Могат ли пердетата с кукички да се перат в пералня?

Възможно ли е да се перат пердета с куки в пералнята?Завесите трябва да се перат, за да се премахнат прах и алергени, като се препоръчва това да се прави поне веднъж на тримесечие. Ако вашият интериор съдържа скъпи материали, по-добре е да поверите обработката им на химическо чистене. Можете наистина да актуализирате външния вид на останалите завеси у дома. Но възможно ли е да перете пердета с куки в пералня, тъй като премахването им отнема много време? Или наличието на крепежни елементи необратимо ще повреди материала?

Подготовка на пердета за пране

Първата стъпка е да подготвите пердетата за пране в пералня. За да направите това, трябва да ги премахнете и да ги освободите от поне част от куките. Ако те са лесни за премахване, по-добре е да премахнете всички крепежни елементи.

След това завесите трябва да се изтръскат от праха и да се накиснат в сапунена вода. Приготвя се по следния начин: 1 капачка шампоан се разрежда в 10 литра хладка вода. След накисване можете да поставите пердетата в пералнята.

Пердетата се перат изключително на деликатен цикъл при най-ниска температура.

Ако перете пердета с куки, не забравяйте да използвате специална торба за тази цел. Използвайте перилни препарати само в течна форма – гелове или балсами. След тях няма да има следи или ивици. Остатъците от продукта се измиват добре от тъканта, поради което тя остава мека.накиснете завесите в сапунена вода

Завеси от тюл

Тюлът изисква внимателно отношение, така че може да се пере само на деликатни цикли. Преди пране поставете завесите с кукички в специална мрежеста торбичка. Може да се закупи в магазина. Или го направете сами от плат, като не забравяйте да го покриете.

Как да перете завеси от тюл със закопчалки за пердета? Накиснете тъканта в топла сапунена вода за около половин час. Поставете тюла в торба за пране и го поставете в барабана на пералнята. Изберете програма за деликатни тъкани с ниска температура. След като приключите с прането, махнете завесите и ги окачете внимателно да изсъхнат.

Концови завеси

Трябва да сте много внимателни, когато перете завеси с нишка в пералня. Но ако следвате препоръките, завесите няма да бъдат повредени. Преди да започнете да перете, трябва да сплетете нишките и да поставите завесите в мрежеста торба. След това поставете завесите с куки в сапунения разтвор за около час.пране конци завеси с куки

След накисване можете да поставите концовите завеси в пералнята. Трябва само да изберете деликатни режими с ниски температури. Завъртането трябва да бъде напълно отменено. След измиване завесите се окачват внимателно, докато изсъхнат, но не трябва да разкопчавате плитката веднага.

Ефирни завеси от вискоза и коприна

Тънките материали за завеси също изискват специално отношение. Поради специалната структура на материала, те не изискват дългосрочно накисване. Могат да се поставят веднага в пералнята, но само ако използвате специална торбичка.

внимание! Пердета с декоративни елементи (кристалчета, мъниста и др.) са забранени за машинно пране.

Завесите от вискоза и коприна с куки трябва да се перат на деликатен цикъл при ниски температури. Добавете балсам в специалното отделение на таблата, за да запазите материала ефирен и лек. Невъзможно е да натиснете такива завеси, така че изключваме скоростта напълно. След измиване внимателно ги изгладете с ръце и ги окачете да изсъхнат.

Ленени завеси

Пердетата от естествен лен и памук могат да се перат в пералня. Но също така само на програмата за деликатни тъкани и при ниски температури. Те не изискват предварително накисване, тъй като ленът се третира със защитни средства в производството.ленени завеси

Поставете завеси с куки в торба за пране и поставете в пералнята. Задайте режим за деликатни тъкани. Отменете напълно цикъла на центрофугиране или задайте скоростта на центрофугиране на най-ниската настройка. Температурата не трябва да надвишава 30 С.

Полиестерни завеси

Завесите от синтетични материали с куки също могат да се перат на деликатен цикъл; цикълът на центрофугиране трябва да бъде изключен. Веднага след измиване се окачват да се отцедят и съхнат. Не забравяйте да изберете перилни препарати, предназначени за синтетика.

Предварително накиснете завесите в сапунена вода за половин час. След това ги поставете в мрежеста торбичка и ги поставете в пералнята. Използвайте програми, предназначени за тънки, деликатни материали. Температурата не трябва да надвишава 40 градуса. След пране извадете синтетичните завеси, изгладете ги с ръце и ги закачете да се отцедят и изсъхнат.

Римски завеси

Такива завеси изискват специално внимание. Не забравяйте да ги почистите, преди да ги поставите в пералнята. Отървете се от петна и прах, като използвате специални продукти или традиционни методи. Тежките петна трябва да се изтрият с памучен тампон, потопен в бензин и след това в мравчен спирт. Как да перете римски завеси?

 1. Свалете пердерите и куките от прозорците.
 2. Накиснете завесите в топла сапунена вода.Римски завеси
 3. След 1-1,5 часа извадете материала и го поставете в торба за пране.
 4. Поставете торбата в пералнята.
 5. Задайте деликатния цикъл на пране на минимална температура и ниска скорост.
 6. Когато приключите, извадете завесите и веднага ги закачете на завесата.

Важно е да окачите римските завеси, когато са влажни. За да направите това, използвайте всички налични куки върху тях. Трябва да ги оставите така, докато изсъхнат напълно.

Обърнете внимание на куките

Също така, когато перете всякакъв вид завеси с куки, трябва да обърнете внимание на материала, от който са направени самите скоби. Някои от тях в никакъв случай не трябва да се поставят в пералня, тъй като могат да станат неизползваеми. Тези закрепващи материали включват скоби:

 • изработени от метал;какви видове куки за завеси има?
 • метал-пластмаса;
 • хромиран.

важно! По-добре е да отделите време и да премахнете всички метални крепежни елементи, отколкото да ги смените напълно по-късно.

Изброените по-горе куки са много удобни за използване. Те рядко се провалят и осигуряват надеждно закрепване на завесите. Но вие абсолютно не можете да ги миете, защото те са податливи на корозия.

Препоръки от професионалисти

Изглежда, че прането на пердета с куки в пералня е много просто. Но дори и да следвате напълно горните инструкции, можете да съсипете тъканта. Затова опитни домакини препоръчват:

 • изберете програма за пране въз основа на иконите на етикета на производителя;
 • Ако материалът не може да се пере в машина, използвайте само ръчно пране;
 • не използвайте агресивни средства, за да не повредите тъканта;
 • измийте завеси с течни продукти, предназначени за този тип тъкани;
 • обемът на завесите, поставени в барабана на пералната машина, не трябва да надвишава половината от предвиденото натоварване (така че тъканта да не се набръчка);
 • Не оставяйте изпраните пердета в машината, окачете ги веднага.

Пералнята може да бъде голяма помощ, ако я използвате правилно. Благодарение на него ефективно ще премахнете праха и мръсотията от завесите. Те ще ви радват дълго време, но само ако се спазват всички препоръки.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня