Пералната машина се центрофугира дълго време

Пералната машина се центрофугира дълго времеОбикновено центрофугирането в автоматична пералня не отнема много време, така че ако е започнало, работният цикъл е на път да приключи. Но ако пералнята се върти дълго време, тогава най-вероятно има някакъв проблем с машината. Може да се скрие на няколко места едновременно, от нормално претоварване на барабана до неизправност в електрониката. В същото време диагностичната програма едва ли ще помогне в тази ситуация, тъй като „домашният асистент“ просто ще посочи на дисплея кода за грешка, отговорен за липсата на въртене, а не причината за повредата. Нека да разберем какво трябва да се направи в такава ситуация у дома.

Машината не завършва цикъла на центрофугиране

Ситуацията, когато пералнята върти дрехи безкрайно, вместо да спре барабана и да свърши работата, е много опасна, защото може да доведе до прегряване на машината и повреда на лагерите. Ето защо в този случай е толкова важно да изключите оборудването възможно най-бързо, като използвате възможно най-безопасния метод. За да направите това, трябва да натиснете бутона "Старт/Пауза" и да изчакате, докато въртенето на макарата приключи напълно.

Ако бутонът не работи, остава само да извадите захранващия кабел от контакта и по този начин да изключите захранването на оборудването.

Не трябва да прекалявате с изваждането на кабела от контакта, но ако можете да изключите „домашния асистент“ само по този начин, тогава не трябва да го отлагате.извадете захранващия кабел на машината от контакта и изчакайте 15-20 минути

Какво причини този проблем?

Всяка машина успява да извърши десетки различни действия в един работен цикъл. Първо, тя изтегля чешмяна вода в резервоара, за което трябва да отвори входния клапан.След това препаратът се смесва с течността и моторът активира въртенето на барабана. След етапа на накисване, пералнята се отървава от отпадъчната вода, приема прясна, чиста вода и след това я смесва с домакински химикали за основно пране, намиращи се в друго отделение на контейнера за прах.измиването става в голямо количество вода

След приключване на основния етап на обработка на дрехите, устройството отново ще източи използваната течност и след това отново ще изтегли чиста вода - този път за изплакване. След изплакване ще започне предене, проблемите, с които ще се опитаме да разрешим днес. Неизправност по време на цикъла на центрофугиране понякога може да бъде проследена с помощта на код за грешка, който машината ще покаже на информационния дисплей, но ако домакинският уред не показва кой елемент е счупен, тогава ще трябва сами да потърсите причината за неизправността . В този случай е по-добре да знаете SM устройството, за да определите точно проблема. Първата стъпка е да се уверите, че проблемът не се дължи на потребителска грешка.

 • Претоварване на пералната машина.твърде много пране
 • Опитвате се да перете един, но прекалено обемист артикул.
 • Твърде малко елементи бяха заредени за един работен цикъл.
 • Потребителят е избрал режим, който не позволява центрофугиране на дрехи.
 • В резервоара е попаднал чужд предмет, например кост от сутиен, фиби, кламер, пирон, игла, монета и др. Дори такива малки неща могат да попречат на работния процес, поради което барабанът няма да се върти с правилната скорост по време на цикъла на центрофугиране.

Ако позволите да бъдете претоварени с неща, дрехите просто ще се скупчат в стегната буца, което ще доведе до дисбаланс на барабана. Подобно поведение може да повреди работата на устройството, поради което „домашният асистент“ спешно ще спре работния цикъл, за да може потребителят да премахне ненужните неща.

Това може да се случи и в ситуация, в която е заредено твърде малко пране. Много нови машини могат да открият изключително ниско тегло на заредени дрехи и да спрат центрофугирането. Ако причината е скрита в чужд предмет, който е попаднал в пространството между барабана и резервоара, тогава чуждото тяло трябва незабавно да се отстрани, така че не само да не блокира свободното въртене на барабана, но и да не повреди пластмасовите елементи, поради което машината може да започне да тече по време на работа.

Когато се убедите, че проблемът не е в нито една от изброените пет точки, можете да започнете диагностика на устройството у дома. За да направите това, ще трябва частично да разглобите оборудването, което лесно може да се направи без много опит и знания, ако следвате нашите инструкции.

Да погледнем мотора и оборотомера

На първо място ще проучим компонентите, които най-често се повреждат - електродвигателя и оборотомера. Често електрическият мотор губи мощност поради износване на четките, така че губи способността да ускорява барабана до скоростта, необходима за висококачествено въртене. Поради това центрофугирането става невъзможно и пералнята започва да се поврежда. Как да проверите правилно четките на двигателя?

 • Изключете захранването на машината и я разкачете от всички комуникации.
 • Отстранете горния капак на SM, за което първо трябва да развиете фиксиращите болтове.свалете горния капак
 • Отстранете задната стена на корпуса на устройството.
 • Свалете задвижващия ремък от шайбите.Свалете задвижващия ремък
 • Изключете всички кабели от електрическия мотор.

По-добре е да запишете правилната връзка на хартия или да направите снимка, преди да изключите окабеляването, така че по-късно да имате под ръка пример за повторно сглобяване.

 • Развийте скобите на двигателя.развийте винтовете и свалете двигателя
 • Отстранете модула от тялото на устройството.
 • Развийте малките винтове отстрани на елемента, за да премахнете въглеродните четки.процедура за смяна на четката
 • Визуално оценете износването на четката.Четки, износени в пералня
 • Ако поне четката е износена, тогава и двата елемента трябва да бъдат сменени наведнъж, дори ако единият от тях е в перфектно състояние.

Ако проверката на четките не даде нищо, тогава оборотомерът може да се нуждае от ремонт. Тахогенераторът трябва да се провери с мултицет:

 • Превключете инструмента в режим на омметър.
 • Използвайте го за измерване на съпротивлението на тахогенератора.проверка на двигателя с мултицет
 • Добре е стойността да е около 60 ома.
 • След това устройството трябва да се превключи в режим на измерване на напрежението.
 • Измерете напрежението на клемите на тахометъра, докато въртите двигателя.
 • Всичко е наред, ако мултицетът дава показания от около 0,2 V.

Ако тахогенераторът е повреден, той няма да може да контролира скоростта на електродвигателя, което ще направи невъзможно въртенето. Не забравяйте да смените елемента, ако установите, че той е причината за неизправността.

Табло за управление

Най-лошото е, ако оборудването спре да се върти, защото контролната платка на устройството е повредена. Факт е, че електронното табло за управление се счита за вид „мозък“ на машината, което е невъзможно да се разбере без специфични познания и подходящ опит. Следователно независимият ремонт на това устройство е почти невъзможен. Ако това се случи с вашия „домашен помощник“, тогава всичко, което трябва да направите, е да се обадите на сервиз за ремонт, така че специалист първо да извърши специална диагностика и след това да възстанови работата на елемента или да помогне за замяната му.

Не се опитвайте сами да ремонтирате контролната платка - това само ще повреди частта още повече.

Следователно, ако вашият SM започне да работи неизправно по време на цикъла на центрофугиране, това все още не е причина да се обадите на специалист от сервизен център.Първо проверете дали в барабана няма твърде много или твърде малко неща и дали в резервоара не е попаднало чуждо вещество. Ако причината за неизправността е технически елемент, тогава можете да опитате да го поправите или замените сами, защото можете да инсталирате нови четки без никакъв опит, ако имате нашите инструкции под ръка.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня