Пералня Атлант не източва вода и не центрофугира

Пералня Атлант не източва вода и не центрофугираПерална машина, която винаги функционира правилно, може внезапно да „замръзне“ по време на работа. Например спиране по време на програма, пълна със сапунен разтвор. Какво да направите, ако пералнята Atlant не може да източи водата от резервоара? Какво може да доведе до това? Нека да разгледаме вероятните причини за случилото се.

Нека „проверим“ най-простите причини

Ако машината не източва водата и не се върти, трябва да започнете да я диагностицирате възможно най-скоро. Не е необходимо незабавно да се обаждате на специалист, лесно е да „отхвърлите“ най-простите причини сами. След като оцените ситуацията, може да разберете защо канализацията не функционира. Какво да направим първо?

  • Проверете дали режимът на пране е избран правилно. Всеки модел на пералня Atlant осигурява възможност за почистване на неща без центрофугиране или източване. След като стартирате такава програма, не е нужно да се чудите защо водата остава в резервоара. Това няма да е неизправност; машината просто ще изпере предметите в съответствие с параметрите, зададени от потребителя. Ако това наистина е така и случайно зададете деликатен режим, просто стартирайте опцията, която ви позволява да изпразните машината, например „Източване + центрофуга“.
  • Проверете дренажния маркуч. Дренажният маркуч може да е деформиран, огънат или притиснат от тежък предмет. В този случай водата няма да изтече в канала, тъй като налягането или ще отсъства напълно, или ще бъде твърде слабо.проверете дренажния маркуч
  • Уверете се, че канализационната тръба или сифонът не са запушени. Това е друга вероятна причина за невъзможността за източване на водата от барабана.Запушване може да се образува и в дренажния маркуч - изключете гофрирането от машината и почистете кухината му.

Ако никакви „външни“ фактори не пречат на пералната машина Atlant да източи вода от системата, ще трябва да потърсите неизправност вътре в устройството.

Нека разгледаме типичните повреди, които водят до този резултат. Ще ви кажем кои елементи и компоненти на машината трябва да бъдат проверени.

Какво можеше да се случи?

В повечето случаи няма нищо лошо машината да спре с пълен резервоар със сапунена вода. Можете сами да се справите с проблема, без да се обаждате на специалист. Ако пералнята Atlant не се източва и не центрофугира, трябва да подозирате една от повредите, описани по-долу.

  • Блокада. Първо, куп отломки могат да бъдат намерени в дренажния филтър на машината. Ако е запушен много плътно, ще бъде трудно да се отстрани водата от резервоара. Една монета, забравена в джоба на панталона, е достатъчна, за да наруши дренажната система. Ще трябва да развиете и измиете частта. Второ, дренажната тръба може да се запуши. Тук ще трябва частично да разглобите пералнята, за да почистите маркуча.
  • Повреда на помпата. Той играе огромна роля при изпомпването на вода от резервоара и насочването на течността в канала. Ако помпата изгори, не забравяйте да смените частта, тя не може да бъде ремонтирана. Може би помпата просто е запушена и ще бъде достатъчно да почистите спиралата и работното колело.имаше проблем с превключвателя за налягане
  • Неизправност на контролния модул. В такава ситуация „мозъкът“ няма да може да командва на помпата, че е време да започне източването. Машината ще спре и ще спре да работи. Решението е ремонт на контролната платка.
  • Повреда на превключвателя за налягане. Сензорът за ниво ще предава неправилна информация на модула за количеството вода в резервоара. Например сигнализиране, че резервоарът е празен, когато всъщност не е така.В този случай машината няма да започне да източва.

Такива повреди са най-често срещаните. Ако забележите, че машината не източва вода или не центрофугира, почистете филтъра за боклук, проверете помпата и превключвателя за налягане. Ако всички елементи са в добро състояние, извикайте техник за диагностика и ремонт на контролната платка.

Да проверим маркуча и филтъра

Преди да продължите с диагностиката, е необходимо да източите водата от резервоара. Това може да стане през отвора във филтъра за боклук. Необходимо е да подготвите контейнер за събиране на течност, да изключите захранването на машината и да покриете пода под машината със сухи парцали. След това внимателно развийте капачката и съберете водата в легена. След като пералнята е празна, можете да отворите люка и да извадите нещата.

Проверете останалия отвор, като развиете филтъра за боклук. Може би е запушено с мръсотия, конци и някакви чужди предмети (монети, копчета, хартия и др. могат да бъдат намерени там). Избършете стените с влажна гъба и отстранете всички остатъци отвътре. Изплакнете самия филтър под течаща топла вода и го поставете обратно на мястото му.почистете филтърния елемент

След това можете да изключите дренажния маркуч от машината и да опипате гофрирането за запушвания. Ако има „запушване“, почистете маркуча със специален кабел и го свържете отново.

Препоръчително е да почиствате филтъра за боклук веднъж на всеки 2-3 месеца, за да избегнете проблеми с оттичането на вода от резервоара към канализацията.

Дренажната помпа работи ли добре?

Ако проблемът е в запушена помпа, тогава първите „симптоми“ на проблема могат да се наблюдават няколко измивания, преди машината да спре да изпуска течност напълно. Помпата, в която са се натрупали нишки, мъх и косми, издава странни звуци по време на работа. Ако чуете тихо необичайно бръмчене при източване, може да подозирате запушване или повреда на дренажната помпа.

Можете сами да поправите пералнята си. Трябва да стигнете до помпата, да я извадите от корпуса и внимателно да я проверите. Ако установите, че има нишки, навити около работното колело, определено трябва да почистите лопатките. Също така е важно да изплакнете добре охлюва и да избършете вътрешностите от натрупаната мръсотия.

Препоръчително е да проверите дренажната помпа с мултицет.

Ако екранът на тестера показва 0 или 1, това означава, че двигателят на помпата е изгорял и ще трябва да бъде сменен. Трицифрено число, показано на устройството, показва, че проблемът не е в помпата, а в контролния модул. В този случай ще е необходима по-точна диагноза.помпата работи ли добре?

Какво е състоянието на окабеляването?

Помпата може да е загубила захранване. Това може да е резултат от повреда на електронни части или нарушение на целостта на окабеляването. Преди да започнете диагностика, важно е да изключите пералнята Atlant от мрежата. Можете да проверите със собствените си ръце дали проводниците, преминаващи от „мозъка“ на машината към дренажната помпа, са счупени.

Вероятно ще бъде възможно да ремонтирате пералната машина само след ремонт на контролния модул. Няма нужда да се ровите в електрониката на машина без познания и опит. Това е изпълнено с пълна повреда на устройството и значително увеличение на разходите за ремонтни работи. По-добре е да потърсите помощ от сервизен център или професионалисти.проверете окабеляването на CM

Не се разстройвайте, ако пералнята Atlant не може да източи или центрофугира прането. В повечето случаи можете да се справите с проблема сами, у дома. За проверка на филтъра, маркуча, тръбите и помпата не са необходими специални инструменти или специални умения. Най-трудното е, че ако има неизправност на електронния модул, все пак трябва да се доверите на специалистите.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня