Колко течен прах трябва да налея в пералнята?

Колко течен прах да излеете в пералнятаЦената на гела за пране е по-висока в сравнение с цената на обикновените прахове. Поради тази причина собствениците на перални машини, които водят пестеливи домакинства, искат да знаят точно колко течен прах да налеят в пералнята, за да не губят скъп продукт. Оказва се, че отговорът на този въпрос не е толкова лесен, колкото изглежда.

Колко икономичен е гелът?

Без да познават установените норми за добавяне на гел за пране в отделението за прах за прах на пералнята, хората често определят количеството на око и изсипват твърде много. Но спазването на правилата за използване на перилни препарати не само ви позволява да ги използвате пестеливо, но и удължава живота на домакинските уреди, а също така предпазва вашето пране от повреда.

Първата стъпка, която ще ви помогне да определите точно колко течен прах да добавите към тавата на машината, е да прочетете инструкциите върху бутилката на продукта. Обикновено той съдържа препоръки за това колко гел трябва да се излее в съответното отделение на контейнера за прах за едно пране, като се вземат предвид степента на замърсяване на дрехите, натоварването на пералната машина и твърдостта на водата. Капачката, включена в течната пудра, помага за измерване на необходимото количество гел.

важно! Обемът на гелообразния продукт, препоръчан от производителя на домакински химикали, може безопасно да бъде намален с една трета. Например, ако инструкциите показват, че трябва да добавите 1 капачка, можете да изсипете 2/3 капачки в тавата на машината.

Друг източник на информация за оптималното количество гел за пране са съветите на опитни домакини.Много от тях на практика са установили, че за ефективно пране на дрехите е достатъчно да добавите 2-3 с.л. л. съоръжения. Това количество е подходящо за машини с товар 5–6 kg и разход на вода 35–50 l. И преди да поставите неща с много петна или упорити замърсявания в пералнята, по-добре е предварително да ги намажете с гел. Ако максималният капацитет на барабана е по-висок и пералната машина използва повече вода, тогава обемът на течния прах може да се удвои, при условие че зареждането е пълно.дозировка на гел

Как да определите колко пълен е барабанът, преди да стартирате програма за пране:

 • запълване на една четвърт от обема - малък товар;
 • половината обем – средно;
 • целият барабан е пълен.

Ако пералнята е претоварена, течните перилни препарати се разпределят неравномерно в барабана. В резултат на това качеството на измиването се влошава. Замърсяването остава върху дрехите.

Правилно отделение за гел

Съвременните модели перални машини са оборудвани с инструкции, които предоставят съвети относно използването на перилни препарати. Домакините се помагат да определят къде да налеят течен прах чрез специални маркировки върху отделенията на контейнерите за прах. По правило те са маркирани с римски цифри или букви.

 1. I (1) или A – отделение за програмата за пране с предварително накисване. Ако режимът не предвижда доставка на средства от това отделение, то остава вътре.
 2. II (2) или B – отделение за основни програми. Към него трябва да се добавят течни препарати.
 3. (звездичка) или цвете – отделение за препарати за изплакване. Не трябва да наливате гел в него.къде да налея гел за пране

Някои производители предлагат друг метод за добавяне на течни пудри.Те съветват да ги наливате директно в барабана. Качеството на измиване не се влошава от това.

Трябва ли да използвам гелове?

Много домакини все повече използват гелове вместо конвенционалните прахове за пране. Тези инструменти са доказали своята ефективност на практика. Техните предимства са следните:

 • икономична консумация поради течна консистенция;
 • ефективно почистване на сложни замърсители;
 • по-добро изплакване на прането и липса на ивици поради излугване на гелообразни продукти от тъканни влакна;
 • Може да се използва за пране на дрехи от деликатни тъкани;
 • хипоалергичен състав поради липсата на летливи съединения.течен или свободно течащ прах

Течните пудри също имат редица недостатъци. На първо място, поради неправилно дозиране, качеството на пране може да се влоши и прането може да се повреди. Освен това използвайте гелове при температури над 600С това е невъзможно. И за някои домакини решаващият аргумент в полза на конвенционалните прахове за пране е по-високата цена на продуктите на основата на гел.

Знаейки колко течен прах трябва да се излее в определено отделение на контейнера за прах, можете да постигнете висококачествен резултат: чисто, дишащо свежо пране и също така да удължите живота на пералната машина.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Наталия Наталия:

  Статията помогна

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня