Защо пералнята не центрофугира една дреха?

Защо пералнята не центрофугира една дреха?Много домакини не перат всеки ден, а веднъж седмично през почивните дни, когато не само имат време, но и имат достатъчно пране за един работен цикъл. В същото време понякога има ситуации, когато трябва спешно да почистите само един продукт. За съжаление, в тази ситуация често можете да откриете, че пералнята не центрофугира нито един артикул. Тоест, етапът на пране и изплакване преминава без проблеми, а след това по време на цикъла на центрофугиране машината просто спира. Нека да разберем защо това се случва и как можете да поправите това сами.

Виновна е системата, която предпазва машината от дисбаланс

Най-често причината за отказа на „домашния помощник“ да направи едно нещо се крие в технологията за защита на оборудването от дисбаланс. Тази полезна функция присъства в почти всяка съвременна пералня, така че не е изненадващо, че домакините имат проблеми с центрофугирането на малки количества пране. Благодарение на контрола на дисбаланса, SM винаги реагира своевременно на всички проблеми, свързани с баланса на машината.

Всичко се случва благодарение на специален сензор, който открива или неравномерно разпределение на дрехите в системата, или други опасни отклонения от нормата. Веднага щом бъде открит проблем, сензорът ще изпрати сигнал към контролния модул и той първо ще се опита да отстрани неизправността, а ако не успее, просто ще спре текущия работен цикъл, за да не влоши ситуацията.Ако дисбалансът на барабана не бъде предотвратен, тогава поради голяма буца мокри дрехи може да се появи прекалено силна вибрация, последвана от скачане на домакински уреди и механични повреди на вътрешни ключови компоненти. Това може да доведе до повреда на лагерите, кръста на вала и повърхността на барабана.Дисбаланс в пералня Asko

Това обаче обикновено се случва поради силно зареден барабан, така че ако е зареден само един елемент, потребителят няма да се сблъска с толкова сериозни проблеми. В тази ситуация обаче контролното табло все още реагира на дисбаланс, който възниква, защото функцията за откриване на дисбаланс не работи перфектно. Факт е, че често „домашният асистент“ възприема едно мокро нещо като буца дрехи, която застрашава баланса на системата и цялата система за поглъщане на удари.

И така, какво да правим в тази ситуация? Трябва да се отбележи, че подобна грешка в работата на пералната машина може да възникне от време на време и най-често се среща в оборудването на корейските марки LG и Samsung. Няма идеален изход от ситуацията, защото няма гаранции, че проблемът ще бъде отстранен от първия път. Най-често е достатъчно просто да извадите продукта от барабана, да го изстискате малко на ръка, да го заредите обратно в CM, да го разпределите равномерно по стените и да активирате отделен цикъл на центрофугиране.

Ако това не помогне да коригирате ситуацията, трябва да опитате да повторите стъпките отново.

Има и известен начин за решаване на този проблем с помощта на обикновен балон. Идеята е да напълните топката с около пет чаши обикновена вода, след това да я завържете здраво и да я поставите в барабана на пералнята до предмета, който трябва да се пере. Според потребителите на перални машини, поради това действие, оборудването спира да реагира на дисбаланс на барабана, така че работният цикъл протича без инциденти.

Машината замръзва при цикъл на центрофугиране, независимо от зареждането

Описахме случай, при който системата замръзва след зареждане на едно мръсно нещо. Но какво да направите, ако пералнята не работи добре дори при нормално зареждане с пране? Това може да се случи по различни причини.Не можете да оставите болтовете

  • Забравени транспортни болтове. Тези крепежни елементи са инсталирани в SM, така че да може безопасно да се транспортира от място на място, без да се рискува резервоарът и барабанът, които могат да се повредят, ако не са закрепени. В същото време, ако потребителят е забравил да отстрани болтовете и е започнал измиването, тогава поради това ключовите компоненти на пералнята може да се провалят и самият домакински уред ще изисква скъпи ремонти. Обикновено има четири такива транспортни ключалки и те могат да бъдат намерени на задната стена на устройството.

Започването на работен цикъл с несвалени транспортни болтове ще анулира гаранцията, така че бъдете изключително внимателни, когато инсталирате чисто новия си „домашен асистент“.

  • Неправилен монтаж. Също така образуването на дисбаланс се влияе пряко от разположението на домакинските уреди, тъй като колкото по-стабилна е машината, толкова по-малко ще има вибрации по време на работа. Най-добре е оборудването да се постави върху бетон или плочки и след това внимателно да се изравни позицията с помощта на регулируеми крака и строително ниво. За допълнителна безопасност можете да закупите специален килим против плъзгане и приставки за краката. Строго не се препоръчва обаче пералната машина да се поставя върху дървени подове, линолеум, ламинат, килими и други нестабилни повърхности.Регулиране на краката на пералнята по височина
  • Повредена амортисьорна система. За да се намали образуването на вибрации и дисбаланс, CM съдържа амортисьори, които изглаждат ударите на барабана. Но ако частите са станали неизползваеми или крепежните елементи са просто отслабени, тогава амортисьорите вече няма да могат ефективно да потискат вибрациите. Много е лесно да проверите елементите - просто трябва да махнете горния панел на машината, да натиснете резервоара и да видите какво ще се случи с него. Ако не скочи няколко сантиметра и не спре, а започне да се люлее хаотично, тогава ще трябва да започнете да сменяте амортисьорната система.противотежестта се счупи
  • Повреда на противотежестите. Освен това производителите на домакински уреди използват бетонни противотежести, за да гарантират, че техните продукти могат ефективно да потискат центробежната сила от барабана, особено по време на центрофугиране. Няколко такива бетонни противотежести се поставят наведнъж - отгоре, отстрани, а понякога и отдолу, за да се фиксира ефективно резервоарът от всички страни. Ако такъв товар се деформира или унищожи, тогава в системата ще възникне дисбаланс, поради което вибрациите няма да бъдат потушени, пералната машина ще започне да подскача по време на работа и нейните вътрешни компоненти ще се блъскат един в друг. За да коригирате ситуацията, ще трябва частично да разглобите машината, да прегледате противотежестите и или да ги фиксирате по-сигурно, ако фиксиращите болтове са се разхлабили, или да ги смените, когато чипове и пукнатини не могат да бъдат поправени.

Незначителните повреди на бетонните противотежести могат лесно да бъдат поправени с помощта на циментова замазка и обикновено PVA лепило.

  • Повреда на лагера. И накрая, проблемът може да се дължи на разрушаване на лагерния възел, което можете да разпознаете поради бавното въртене на барабана, както и силни тракащи звуци по време на процеса на пране.Много е трудно да диагностицирате и възстановите това устройство сами, така че е по-добре да се обадите на сервиз за ремонт у дома, за да не повредите случайно „домашния асистент“ още повече.ръждясали ивици са знак за повреда на лагера

В никакъв случай не използвайте повредени домакински уреди, тъй като по този начин не само няма да можете да получите качествено измиване, но и рискувате да влошите ситуацията. Винаги следете внимателно работата на вашата пералня, така че при първите признаци на проблем да можете незабавно да започнете ремонт.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня