Пералня Indesit не загрява вода

Пералня Indesit не загрява водаАко пералнята Indesit не загрява водата, качеството на прането ще падне значително. Пералнята няма да може да пусне програма с висока температура или ще центрофугира прането на 20-30 градуса. Резултатът е студени и недобре изпрани дрехи, а без ремонт ситуацията само ще се влоши. За да възстановите способността на машината да загрява вода, трябва правилно да диагностицирате проблема. Това ще бъде обсъдено в статията.

Какво можеше да се случи?

Грешно е незабавно да се обвинява нагревателният елемент за липсата на отопление. Първо, това не е единственото, което може да доведе до проблеми с температурата. Второ, не винаги става въпрос за повреда. Ето защо се препоръчва да не бързате да разглобявате машината, а да проведете малко разследване.

Някои програми за пране на машини Indesit не включват загряване на водата.

На първо място, обръщаме внимание на таблото, или по-точно на избраната програма за пране. Възможно е да е бил включен режимът „Деликатен“, „Спортни обувки“ или „Коприна/завеса“, който не включва загряване на водата. По-добре е да изберете „Cotton 60“ и да проверите работата на машината според инструкциите, описани по-долу.

Ако е включена програма за отопление, вижте зададената температура. Съвременните модели ви позволяват да променяте зададените параметри, но механичните регулатори не винаги работят. За да проверите качеството на настройката, трябва да превъртите селектора до малко по-различна стойност и да рестартирате машината. Най-вероятно имаше банален „бъг“ на системата.забравих да настроя топлината

Във всеки случай е необходимо да проверите дали Indesit загрява до определената температура.Много хора смятат, че ако в края на прането прането в барабана е студено, значи нагревателят е повреден. Но това не е така - нещата са готини, защото последното изплакване става без нагряване. Има по-надежден и 100% начин за диагностициране на TEN.

 1. Започнете прането на 60 градуса (това е най-ориентировъчната температура, но можете да изберете 45 градуса).
 2. Изчакайте 20-30 минути.
 3. Докоснете стъклото на люка с дланта си. Основното нещо е да имате време да регистрирате отоплението на вратата, преди машината да влезе в етапа на изплакване.
 4. Оценете степента на отопление: ако вратата е топла, тогава всичко е наред. Студеното стъкло казва друго.

Ако стъклото остане студено при измиване в режим „горещ“, тогава има проблеми с нагряването на водата. След това трябва да определите естеството и местоположението на неизправността. По-нататък ще ви кажем как да действате и в каква последователност.

Потенциални проблеми

При модерните модели на Indesit е по-просто: те автоматично откриват липсващото отопление, показват съответната грешка на дисплея и отказват да стартират цикъла. Останалите машини не разкриват позицията си и продължават да въртят барабана, като използват студена вода вместо гореща вода. Проблемът трябва да бъде разрешен във всеки случай, тъй като не се препоръчва да работите с дефектна машина. В противен случай има голяма вероятност ситуацията да се влоши до точката на „фатален изход“ на оборудването.

Пералните машини Indesit не загряват вода поради дефектен нагревателен елемент, превключвател за налягане, термостат или проблеми с окабеляването или платката.

Затова не се бавим с откриването на причината за липсващото отопление. Има няколко от тях.

 • Дефектен пресостат. Когато сензорът за ниво е счупен, контролната платка не получава сигнал, че резервоарът е достатъчно пълен и следователно модулът не дава команда за загряване на водата.
 • Окабеляването, свързващо нагревателния елемент с таблото, е повредено. Без затваряне на веригата частта не може да работи.
 • Повреда на нагревателя. Това се случва поради мащаб, механични повреди, прегряване или късо съединение.
 • Повреда на термистора. Ако сензорът, който следи температурата в резервоара, се повреди, водата няма да се загрее.
 • Повреда на контролния панел. Резисторът, отговорен за комуникацията с нагревателя, е изгорял или контактите са се разхлабили.

За да отстраните проблема, трябва да намерите повредената зона и да извършите съответните ремонти. С повечето от проблемите, описани по-горе, собственикът на пералнята може да се справи сам. Основното нещо е да запомните предпазните мерки и да не се отклонявате от инструкциите по-долу.

Да проверим нагревателя

На първо място, разглеждаме нагревателя. Той се намира в долната част на устройството, директно под резервоара. За да стигнете до него, трябва да развиете всички фиксиращи винтове от задния панел с отвертка Phillips и да го премахнете. За удобство се препоръчва да преместите пералнята далеч от стената или да я извадите от уреда.

Преди каквито и да било манипулации по разглобяване на машината е необходимо да изключите уреда от захранването и да изключите подаването на вода.

Веднага щом панелът се премести настрани, ще видите нагревателния елемент, термистора и всички свързани към тях кабели. По-добре е да спрете дотук и да снимате всички връзки, за да не направите грешни фази по време на повторното сглобяване. След това продължаваме в следния ред.нагревател не работи

 1. Освобождаваме окабеляването.
 2. Включваме мултиметъра за измерване в ома, настройваме го на 200 ома и свързваме сондите към клемите.
 3. Оценяваме индикаторите на дисплея. Работният нагревател ще даде стойност от 26-28 ома. Резултат „1“ ще покаже вътрешна повреда в устройството, а „0“ ще покаже късо съединение в устройството.В последните два случая нагревателният елемент ще трябва да бъде сменен, тъй като няма да е възможно да го поправите.

След това проверяваме за повреда в корпуса. Настройте мултиметъра в режим на зумер и настройте контакта. Ако чуете скърцащ звук от сондата, прикрепена към терминала, тогава не можете да направите без подмяна.

За да смените дефектния нагревателен елемент, ще трябва да го премахнете. Понякога това е трудно да се направи, тъй като уплътнението, предпазващо устройството, се увеличава по обем и не позволява премахването на частта. За да се справите със задачата, се препоръчва да направите следното:

 • старателно обработете гумата с WD-40 или друга техническа смазка;
 • изчакайте 10-15 минути;
 • изключете термистора;
 • развийте болта, държащ нагревателя;
 • завъртете нагревателния елемент и го извадете от мястото му.

Резервна част се закупува с помощта на серийния номер, отпечатан върху тялото. В идеалния случай трябва да донесете счупения елемент в магазина и да помолите консултантите да намерят аналог. Преди да инсталирате нов нагревател, се препоръчва да почистите старателно седалката и също да се качите в резервоара с ръка през освободения отвор, като издърпате всички „стоки“, които са се натрупали там. След това, като използвате предварително направените снимки като ръководство, сглобете машината обратно.

Пресостат тест

Превключвателят за налягане е по-лесен за разбиране. Развиваме двата винта, които държат капака от задната страна на кутията, преместваме го напред, премахваме го и търсим сензора за ниво. Намира се от дясната страна и прилича на черно-бяла пластмасова „шайба“ с дълъг маркуч, спуснат в резервоара. След това продължаваме така.

 1. Намираме тръба с диаметър, равен на фитинга на сензора.
 2. Разкачете маркуча, като освободите скобата.
 3. Поставете тръбата в маркуча и издухайте леко.
 4. Слушаме: ако чуете 1-3 щраквания, тогава контактите на устройството работят перфектно.проблеми с пресостата на машината Indesit

Проверката не свършва дотук.Втората стъпка е да проверите всички компоненти на превключвателя за налягане за повреди, чипове, следи от изгаряне и пукнатини. След това проверете дали маркучът не е запушен и, ако е необходимо, го изплакнете под крана. В третата стъпка се препоръчва да използвате мултицет, като следвате следните инструкции.

 1. Намираме електрическата верига на устройството и откриваме към кои контакти да се свържем за диагностика.
 2. Изберете режима "Resistance" на тестера.
 3. Свързваме сондите към контактите на превключвателя за налягане.
 4. Ние оценяваме индикаторите на дисплея: ако стойностите се променят, тогава всичко е наред. В противен случай ще трябва да бъде сменен.

Ремонтът на превключвател за налягане е труден и безсмислен - по-лесно и по-евтино е да си купите нов. Процесът на демонтиране на стария сензор е прост: разхлабете скобите, извадете чипа с окабеляването и изключете „шайбата“. Работно устройство се монтира в обратен ред. Ако нагревателният елемент и превключвателят за налягане преминат теста, тогава проблемът е в контролната платка. Тук няма нужда да експериментирате - веднага се обръщаме към професионалисти за висококачествена диагностика.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня