Свързване на сифона на пералня към сифона на ваната

Свързване на сифона на пералня към сифона на ванатаПонякога собствениците на апартаменти, когато инсталират пералня в банята, планират да свържат канализацията към канализацията чрез сифон за вана. По този начин можете да организирате отводняване на водата без големи промени и допълнителни инвестиции. Нека да разберем колко оправдано е използването на обикновен „коляно“ и какви проблеми може да срещнете, когато изберете този метод за свързване на машината към домашните комуникации.

Проблеми с връзката

Свързвайки дренажния маркуч на пералнята към сифона на ваната, проблемите не могат да бъдат избегнати. Факт е, че производителят на всяка автоматична машина препоръчва да поставите края на дренажния маркуч на разстояние 50-80 см от нивото на пода. Това е необходимо, така че водата да не „изтича“ от системата чрез гравитация, когато помпата не работи.

Ще бъде невъзможно да вдигнете дренажния маркуч на разстояние 50 см от пода, ако няма достатъчно място под ваната; това е основният проблем при този метод на свързване.

Ако наистина искате да организирате дренаж чрез свързване към общ сифон, разбира се, ще има решение. Можете да закупите специален тройник, да „изградите“ допълнителна канализационна секция (буква „G“), която ще излезе изпод ваната, и да свържете дренажен маркуч към този изход. След това можете да следвате препоръките на производителя.

Ако пренебрегнете инструкциите, трябва да очаквате неприятни изненади. Говорим за ефекта на сифона. Първо, канализацията може да бъде изхвърлена в пералнята и да проникнат неприятни миризми. Второ, възможна е друга ситуация, когато чистата вода от машината ще тече гравитационно в тръбата.Инсталирайте допълнителен възвратен клапан

Инсталирането на възвратен клапан може да помогне; той ще предпази оборудването както от проникване на неприятни миризми от канализацията, така и от изтичане на вода от пералната машина. Това устройство трябва да се монтира в гнездото на тръбата, ако точката на свързване на дренажния маркуч е под нивото, посочено в техническия лист на автоматичната машина.

От всичко казано по-горе става ясно, че е най-добре да свържете пералната машина към отделна дренажна арматура, монтирана на достатъчна височина. Ако вашите планове не включват разваляне на интериора на стаята с допълнителен пластмасов „коляно“, поради което няма да е възможно да преместите пералнята близо до стената, обърнете внимание на вградените сифони. Те са компактни, незабележими след монтаж и изпълняват функциите си перфектно.

Вграден сифон

Сега е ясно защо е нежелателно да свържете дренажния маркуч на автоматична пералня към „коляното“ на ваната. Ако е възможно, по-добре е да свържете маркуча към отделен изход. Днес все по-често потребителите прибягват до използването на стенни сифони. Разбира се, в този случай ще трябва да положите повече усилия при организирането на канализацията, но резултатът ще си заслужава.

Корпусът на сифона за вграждане се монтира изцяло в стената, като след монтажа се вижда само компактният муфи или фитинг на продукта.

Вътрешните елементи могат да бъдат „зазидани“ с плочки. В този случай обаче, ако „лакътят“ се запуши, ще бъде много трудно да получите достъп до него - ще трябва да счупите плочката. Затова се препоръчва да се обърне внимание на вградените сифони с декоративен панел. При необходимост пластмасовият или хромиран капак може да се отстрани и конструкцията да се почисти лесно.

Вътрешните сифони са подходящи за свързване на перални, вградени в мебели, поставят се под модула на мивката, като потребителят има свободен достъп до продукта. Дизайнът може да се използва и за свързване на съдомиялна машина.сифон за пералня пластмасов

Основният недостатък на вградените сифони е сложността на монтажа. За да монтирате дренажни фитинги, ще трябва да „удължите“ стената на 50-60 см от нивото на пода и това най-много плаши потенциалните купувачи. Пробиването на голям отвор в бетон е много шумна и мръсна работа. Но конструкцията е поставена в специална вдлъбнатина. Това решение прави възможно преместването на автоматичната машина близо до стената, което е важно за много собственици.

Сифонът е важен свързващ елемент между пералнята и дренажната система, изпълнявайки функцията на воден затвор. За да се осигури непрекъсната работа на машината, е по-добре незабавно да се подходи отговорно към организирането на дренажа. На пазара има огромен брой различни дренажни фитинги за перални машини. Ето защо не трябва да поемате рискове, като хвърляте маркуча през ръба на ваната или го свързвате към общо „коляно“ на недостатъчно разстояние от пода. Свържете дренажа към отделна изходна точка, като следвате препоръките на производителя на оборудването.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня