Пералнята издава шум по време на центрофуга - какво да правя?

Пералнята е шумнаАко пералнята бръмчи по време на цикъла на центрофугиране, тогава определено трябва да разберете защо се случва това? Възможно е просто да сте закупили модел пералня, който е твърде шумен, или може би това е сериозна неизправност, която в крайна сметка ще доведе до повреда на домакинския уред. Във всеки случай си струва да разберете и да вземете мерки за премахване на шума и в рамките на тази статия ще се опитаме да поговорим как да направите това.

Типични причини за шума на пералната машина

Пералнята е сравнително проста. Експертите са идентифицирали емпирично няколко основни причини за шума на машината по време на центрофугиране, причинен от повреди. Нека изброим тези причини.

 • Болтовете предназначени за транспортиране на машината не са свалени от стойките на резервоара.
 • Лагерите на задвижването на барабана са повредени.
 • В пространството между стените на резервоара и барабана са заседнали предмети.
 • Макарата на задвижващата система на барабана е разхлабена.
 • Противотежестите на танка са зле закрепени.
 • Гуменото уплътнение на капака на люка не пасва правилно.
 • Пералнята не е монтирана правилно.

Забележка! Не забравяйте да забележите в коя точка се появява силният шум. При стартиране на програма за пране, при стартиране на програма за центрофугиране или по време на процеса на източване, това е много важно за правилната диагностика.

Описание на причините за шума и как да го премахнете

Причините, характеристиките и естеството на шума на барабана на пералнята са специфични във всеки отделен случай. Всичко зависи от модела на пералната машина, естеството на повредата, степента на износване на нейните части и други подобни. Ето защо ние не гарантираме, че въз основа на описанието, което предлагаме, ще можете 100% да диагностицирате причината за повредата.В съмнителни случаи е по-добре да се свържете с специалист.

В пространството между стените на резервоара и барабана са заседнали предмети. Според експерти и потребителски проучвания това е най-честата причина за силния шум, издаван от барабана по време на центрофугиране. Когато без да се замисляме хвърляме неща в барабана на машината, в чиито джобове остават дребни пари, кламери, карфици и други дребни предмети, има голям риск тези вещи да попаднат в резервоара на пералнята. Какво означава това?

При ниски скорости пералнята практически не вибрира, а малките предмети лежат тихо в резервоара, без да влизат в контакт с въртящия се барабан. Но по време на цикъла на центрофугиране машината започва да вибрира силно и малки предмети започват да подскачат и в крайна сметка се забиват между стената на резервоара и движещите се части на машината. В резултат на това движещите се части започват да свирят, скърцат и издават други звуци.

За да стигнете до предметите, попаднали в резервоара, трябва да развиете десетката, да пъхнете ръката си в резервоара и да издърпате всичко, което е попаднало там, проблемът ще бъде решен.

транспортни болтовеБолтовете предназначени за транспортиране на машината не са свалени от стойките на резервоара. Сериозна, но често срещана грешка, допускана от монтьорите на перални машини. Факт е, че за по-внимателно транспортиране на машината производителят е предоставил специални крепежни елементи, които закрепват амортисьорите на барабана. Ако тези крепежни елементи не бъдат отстранени, тогава, когато програмата стартира, барабанът на пералнята ще се върти със силно почукване. Проблемът се решава чрез отвиване на четирите монтажни болта, разположени по-близо до средата на задната стена на машината.

Лагерите на задвижването на барабана са повредени. Движещите се части на пералнята са оборудвани с няколко лагера.Ако някой от лагерите се повреди, това ще доведе до силен шум, особено когато пералнята работи интензивно. Как да разпознаем повредата на лагера? Изключете пералнята от електрическия контакт, пъхнете ръката си през люка и завъртете барабана първо по часовниковата стрелка, а след това обратно на часовниковата стрелка. Ако барабанът пука и чука при въртене, значи проблемът е в лагера.

Можете да прочетете как правилно да смените лагерите в пералнята тук. Но все пак е по-добре да поверите тази работа на професионалисти, особено ако никога не сте ремонтирали сами домакински уреди.

затегнете шайбатаМакарата на задвижващата система на барабана е разхлабена. За да определите проблема с ролката, трябва да пуснете пералнята в тестов режим. В този случай барабанът ще се върти, като бавно прави дузина обороти в едната посока и дузина в другата. В този момент трябва да слушате машината, ако се чуят щраквания, това е причина да проверите шайбата на барабана. За да го поправите, ще трябва да премахнете задната стена на машината и, въоръжени с подходящ инструмент, да затегнете гайката за закрепване на ролката.

Противотежестите на машината са зле закрепени. Противотежестите, разположени около резервоара на пералната машина, служат за намаляване на центробежната сила, която неизбежно трябва да го разклати силно. Обикновено проблемите с противотежестите възникват след много дълъг период на използване на машината или поради производствени дефекти. За да разрешите проблема, трябва да затегнете всички разхлабени връзки, държащи противотежестите заедно. За да направите това, ще трябва да премахнете задната стена на пералнята; прочетете статията как най-добре да направите това. Разглобяване на пералня.

подмяна на противотежестта

Пералнята не е монтирана правилно. В случая имаме предвид поставянето на машината на пода, а не свързването й към водопровода и канализацията. Когато барабанът се върти бързо (800-1000 оборота в минута), центробежната сила естествено се опитва да създаде дисбаланс. Ако машината не е монтирана хоризонтално върху ненадеждно, провиснало подово покритие, това ще доведе до:

 • в ритъма на барабана;
 • силна вибрация;
 • клатене на тялото на пералната машина.

Проблемът се решава чрез укрепване на пода и инсталиране на машината строго на нивото. За да изравните машината, не е необходимо да имате идеално равен под. Просто трябва да развиете краката на „пералнята“, така че тялото да е на ниво, това ще изисква малко пот, но си заслужава.

Гуменото уплътнение на капака на люка не пасва правилно. Ако при въртене на барабана се чува характерно скърцане или свистене, а след измиване се забелязват гумени стружки по стените му и по капака на люка, проблемът е в уплътнителната гума на люка. За съжаление, монтажът на някои бюджетни модели перални машини оставя много да се желае, а гумените ленти са може би последното нещо, на което монтажниците обръщат внимание.

Проблемът може лесно да бъде решен. Трябва да поставите парче шкурка между уплътнителната гума на барабана и предната стена на машината и да стартирате програмата за пране без пране. Шмиргелът ще изравни гумата за 20-30 минути, колкото е необходимо, а вие трябва само да я издърпате и да премахнете гумените стърготини от барабана, като пуснете допълнителна програма за изплакване и почистване на филтъра.

Забележка! Ако се чуе силен шум при източване на вода от барабана на машината, проблемът може да е в дренажната помпа.

Прочетете статията как да го промените сами. Смяна на дренажната помпа.

Машината издава много шум по време на центрофугиране, може би не говорим за повреда?

Пералнята е шумнаАко пералната машина веднага след покупката и монтажа започна да издава много шум при центрофугиране на дрехи, това може да се дължи на фабричните характеристики на този модел. С други думи, нивото на шума в най-интензивния етап от работата на пералнята се задава от нейния производител. Ето защо, ако нова пералня издава силен шум, проучете нейния лист с данни. В паспорта производителят често посочва нивото на шума, измерено в dB, които машината издава при най-интензивна работа.

В този случай възниква въпросът, дори ако пералнята издава шум при центрофугиране и нивото на шума е посочено от производителя в паспорта, да речем, 75 dB, как да разберем, че нашата машина издава звук със същата сила. Всъщност е възможно да се измери точно нивото на шума, произведен от машината, само с помощта на специално устройство - шумомер. Ако имате възможност да го използвате, тогава добре, но най-често средната домакиня няма достъп до такова оборудване. И какво да направите в този случай?

важно! Евтин китайски шумомер може да бъде поръчан от онлайн магазин. Между другото, по-късно може да ви бъде полезно „при разборки“ с шумни съседи, които обичат да слушат силна музика в 2 часа сутринта.

Най-лесният начин за измерване на нивото на шума на машината е така нареченият асоциативен метод. Интернет предоставя много примери за общи, добре познати звуци с данни за тяхната сила в dB. Например звукът на пишеща машина е 50 dB (разстояние 1 m), влак в метрото е 95 dB (разстояние 7 m), звукът на ударен чук е 120 dB (разстояние 1 m) и т.н. Приблизително сравнете силата на звуците, с които сте запознати, с шума, издаван от пералня, и ще разберете дали числените стойности, посочени в паспорта, отговарят на реалността или не.

Освен това Не забравяйте да обърнете внимание на естеството на звука. Ако силен монотонен шум е прекъснат от дрънчене, метално смилане или почукване, тогава най-вероятно има неизправност в пералната машина и трябва да се вземат мерки за нейното отстраняване.

Как мога да предотвратя неизправности, причиняващи шум, в бъдеще?

За да може машината да служи дълго време и да не изпитва периодично „шумни неизправности“, е необходимо да се спазват правилата за нейната работа. Колкото по-внимателно и внимателно се отнасяте към вашия „домашен помощник“, толкова по-рядко ще трябва да се справяте с проблеми от този вид. За какви правила на работа говорим?

 1. Не поставяйте повече пране в барабана на машината, отколкото е предвидено за дизайна му.
 2. Прекомерната употреба (няколко пъти на ден) води до износване и повреда на машинните части (особено гумените уплътнения). Машината трябва да има време да изсъхне между изпиранията.
 3. Използвайте по-рядко програми за пране, които включват пране на дрехи в много гореща вода и на високи скорости.
 4. Почиствайте мръсотията от дренажния филтър възможно най-често.
 5. Преди да изперете дрехите, проверете джобовете за чужди предмети, обърнете дрехите отвътре, преди да ги поставите в барабана, и използвайте торби за пране.
 6. Добавете омекотители за вода преди пране, за да избегнете отлагането на варовик върху елементите на пералнята.

Обобщавайки, ако вашата машина внезапно започне да трака по време на центрофугиране и рестартирането на програмата за пране не реши проблема, най-вероятно има повреда, която трябва да се намери и отстрани. И ценни съвети от експерти ще ни помогнат в това. Честит ремонт!

   

14 читателски коментара

 1. Граватар Михаил Майкъл:

  Благодаря, полезна информация!

 2. Граватар Антон Антон:

  Благодаря за информацията. Но има малко по-удобен начин - напълно да премахнете резервоара от тялото на пералната машина. Мисля, че така е по-удобно

 3. Граватар за Свети Валентин Валентина:

  Благодаря ти.

 4. Граватар Саша Саша:

  Здравейте, моля, кажете ми защо пералнята Гранд завършва прането без центрофугиране, след като е напълно източена, какво да правя?

 5. Граватар Валери Валери:

  Благодаря ви, много полезно.

 6. Граватар за Свети Валентин Валентина:

  По време на цикъла на центрофугиране на дисплея се появиха буквите UE, какво е това?

 7. Граватар за Свети Валентин Валентина:

  Благодаря ви, много полезно ръководство!

 8. Gravatar на Мика Мика:

  Здравейте, моля кажете ми! Какво да направите, ако машината бръмчи? Не знам как да го обясня. Преди това не беше така. Започнах да забелязвам това, когато пера на 60 градуса или 90 градуса.

 9. Gravatar доза Доза:

  Благодаря за информацията, ще пробвам!!!!))

 10. Граватар Роман Роман:

  Благодаря ви за информацията

 11. Граватар Евгений Юджийн:

  Двигателят е шумен. Звучи сякаш мръсотия е влязла там.

 12. Граватар Руслан Руслан:

  При въртене дори и на ръка звукът е все едно нещо се хваща и търка. Кажете ми, има ли проблем?

 13. Граватар Наталия Наталия:

  Бог да ви благослови и пази! Помогна много за $10. Колко струва почистването на канал за боклук? Благодарение на вашите препоръки машината започна да работи, лесно почистих филтъра за боклук и източването приключи!
  Весела Коледа на всички! Пожелавам мир, любов и добро в семействата ви, честита предстоящата Богоявленска вечер и Богоявление! Амин и слава на Бога!

 14. Граватар Алексей Алексей:

  Здравейте, работих една година, след това при пране беше нормално, но по време на центрофуга бръмчи като самолет, какво да правя?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня