Пералня Indesit виси на цикъла на центрофугиране

Пералня Indesit виси на цикъла на центрофугиранеИ така, дойде денят, когато следващото пране завърши не с центрофугиране на дрехите и уведомяване на потребителя за края на процеса, а със замразяване на програмата. Какво да направите в такава ситуация? Случва се пералната машина да ви уведоми за повреда в системата, като изведе на дисплея код за грешка. Но в повечето случаи устройството не информира какво точно причинява повредата. Ако пералнята Indesit е блокирала в цикъла на центрофугиране, трябва да имате търпение и да диагностицирате нейните елементи един по един. Това е единственият начин да откриете причината за спирането на прането.

Какво трябва да проверим първо?

Откъде да започнем да търсим причините за проблема? Първата стъпка е да се премахнат често срещаните грешки при работа с пералната машина Indesit. Така че трябва да се уверите, че:

 • Опцията “Центрофуга” е зададена преди пране. Възможно е да е зададен режим, който не позволява центрофугиране и източване на отпадната вода от резервоара. В този случай е много лесно да настроите работата на машината - просто включете цикъла на центрофугиране и измиването ще върви по план;
 • барабанът не е претоварен с неща. Когато е мокро, прането става много тежко. Бързото въртене на барабана по време на центрофугиране може да повреди задвижващия механизъм. В резултат на това SMA ще спре да работи. Решението на проблема е просто - извадете част от дрехите от барабана и пуснете прането по-нататък.
 • Барабанът на пералнята не е балансиран. Такова неудобство възниква при пране на един голям артикул в машината. Продуктът може да се слепне на голяма бучка, а това от своя страна да доведе до дисбаланс. Чрез равномерното разпределение на артикула по повърхността на барабана ще възстановите функционалността на пералнята.Барабанът SM Indesit е пълен с пране

Но какво ще стане, ако всичко далеч не е толкова просто? Ако грешките при управление на устройството са изключени, но проблемът не е решен, ще трябва да копаете по-дълбоко. Ще ви кажем откъде да започнете да търсите проблем, възникнал в системата.

Основни причини за проблема

Какво може да причини замръзване на пералня Indesit в режим на центрофугиране? Ще трябва да проверите повечето от детайлите на автоматичната машина. На първо място, препоръчително е да проверите барабана. Може би чужд предмет е попаднал там по време на пране и блокира работата на оборудването. Може да бъде всичко: монета, самонарезен винт, тел от сутиен и т.н. Причините за замръзване на машината Indesit могат да бъдат всякакви.

 1. Силно износване на амортисьори. Съвременните перални машини са чувствителни към всякакви промени, настъпващи в системата. Ако амортисьорите и амортисьорите са твърде износени и не могат да потиснат напълно вибрациите, възникващи по време на центрофугиране, машината ще спре да работи. В противен случай „домашният помощник“ ще скочи из цялата стая. Проблемът се решава чрез подмяна на амортисьори.
 2. Дефект на задвижващия ремък. Тази причина е характерна само за модели с ремъчно задвижване. Може би коланът просто е паднал или се е счупил, така че барабанът не може да се върти както преди.амортисьорите са отказали
 3. Неизправност на електродвигателя SMA и тахометъра. Четките на двигателя може да са износени или електрическата част на двигателя да се е повредила. Сензорът на Хол контролира броя на оборотите на двигателя, ако не успее, трябва да бъде сменен.
 4. Повреда на превключвателя за налягане. Сензорът за ниво на водата предава сигнал към „мозъка“ на SMA, че резервоарът е пълен. Ако превключвателят за налягане не работи, машината може да замръзне между етапите на изплакване и центрофуга.
 5. Неправилна работа на дренажната система.Ако водата не може да бъде отстранена в канала, машината също ще замръзне. Цикълът на центрофугиране няма да започне, докато отпадъчната течност не бъде източена от резервоара. Трябва да проверите елементите на дренажната система за запушвания.

Най-трудните ремонти ще са необходими, ако таблото за управление е повредено.

Причината за повреда на модула може да бъде скок на напрежението в мрежата или излагане на влага върху елементите на контролния блок. За да разрешите проблема, ще трябва да поканите специалист.

Проверка на дренажната система

Ако машината замръзне в режим на въртене, трябва да развиете и да проверите филтъра за боклук. Той е този, който поема основната тежест на удара; когато филтърният елемент е запушен, потокът на водата от резервоара е силно затруднен. За да проверите филтъра за боклук:

 • отворете малкия фалшив панел, разположен в долната част на предната стена на кутията;
 • покрийте пода под машината с парцали или поставете контейнер за събиране на вода;
 • развийте филтърния елемент;
 • проверете повърхността му, отстранете полепналата мръсотия, косми и други отпадъци от филтъра;
 • Светнете с фенерче в получената дупка. Използвайте парцал, за да почистите отлаганията от стените, отстранете нишките и космите, навити около работното колело;почистване на филтър Indesit
 • върнете филтъра на мястото му.

След това проверете дренажния маркуч и тръбата за прегъвания или запушвания. Тръбата е прикрепена директно към помпата, така че може да бъде достъпна през дъното на SMA. Елементите се разединяват, измиват се с вода и се закрепват отново.

Амортисьорна система на машината

Какво да правя след това? Ако замръзването на машината е предшествано от повишено чукане и вибрации по време на работа, скокове на тялото, причината за проблема вероятно е в износени амортисьори. Амортисьорите и амортисьорите са „скрити“ под резервоара на пералната машина.Благодарение на вътрешните пружини те абсорбират вибрациите, осигурявайки тиха и тиха работа на оборудването. С течение на времето те се износват и вече не могат да изпълняват пълноценно функциите си. Проверката на амортисьорите е лесна. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • изключете захранването на пералнята;
 • свалете горния капак на кутията, като развиете болтовете, които го закрепват;
 • Натиснете със сила резервоара надолу, след което го отпуснете рязко.

Наблюдавайки движението на резервоара, ще разберете дали амортисьорите имат нужда от смяна. Ако той скочи и веднага зае предишното си място, тогава пружините са работили. Резервоар, който се клати от една страна на друга, ще покаже износване на амортисьорите.

Можете да получите достъп до амортисьорите, ако трябва да бъдат сменени, през дъното на MCA или като премахнете задната стена на кутията. Не е препоръчително да ремонтирате елементите, по-добре е незабавно да инсталирате нови амортисьори.

Да проверим задвижващия ремък

Какви „симптоми“ могат да показват повреден задвижващ ремък? Следните знаци могат да подскажат тази идея:

 • спиране на барабана по време на центрофугиране;
 • бавно въртене на барабана;
 • Програмата замръзва след стартиране;
 • Ако завъртите барабана на ръка, той се движи много лесно.

Как да проверите колана?

 • извадете щепсела на пералната машина от контакта;
 • свалете горния капак на корпуса;
 • демонтирайте задната стена, като развиете болтовете, които я държат.смяна на задвижващия ремък с Indesit

Задвижващият ремък ще бъде пред очите ви. Проверете повърхността му за повреди. По-добре е незабавно да смените скъсания или опънат ремък. Ако току-що падна от ролката, опитайте да го издърпате обратно на мястото му. Първо ремъкът се поставя върху ролката на двигателя, след това постепенно върху шайбата на резервоара.

Ако коланът се откачи и не видите никакви повреди, по-добре е да смените елемента; вероятно е доста разтегнат и проблемът може да се повтори след няколко измивания.

Проверка на двигателя

След като проверите задвижващия ремък и се уверите, че всичко е наред с него, по-добре е незабавно да проверите електродвигателя SMA. Първо проверете състоянието на графитните четки. Тези елементи насочват тока към вала на двигателя, след което двигателят започва да се върти. Четките са подложени на износване и трябва да се сменят периодично. Как да го направим?

 • изключете захранването на пералнята;
 • стигнете до двигателя;
 • изключете захранването на двигателя;
 • развийте болтовете, закрепващи частта, извадете двигателя от корпуса;
 • Развийте винтовете отстрани на двигателя, отстранете четките;
 • монтирайте нови графитни пръти в жлебовете и сглобете двигателя.

Ако всичко е наред с четките, трябва незабавно да диагностицирате намотката на двигателя. Мултицет ще бъде полезен за тази работа. Ако намотката е повредена, целият двигател трябва да се смени.

След това се тества тахометърът, разположен на вала на двигателя. Проверете сензора на Хол; може би контактите просто са се разхлабили от него. Затегнете тахогенератора по-здраво, свържете отново изключените проводници. Сензорът не може да бъде ремонтиран, ако не работи, трябва да се инсталира нов елемент.

Сензор за нивото на водата

Превключвател за налягане е необходим за измерване на количеството вода в резервоара SMA. След това сигналът се предава на контролния модул и "мозъкът" на пералнята изпраща командата за източване или добавяне на течност в точното време. Превключвател за налягане, предаващ грешни показания, може да "обърка" интелекта, карайки SMA просто да замръзне. Сензорът за ниво се намира точно под горния капак на машината. Лесно е да проверите превключвателя за налягане:

Ако причината за замръзването не е установена, по-добре е да се обадите на техник за диагностика на главния контролен модул.

 • изключете сензора, като развиете фиксиращите болтове и разкачите окабеляването;
 • проверете тръбата на пресостата за запушвания;
 • духайте в тръбата. Ако чуете щракане, сензорът работи.

Резервният пресостат се избира според номера на модела SMA Indesit. Елементът е свързан в обратен ред.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня