Коланът се сваля на пералня Samsung

Коланът се сваля на пералня SamsungЧудили ли сте се защо барабанът на пералнята се движи или по-точно какво точно го кара да върти? Това е просто: барабанът е свързан към двигателя чрез задвижващ ремък, който върти барабана, когато двигателят стартира. Машините на Samsung не са изключение и са проектирани по абсолютно същия начин. Но понякога възникват проблеми с колана. Нека да разберем защо коланът на пералня Samsung пада и какво може да се направи по въпроса?

Какво кара колана да „скача“?

За да определите, че проблемът е в колана, не можете да направите, без да погледнете вътре в кутията. Сега ще изброим най-честите причини за изплъзване на ремъка от шайбата.

 • Дългосрочно редовно претоварване на машината. Ако използвате уреда с капацитет, който той физически не може да издържи, рано или късно коланът ще се откачи. Ако подозирате, че това е причината, просто поставете колана обратно и преразгледайте тактиката си за използване на SM.твърде много пране е заредено в барабана
 • Разтягане на колана. Ако често и често изскача от шайбата, когато барабанът се върти бързо, най-вероятно ремъкът е опънат и трябва да си купите нов.
 • Ненадежден монтаж на двигателя. Ако двигателят е лошо закрепен, той ще се движи периодично, като по този начин отслабва колана. Проблемът се решава чрез внимателно закрепване на двигателя на място.
 • Лошо закрепена макара. Подобно на предишната точка: необходимо е да затегнете отново ролката.
 • Деформация на вал или шайба. Тук ще трябва да смените деформирания елемент.
 • Счупване на напречната част, която свързва вала с корпуса на пералнята. В този случай ще трябва да смените частта с нова.
 • Повреда на лагера.Постепенно барабанът ще се изкриви и ще се движи неправилно, отслабвайки колана и в крайна сметка го разкъсвайки.

Друга неочевидна причина е изсъхването на материала на колана. Ако не използвате машината дълго време и след това я включите, „заздравеният“ колан няма да издържи натоварването на барабана, той ще се спука или ще се протрие.

Трябва ли веднага да се обадя на специалист?

Издърпването на колана върху ролката е доста трудно, изисква значителна сила и време. Много хора просто не обичат да се занимават с ремонтни дейности. Във всеки случай, ако искате да поверите ремонта на професионалисти, по-добре е да се свържете със сервизен център. Това е по-добре, отколкото да се обадите на частен майстор поради няколко причини:

 • получавате гаранционна карта за всички извършени работи;гаранционна карта
 • услугите разполагат с огромни бази данни с части, така че ако е необходима подмяна, намирането на оригиналния елемент няма да бъде проблем;
 • дипломирани майстори в центровете имат богат опит.

Не може обаче да се каже, че проблемите с колана се считат за далеч от най-трудните и да ги коригирате сами изобщо не е толкова трудно, колкото може да изглежда. Основното нещо е да опитате и тогава винаги можете да оставите въпроса в ръцете на майстор.

Забележка! Но не бързайте да разглобявате машината, първо се уверете, че гаранционният срок е изтекъл, за машини на Samsung обикновено е 1 година от датата на закупуване.

Сами поставяте колана на място

Умения, способности и сръчност при подмяната на колана не са особено необходими. Тук е по-важно да си физически здрав и силен човек, защото издърпването на ремъка върху скрипеца изисква използването на голяма физическа сила. Ако сте уверени в себе си, можете да започнете:

 • изключете SM от електрическата мрежа;временно изключете машината от контакта
 • демонтирайте задния панел, като премахнете болтовете около периметъра;развийте винтовете на задната стена
 • Ако видите, че коланът се е свалил, трябва да го върнете обратно.Първо дръпнете ремъка върху вала и след това върху ролката, но не изцяло, а само част от нея. След това бавно завъртете ролката и едновременно с това издърпайте колана в кръг. Ако коланът не пасва, можете да вземете отвертка и да разтегнете малко гумата. След това завъртете шайбата няколко пъти, за да се уверите, че ремъкът е поставен правилно.коланът се свали

Ако коланът се счупи, първо трябва да закупите нов. Трябва да изберете правилния за вашия SM. За да направите това, запишете номера на модела и отидете в магазин за хардуер или сервизен център. Новият колан се монтира по същата схема.

важно! Новият колан е още по-стегнат от този, който вече е бил в употреба.

След ремонта можете да поставите задната стена на място и да затегнете болтовете и след това да извършите пробно измиване.

Сложиха нов ремък, но той падна

Ако сте направили всичко правилно, коланът не трябва да излита, но понякога все още се случва. Защо? Факт е, че причините могат да се крият и в проблеми в съседни елементи. Вече беше споменато по-горе, че деформацията на вала, ролката или повредата на напречния елемент също засяга колана; въпросът се усложнява от факта, че такива деформации често не се виждат за окото. Ако срещнете проблем с периодично падане на работещ колан, свържете се със специалист.свалете задвижващия ремък от ролката

Също така не забравяйте, че много повреди са причинени от обикновено неспазване на правилата за работа и безопасност. Отнасяйте се внимателно към вашия домашен помощник и тогава всички негови части ще ви радват с правилното си функциониране много по-дълго.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня