Пералнята Samsung не се върти по време на цикъл на центрофугиране

Пералнята Samsung не се върти по време на цикъл на центрофугиранеПонякога при „старите“ модели на Samsung възниква неприятен проблем - машината не набира скорост по време на цикъла на центрофугиране. Пералнята изплаква предметите и преминава към следващия етап, но не може да ускори барабана до необходимата скорост. Машината „замръзва“ по средата на цикъла на центрофугиране, но може бавно да върти прането с часове, докато потребителят завърши цикъла ръчно. Какво да правим в такава ситуация? Кои елементи на SMA трябва да бъдат разгледани първо?

Потребителят е объркан относно настройките

Често пералня Samsung не развива скорост поради обикновен пропуск от страна на потребителя. Случва се домакинята да бърза или да се разсее и да стартира режим на пране, чиито настройки или изобщо не предвиждат въртене, или са зададени на ниски скорости. Говорим за програми:

 • деликатно измиване;
 • вълна;
 • коприна;
 • бебешки дрехи.е избрана програма, която не включва центрофуга

Когато стартирате един от горните режими, не очаквайте пълно въртене от машината. Освен това почти всички перални машини на Samsung имат бутон „Без центрофуга“ на контролния панел. Неволно натиснат бутон ще накара машината да пропусне този етап от работа при стартиране на която и да е програма за пране.

Задвижващият ремък е на път да се скъса

Проблеми с колана могат да засегнат само собствениците на перални машини, оборудвани с колекторен двигател с ремъчно задвижване. Собствениците на инверторни перални машини с директно задвижване могат спокойно да изключат тази причина за повреда. В колекторните автомати въртенето на електродвигателя се подава към шайбата през задвижващия ремък и ако еластичната лента е опъната, слабо опъната и се плъзга, моторът няма да може да ускори барабана до необходимата скорост.

Случва се задвижващият ремък просто да падне или да се счупи, но в такава ситуация оборудването няма да ви позволи да стартирате нито една от програмите за пране, особено цикъла на центрофугиране.Следователно, при тези „симптоми“, а именно, че машината не изцежда добре прането, е допустимо да говорим за разтягане на еластичната лента. Можете да проверите задвижващия ремък, както следва:коланът може да се наложи да бъде сменен или затегнат

 • изключете захранването на пералнята;
 • преместете машината далеч от стената, за да имате свободен достъп до стените на кутията;
 • отстранете задния панел на устройството, като развиете болтовете, които го закрепват;
 • проверете напрежението на колана, опитайте се ръчно да го огънете и завъртете шайбата.

Ако задвижващият ремък просто се огъва и се плъзга по ролката на барабана, това означава, че е разтегнат и трябва да бъде сменен.

Машината на Samsung няма да може да изстиска правилно нещата, докато не смените гумената лента. Потребителят ще трябва да закупи оригинален колан, подходящ за определен модел пералня, да премахне стария елемент и да затегне новия според инструкциите. След ремонта проблемът трябва да бъде решен - двигателят свободно ще ускори барабана до необходимата скорост.

Сензор за обороти или двигател

В допълнение към разтегнатия задвижващ ремък, причината, поради която SMA не изстисква добре прането, може да бъде повреден оборотомер или повреден двигател. Сензорът на Хол контролира скоростта на двигателя; ако се повреди, скоростта на въртене на барабана може да бъде нарушена. За да проверите тахогенератора:

 • издърпайте задвижващия ремък от колелото, преместете гумената лента настрани;
 • направете снимка на електрическата схема на двигателя и оборотомера. Това ще ви помогне да избегнете смесване на контактите по време на повторното сглобяване;
 • изключете проводниците, за да освободите електрическия мотор и тахогенератора;
 • Развийте болтовете, държащи двигателя в монтажните крачета;
 • натиснете здраво тялото на двигателя, той трябва да се „удави“ малко навътре. Ако не можете да преместите елемента назад, леко ударете шайбата с чук;Четките на мотора трябва да се сменят
 • извадете двигателя от Samsung;
 • извадете сензора на Хол (малка част, наподобяваща пръстен) от корпуса на двигателя;
 • диагностицирайте тахогенератора с помощта на мултицет.За да направите това, поставете сондите на тестера срещу контактите на частта. Стойностите на съпротивлението "0" или "1" ще показват повреда на сензора на Хол.

Като заместител, не забравяйте да закупите оригинален оборотомер за вашата пералня Samsung. Въпреки че на пазара се предлагат огромен брой заместващи аналози.

В допълнение към тахогенератора, самият SMA двигател може да се повреди. Между другото, колекторите в никакъв случай не са най-крехките двигатели, но все пак имат няколко слаби места. Така най-често се засягат електрическите четки и намотката на статора. Ако проблемът е в четките, тогава ремонтът е доста прост - можете да смените графитните пръти със собствените си ръце. Ако намотката на статора е повредена, ще трябва да смените напълно двигателя, тъй като пренавиването ще струва повече от подмяната.

Какво да направите, когато трябва да проверите електрически двигател? На първо място, трябва да проверите четките. Отстрани на тялото на двигателя можете да видите малки винтове, които трябва да се развият с отвертка. След това е лесно да премахнете пружинните електрически четки от двигателя. Необходимо е да прегледате графитните пръчки - ако едната изглежда дори малко по-къса от другата, ще трябва да смените чифта. И двете SMA четки на двигателя трябва да се инсталират отново, дори ако едната изглежда напълно непокътната.

Ако електрическите четки са в идеален ред, време е да проверите намотката на статора. С помощта на мултицет се изследва за повреда. Диагностиката може да отнеме много време, тъй като повредата понякога се случва само на един ход и намирането й е доста проблематично. Поради скъсана намотка електродвигателят губи мощност и не може да ускори до необходимата скорост, въпреки че изглежда в добро състояние.

Косвен „симптом“ на счупена намотка на двигателя е миризмата на изгоряло, излъчвана от двигателя.

Какво да направите, ако откриете повреда? Ако се открие повреда в намотката, целият двигател трябва да бъде сменен.Елементът е избран за конкретен модел Samsung SMA.

Фокусирайте се върху „мозъка“ на машината

Друга вероятна причина за незадоволително центрофугиране е повреден контролен модул на машината. Без необходимите знания и опит в работата с електроника е по-добре да не навлизате в „мозъка“ на пералнята. По-добре е да поверите такъв ремонт на професионалисти.контролният модул се нуждае от ремонт

Техникът ще премахне електронния блок за управление, ще извърши необходимата диагностика и ще ви каже дали платката е счупена или не. Ако бъде открита повреда, специалистът ще оцени възможността за ремонт на модула. Ако ремонтът на елемента е непрактичен, техникът ще препоръча смяна на модула.

Много е трудно да поправите контролната платка сами. Не всеки може да се справи с това. За да не влошите ситуацията и да не счупите напълно пералнята Samsung, по-добре е да потърсите помощ от квалифицирани техници.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня