Пералня Ariston не набира скорост

Пералня Ariston не набира скоростНай-често потребителите се свързват със сервизни центрове, защото пералната им машина Ariston не набира скорост. Ако това се случи, тогава най-вероятно „домашният помощник“ върши отлична работа с измиването и изплакването на нещата, но на последния етап не върши работата си, оставяйки нещата мокри. Нека да разберем защо това може да се случи и как да се справим с него без помощта на специалисти.

Какво най-вероятно се е случило

Обикновено проблемите с центрофугирането се появяват поради факта, че барабанът е бил претоварен на етапа на зареждане на прането. Освен това често причината е дисбаланс на барабана, както и повреда на амортисьора. В ситуация, в която проблемът е възникнал поради първите две причини, можете да се справите с него за няколко минути, но ако са виновни дефектни амортисьори, тогава възстановяването ще отнеме много повече време и усилия.

Всички инструкции за пералната машина посочват максимално допустимото тегло на прането, което може да се зареди в барабана за пране. Ако добавите повече мръсни дрехи, устройството няма да може да завърти барабана по време на работния цикъл, така че ще спре програмата и ще даде грешка. Това ще се случи поради факта, че докато дрехите са сухи, машината може да се справи с тях, но веднага щом нещата се намокрят и станат много по-тежки, сензорите на системата ще открият претоварване и ще изпратят данни към контролния модул, което прави не активирайте цикъла на центрофугиране поради факта, че в такова състояние може да повреди напречната част.

Ако има претоварване в системата, можете просто да спрете работния цикъл, да отворите вратата на люка, да извадите някои неща и да продължите да работите.

В допълнение, пералнята може да пострада поради дисбаланс на барабана, който често се случва при пране на обемисти предмети. Такива дрехи често се събират в една голяма буца, което провокира появата на дисбаланс. За да поправите това, просто трябва да разчупите бучката и след това равномерно да разпределите продуктите върху барабана.твърде много неща в барабана

Уви, понякога проблемът се крие в повреда на амортисьорите, с която вече не се справяме толкова лесно, колкото с дисбаланс и претоварване. Ако причината наистина е повреда на цялото устройство, тогава резервоарът ще се разхлаби в корпуса, което може да доведе до повреда на други вътрешни компоненти на „домашния асистент“ от Hotpoint-Ariston. За да предотвратите това, ще трябва да смените повредените части.

Неподходящ режим

Също така никога не можете да изключите възможността нещата в барабана да останат мокри не поради повреда на пералнята, а поради обикновена грешка на домакинята. Това се случва в ситуация, при която погрешно е избран работен цикъл без центрофугиране или програма с минимални обороти на барабана в минута.Hotpoint-Ariston RST 702 ST S

Ето защо винаги първо трябва да се уверите, че е стартиран правилният цикъл на пране. Ако нещата са мокри след цикъла, можете да опитате да стартирате цикъла на центрофугиране отделно на максимална скорост и по този начин да проверите функционалността на домакинските уреди.

Всичко е в двигателя

И накрая, често срещан проблем при пералните машини Hotpoint-Ariston е повредата на оборотомера, елементът, отговорен за контрола на скоростта на електрическия мотор. Когато оборотомерът се счупи, потребителят знае за това поради нарушеното движение на барабана. Можете да потвърдите или опровергаете тази теория или с помощта на майстор, или със собствените си ръце.

 • Първо изключете оборудването от електрическата мрежа, водоснабдяването и канализацията.
 • След това отдалечете машината от стената, за да улесните разглобяването на SM.
 • Сега премахнете задната стена на кутията.отстранете задната стена на кутията
 • Намерете електродвигателя и тахогенератора в корпуса, които обикновено са скрити под резервоара.
 • Свалете задвижващия ремък.
 • Изключете кабелите от двата електрически компонента.

Не забравяйте да направите няколко снимки на правилното свързване на проводниците, така че по-късно да имате под ръка пример, който ще бъде полезен за повторно сглобяване.

 • Отстранете скобите от електрическия мотор.развийте винтовете и свалете двигателя
 • Натиснете го надолу, така че да падне и да стане достъпно за отстраняване.
 • Извадете тахогенератора от двигателя - изглежда като малък пръстен.дефектен оборотомер
 • Проверете оборотомера, като използвате обикновен мултиметър, настроен на режим на откриване на съпротивление.
 • Свържете сондите на тестера към контактите на сензора и проучете резултата на дисплея.
 • Ако получените стойности са равни на единица или нула, тогава възелът е повреден и трябва да бъде сменен.

По-добре е да не пестите от резервни части, а да купувате оригинални части. Така ще похарчите повече, но машината ще издържи по-дълго и ще бъде по-качествена.

В допълнение, центрофугата може да започне да работи периодично поради факта, че електрическият мотор е повреден. Най-често при него възникват проблеми поради четките, както и поради намотката на статора. Когато възникне неизправност поради износени четки, е много лесно да възстановите функционалността на двигателя. В тази ситуация трябва само да закупите нови резервни части и да ги монтирате сами вместо повредените. Ако намотката е виновна, тогава ще трябва да купите нов двигател.проверка на четките на двигателя

За да проверите четките, просто отстранете електрическия мотор според описаните инструкции, отстранете скобите отстрани на двигателя и след това отстранете графитните пръти на четките. Моля, обърнете внимание, че пръчките трябва винаги да се сменят по двойки. Това важи дори за ситуации, в които е шлифована само една четка и разликата между частите не надвишава няколко милиметра.

След като четките са проверени, остава само внимателно да прегледате намотката на статора, което също трябва да се направи с мултиметър. Вземете тестер и внимателно проверете всяка секция от окабеляването, за да се опитате да намерите повреда. Освен това винаги трябва да обръщате внимание на миризмата на изгоряло, която понякога се появява в областта на електрическия мотор.пробита намотка на двигателя

Обикновено повредата на намотката става забележима поради факта, че двигателят губи мощността си и не може да осигури висококачествено въртене при високи скорости. Ако точно това се е случило с вашия „домашен асистент“, тогава дори не трябва да се опитвате да възстановите намотката, тъй като ще бъде много по-лесно и по-икономично да си купите нов двигател.

Ако искате вашият домакински уред да ви служи десетилетия, тогава трябва не само да спазвате всички правила за работа, но и внимателно да наблюдавате работата на устройството. Колкото по-рано откриете и коригирате проблема, толкова по-малък ще бъде рискът за вашите дрехи и пералня. Когато „домашен помощник“ не може да изтръгне нещата, това е причина внимателно да проучите проблема и да го поправите у дома или да се обадите на специалист от сервизен център. Строго не се препоръчва да оставяте всичко на случайността и да използвате дефектна пералня.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня