Ефект на сифон на пералня

Ефект на сифон на пералняПоради ефекта на сифона, пералнята може спонтанно да източи вода от барабана в канализацията или, по-лошо, да вземе обратно вече източената течност. Всичко това има лош ефект върху процеса на пране: нещата са лошо измити, машината „замръзва“ и дава грешка. Неправилната инсталация на пералнята води до това явление и по-често страдат жителите на горните етажи на жилищните сгради. Остава да разберем защо това се случва и как да го предотвратим.

Защо се получава това явление?

Причината за ефекта на сифона върху пералнята се крие в неправилния монтаж на машината. По-точно уредът е монтиран без подравняване спрямо корпуса или дренажният маркуч е свързан твърде ниско. В този случай възниква разлика в налягането, шайбата „изстисква“ вода от барабана или започва да събира отпадъци от канализацията.

Огъването на дренажния маркуч трябва да е на височина 50-60 см от нивото на пода.

За да избегнете грешки по време на монтажа, трябва да действате стриктно в съответствие с инструкциите. По правило изходът на дренажния отвор в канализацията трябва да бъде на височина 50-100 см от пода. Тогава извивката на маркуча се намира над максималното ниво на водата в барабана и след цикъла отпадъчната течност се изпомпва в канализацията по обичайния начин. Когато ръкавът се спусне под знака от 50 см, възникват проблеми; възниква самоотводняване с всички последствия.

Можете да подозирате сифонен ефект въз основа на няколко признака:Необходимо е да се осигури правилно свързване към канализационната система

  • Измитите неща миришат лошо;
  • програмата за пране продължава по-дълго от обикновено;
  • дренажът не работи, водата остава в барабана;
  • прането стана по-лошо за пране.

Сифонният ефект е причината за всички подобни прояви. Ако диаметърът на канализационната тръба е по-голям от дренажния маркуч или височината на огъване на маркуча е била неправилно регулирана по време на монтажа, налягането се освобождава и интелигентното оборудване започва да извлича липсващата течност от водопровода или дренажа. Всичко това влияе върху продължителността на цикъла и качеството на измиване.

Специален клапан ще помогне

Можете да се предпазите от ефекта на сифона на вашата пералня с помощта на възвратен клапан. Това устройство контролира оттичането на водата и предотвратява връщането на отпадъците в барабана. Благодарение на специален клапан, устройството позволява на водата да се оттича при стандартно източване, но затваря входа на машината, ако започне всмукване от канализацията.

Производителите на домакински уреди едва започват да оборудват нови модели перални машини с вградени възвратни клапани. Собствениците на вече произведени машини трябва сами да се погрижат за предотвратяването на ефекта на сифона и да закупят допълнителни устройства. Ще трябва да избирате от следните видове устройства:специален сифон с клапан ще помогне

  • твърдо вещество;
  • сегментиран;
  • вдлъбнатина;
  • стена;
  • монтиран под мивката.

Вентилите се различават по нюансите на монтажа, размера и обхвата на приложение. Така сегментираните се използват при наличие на мръсна чешмяна вода, тъй като се разглобяват лесно и могат да се почистват от отломки и котлен камък без проблеми. Стенните устройства са компактни и привлекателни на външен вид, те са по-скъпи и се монтират, ако съществуващият дренаж е разположен близо до стените и предния панел на пералната машина.

Вдлъбнатините се монтират директно в канализационната тръба: първо се монтира вложката и самото устройство се фиксира в нея. Амортисьорите, монтирани към сифона под мивката, се считат за универсални, тъй като са подходящи за всички водопроводни инсталации, евтини са и лесни за свързване.

Трябва да помислите за инсталирането на възвратен клапан, ако пералната машина е свързана директно към канализацията, тръбата е разположена ниско и няма начин да повдигнете фугата. Когато оборудвате машината със стандартна конфигурация на маркуча и последващо свързване чрез сифон, няма нужда да се притеснявате: в този случай ефектът на сифона не заплашва.

Как работи устройството?

Инсталирането на възвратен клапан ще предотврати ефекта на сифона на пералната машина. Устройството се монтира в канализационна тръба, а фугите са покрити със специални рефлектори. Можете да го направите сами, но е по-добре да привлечете специалисти.

В резултат на това дренажната система се стабилизира. След като цикълът спре, отпадъчната вода се изпомпва от барабана и не се връща, дори ако има проблеми с налягането и други повреди.

Нюанси на връзката

Ефектът на сифона може да бъде предотвратен чрез правилен монтаж на пералната машина. Не е необходимо да каните водопроводчик, основното е да следвате инструкциите и да наблюдавате височината на маркуча. Препоръчително е да почистите дренажа и тръбите, преди да свържете машината, като осигурите свободен поток на течността.

Важно е да фиксирате здраво дренажния маркуч. Не забравяйте, че когато помпата работи, маркучът „пулсира“ и слабото закрепване може да се счупи и да доведе до теч с всичко, което води до това.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня