Пералнята е блокирала в цикъла на центрофугиране и не спира.

Пералнята е блокирала в цикъла на центрофугиране и не спира.Ясно е, че ако пералнята не спре по време на цикъла на центрофугиране, тогава е възникнала някаква неизправност. Може да има няколко причини - от банално претоварване на барабана до проблеми с лагерния възел или електрониката. Системата за самодиагностика ще помогне малко тук - на дисплея ще се появи код, показващ обща грешка - липса на въртене. Вие сами ще трябва да разберете какво точно се е случило с оборудването. Ще ви кажем откъде е най-добре да започнете ремонта на вашия „домашен помощник“.

Как да спрем "разярен" уред?

Какво да направите, ако автоматичната машина е блокирала в цикъла на центрофугиране и не иска да спре барабана? Такова „лудо“ въртене при висока скорост може да доведе до прегряване на устройството и повреда на лагерите. Ето защо, на първо място, трябва да изключите пералнята, но как да направите това възможно най-безопасно? Ето как трябва да го направите. За да започнете, натиснете бутона Старт/Пауза. След това въртенето на барабана трябва да започне да се забавя. Така след няколко секунди „центрофугата“ ще спре напълно.

Ако изключването на бутона не помогне, просто ще трябва да изключите захранването на машината, като извадите захранващия кабел от контакта.

Разбира се, подобно действие е опасно за машината, но оставянето й за дълго време с въртящ се барабан е не по-малко опасно. Затова без колебание изключете устройството от захранването.старт стоп бутон

Защо възникна тази неизправност?

Пералнята извършва много действия в един цикъл. Първо напълнете резервоара, като отворите входния клапан. Прахът се смесва с вода и двигателят започва да върти барабана.След приключване на предварителното измиване, машината източва използваната течност и пълни отново, като взема препарат от друго отделение на кюветата.

В края на основното пране мръсната вода се източва отново и се събира чиста вода за изплакване. Последният етап от цикъла е предене. Тук нашата ситуация се обърква. Машината по някаква причина не може да работи нормално, замръзвайки в процеса. Ще имате късмет, ако дефектна машина покаже код за системна грешка на дисплея, информирайки потребителя кой конкретен модул е ​​повреден. Но се случва грешката да не се показва и трябва сами да потърсите причината за проблема. В такава ситуация логиката и познаването на структурата на автоматичната пералня ще помогнат. Като начало си струва да елиминирате тривиалните потребителски грешки, които могат да доведат до невъзможност за въртене. Между тях:

 • претоварване на машината;Машината може да е претоварена с пране
 • пране на твърде обемист артикул;
 • недостатъчно пълнене на пералнята;
 • избор на програма, която не включва предене;
 • влизане на чужд предмет в резервоара. Тел от сутиен, фибичка, пирон или друго нещо може да блокира центрофугата, като попречи на машината да ускори барабана до необходимата скорост.

Когато машината е претоварена с вещи, прането се натрупва на стегната топка, което води до дисбаланс на барабана. И когато в такава ситуация „центрофугата“ започне да се върти много бързо, тежка буца може да наруши нормалната работа на задвижващия механизъм. Следователно оборудването спешно спира цикъла, замръзва и изчаква, докато излишното облекло бъде премахнато.

Подобна ситуация може да възникне, когато в машината са заредени малко неща. Съвременните перални машини лесно разпознават такова нарушение и спират центрофугата на пауза.Случва се, че причината за неизправността на пералната машина е чуждо тяло, което попада в пространството между ваната и барабана. В такава ситуация е важно да извадите нещото възможно най-скоро, тъй като това може не само да доведе до „клин“ на барабана, но и да повреди пластмасовия контейнер - машината ще започне да изтича.

Ако всички горепосочени причини са изключени, ще трябва да започнете да търсите техническа неизправност. За да намерите „слабото място“, ще трябва частично да разглобите машината. Можете да направите това сами. Ще ви кажем кои компоненти обикновено причиняват замръзване на пералнята по време на фазата на центрофугиране.

Лагерен възел и задвижване

Най-често се наблюдават проблеми с въртенето на барабана поради счупени лагери. В такава ситуация автоматичната машина издава много шум и бръмчене по време на работа, чува се звук на смилане и може да се наблюдава значителна игра в „центрофугата“.

Счупените лагери затрудняват въртенето на барабана, така че машината не може да достигне скоростта, необходима за предене и замръзва.

Ако нямате желание да ремонтирате старата си машина, по-добре я занесете в сервиз или купете нова машина. Когато в плановете ви не са включени допълнителни разходи, можете да извършите ремонта сами. Смяната на лагери не е лесен процес и ще изисква много усилия и време. Първо, трябва да закупите резервни компоненти. Те трябва да отговарят на конкретния модел пералня. След това трябва почти напълно да разглобите пералнята и да извадите резервоара от нея.проблем с шофирането

Добре е, ако вашият „домашен помощник“ е оборудван със сгъваем резервоар. След това просто трябва да го намалите наполовина, да получите достъп до барабана, да избиете старите и да натиснете нови лагери, като не забравяте да смените масленото уплътнение. Машината се сглобява в обратен ред.

Ако монтажът е отлят, ще трябва да отделите повече време за ремонт. Първо пластмасата се нарязва с ножовка по заваръчния шев, след което се сменят лагерите и уплътнението. Когато свързвате половините, трябва да използвате силиконов влагоустойчив уплътнител - това ще възстанови херметичността на резервоара.

Когато лагерите са добри, но цикълът на центрофугиране не работи, наблюдавайте как работи машината точно преди да замръзне. Ако чуете едва доловимо свирене и скоростта на въртене на барабана се забави, не забравяйте да проверите задвижващия ремък. Когато ластикът се разтегне, той се „плъзга“ по макарата, което води до спад на скоростта. За да проверите колана, трябва:

 • изключете захранването на машината;
 • изключете крана за подаване на вода;
 • свалете горния панел на машината;
 • Отстранете задната стена на кутията, като развиете винтовете, които я закрепват.

Проверете задвижващия ремък. Ако е повредена, сменете гумената лента. За това:

 • отстранете стария колан от ролката;
 • Издърпайте новата гумена лента първо върху шайбата на двигателя, след това върху „колелото“ на барабана;
 • Сглобете отново тялото на шайбата в обратен ред.

Разбира се, би било полезно незабавно да проверите директно шайбите, за да видите дали са деформирани. Особено внимание трябва да се обърне на „колелото“ на барабана. Дори леко забележимо огъване или малък ръб ще има отрицателно въздействие върху задвижващия ремък, причинявайки износването му.

Двигател и сензор за обороти

Следващите на опашка за тестване са електродвигателят и оборотомерът. Често се случва комутаторът да загуби мощност поради износени четки. „Слаб“ двигател не е в състояние да ускори барабана до високи скорости, така че машината замръзва в цикъла на центрофугиране. За да проверите четките на двигателя, трябва:

 • изключете захранването на SMA;
 • затворете спирателния вентил, отговорен за водоснабдяването;
 • откачете горния капак на машината, като развиете двата болта, които го държат;
 • свалете задния панел на кутията;поради четките мотора не може да ускори
 • отстранете задвижващия ремък от шайбите;
 • изключете кабелите от двигателя. По-добре е първо да направите снимка на диаграмата на контактната връзка, за да не се объркате по време на повторното сглобяване;
 • Развийте няколко болта, закрепващи двигателя;
 • извадете двигателя от корпуса;
 • Развийте малките винтове, разположени отстрани на двигателя. Те държат въглеродни четки;
 • проверете електрическите четки, за да видите колко са износени.

Четките на колекторния двигател трябва да се сменят по двойки, дори ако един въглероден прът е напълно непокътнат.

Ако проблема не е в износени четки, пусни диагностика на тахогенератора. Сензорът на Хол се проверява с мултицет. Тестерът трябва да бъде превключен в режим на омметър и да измери съпротивлението на частта. Обикновено екранът на устройството трябва да показва стойност от около 60 ома. След това мултиметърът се превключва в режим на откриване на напрежение. Когато измервате тока на клемите на тахогенератора, трябва да завъртите двигателя със свободната си ръка. Отчетеното на екрана трябва да бъде приблизително 0,2 V. Тахометърът контролира оборотите на двигателя. Ако се установи, че даден елемент е дефектен, той трябва да бъде заменен. В противен случай няма да е възможно да се избегнат проблеми с предене.

Електрониката "заглушава"

Най-неприятното нещо е, ако машината е заседнала на цикъла на центрофугиране поради проблеми с главния контролен модул. Електронният блок е много сложна част, работата с която изисква специални познания и достатъчен опит. Ето защо е по-добре да поверите ремонта на дъската на специалист. Техникът на сервизния център, използвайки специално оборудване, ще определи кой елемент от модула е повреден и, ако е необходимо, ще смени полупроводника или ще запои пистите.Не трябва да се задълбочавате сами в „мозъка“ на машината - това може да не помогне, но ще навреди още повече на оборудването.причината е в електронното табло

Така че, ако автоматичната машина внезапно замръзне, докато центрофугира прането, не бързайте веднага да се обадите на техника. Може би просто сте „прекалили“ с нещата и сте превишили максимално допустимото тегло на товара. Или, напротив, решиха да „прогонят“ полупразната пералня. Когато е техническа неизправност, опитайте се сами да установите причината за повредата. Дори и начинаещ може да смени четките на двигателя или да инсталира нови лагери, при условие че следва инструкциите за действие.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня