контролната платка причинява повредата. За цялостна диагностика на модула е по-добре да се свържете със сервизен център.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня