Пералня Samsung блокира в цикъла на центрофугиране

Пералня Samsung блокира в цикъла на центрофугиранеКакво да направите, ако следващото пране завърши не с центрофугиране на дрехите, както се очаква, а със „замръзване“ на уреда? В този случай ще трябва да изключите машината, да извадите нещата и да започнете да диагностицирате. Може би това е еднократна повреда и рестартирането на системата или премахването на дисбаланса в барабана ще помогне, но понякога все още е необходим ремонт на „домашен асистент“.

Нека да разберем защо пералнята Samsung е заседнала в цикъла на центрофугиране. Кои части трябва да проверя първо? Какви са основните причини за този проблем?

Най-честите, но често срещани грешки

Автоматичната машина може да замръзне не само поради някои проблеми. Понякога това е въпрос на обикновени потребителски грешки. Следователно, на първо място, е необходимо да се изключат причините, свързани с управлението на пералната машина. Ти трябва:

 • вижте, че е стартирана програма за пране, която включва цикъл на центрофугиране. Вероятно избраният режим просто не предоставя тази функция. Това са алгоритми като „Вълна“, „Деликатен“ и др. В този случай, за да разрешите проблема, активирайте допълнително опцията „Центруфа“;Вълна на Samsung WF8590NMW9
 • Уверете се, че не превишавате максималното натоварване на прането. Ако машината е проектирана за 6 кг неща и всичките 8 кг са уплътнени в нея, разбира се, тя ще замръзне, започвайки най-интензивния етап от цикъла. В такава ситуация трябва да извадите част от дрехите от барабана и да започнете прането отново;
 • проверете дали няма дисбаланс. Дисбаланс може да възникне, ако голям предмет, като килим или одеяло, се пере в машината. По време на въртене барабанът се върти с максимална скорост, продуктът се натрупва на буци и поставя голям товар на едно място.Ако забележите, че пералнята се върти дълго време, поставете на пауза цикъла и разпределете равномерно прането вътре.

Често Samsung SMA замръзва по време на цикъла на центрофугиране именно поради дисбаланс в системата.

Ако всички потребителски грешки са били отхвърлени и проблемът не е изчезнал, ще трябва да „копаете“ по-дълбоко. Понякога автоматичната машина замръзва и в същото време показва на дисплея код за грешка, съответстващ на проблема. Ако дешифрирате грешката, ще бъде по-лесно да намерите „слабото място“.

Проблемът е по-сериозен, отколкото изглежда

Ако машината върти нещата дълго време и накрая замръзва, извадете щепсела от бутона и извадете захранващия кабел от контакта. След това трябва да извадите нещата и да започнете да диагностицирате. Първо, барабанът се проверява за наличие на чужди предмети, които могат да причинят спиране. Може да е монета, копче, фиби или тел от сутиен.

След като изключите тази причина, проверете следното. Следното може да доведе до замръзване на SMA:

 • износване на амортисьора. С течение на времето амортисьорите, които абсорбират повишените вибрации на устройството, се развалят. Повредата им води до спиране на барабана и замръзване на машината. За да разрешите проблема, ще трябва да инсталирате нови пружини;
 • дефектен двигател или тахометър. Може би електрониката на двигателя се е повредила или четките са се износили. Сензорът на Хол измерва оборотите на електродвигателя и ако той се повреди, може да причини и замръзване на пералнята;
 • счупен пресостат. Сензорът измерва нивото на водата в резервоара и предава тази информация на контролния модул SMA. Ако частта не работи, тогава пералната машина замръзва между етапите „Изплакване“ и „Центофуга“;сменете сами превключвателя за налягане
 • запушване на дренажната система. За да започне да центрофугира, пералнята трябва да отстрани отпадъчната вода от резервоара в канализацията.Ако оттичането на течността е възпрепятствано, машината няма да започне да центрофугира прането. В такава ситуация ще трябва да проверите филтъра за боклук, дренажния маркуч, сифона и канализационната тръба за запушвания;
 • повреден контролен модул. Електронният блок може да се повреди поради пренапрежения на тока. Освен това дъската се чупи от попадане на влага върху нея.

Повечето щети могат да бъдат поправени със собствените ви ръце. Например, няма нищо трудно да смените превключвателя за налягане или да почистите елементите на дренажната система. Но ако нямате опит в работата с електроника, по-добре е да поверите ремонта на двигателя и контролния модул на специалисти. Ако машината е нова и все още е в гаранция, незабавно се обадете на техник, дори не се опитвайте сами да разглобявате SMA.

В машината има твърде много мръсотия

Ако машината не може да започне да се върти, проверете елементите на дренажната система. Може би някъде се е образувало запушване и оттичането на вода в канализацията е затруднено. Следователно машината не преминава към следващия етап на пране.

Първо проверете филтъра за боклук. Намира се в долната част на машината, зад фалшивия панел. Преди да развиете елемента, покрийте пода под шайбата със сухи парцали, защото водата може да изтече от отвора. Почистете пластмасовата част от мръсотия, мъх и други полепнали отпадъци.Къде се намира филтърът в пералнята?

След това проверете дренажния маркуч, за да видите дали е прегънат. Почувствайте гофрирането. Ако усетите запушване, почистете маркуча под течаща топла вода.

Също така проверете дренажната тръба, свързваща резервоара и помпата. След това проверете дали има запушване на сифона или канализационната тръба. Ако има такъв, отстранете тапата за боклук.

Амортисьорите са съмнителни

Ако забележите, че пералнята вибрира и чука много по време на работа, трябва да проверите амортисьорите.Пружините се намират под резервоара на SMA. Пералнята спира да работи по време на цикъла на центрофугиране, когато амортисьорите са износени, монтажните им болтове са повредени или гуменото уплътнение се износи.

За да проверите амортисьорите, трябва:смяна на амортисьора през дъното

 • изключете захранването на пералнята;
 • свалете горния капак на устройството, като развиете болтовете, които го закрепват;
 • натиснете здраво резервоара, като го спуснете;
 • внезапно махнете ръцете си и наблюдавайте движенията на резервоара.

Ако модулът скочи и спре, тогава пружините изпълняват функцията си. Продължителното люлеене на резервоара ще покаже лошо състояние на амортисьорите. В този случай ще трябва да се сменят амортисьорите.

Процедурата за подмяна на амортисьорите зависи от дизайна на всеки конкретен модел Samsung SMA.

При повечето модели Samsung амортисьорите се свалят заедно с резервоара. Следователно, за да получите достъп до амортисьорите, ще трябва почти напълно да разглобите SMA. Пружинните закрепвания също варират, но най-често се фиксират с пластмасови втулки.

Превключвателят за налягане "заклинява"

Друга причина за неуспешен цикъл на центрофугиране е счупен пресостат. Сензорът измерва нивото на водата в резервоара и предава тази информация на контролния модул. Ако елементът не работи правилно, машината може лесно да замръзне.

Често проблемът е в запушените тръби на превключвателя за налягане, но сензорът за ниво на водата може да се повреди напълно. Можете сами да диагностицирате елемента:

 • изключете захранването на машината, изключете я от водоснабдяването и канализацията;
 • отстранете горния панел на кутията;
 • намерете превключвателя за налягане;имаше проблем с превключвателя за налягане
 • изключете проводниците от сензора за ниво;
 • отстранете скобите и извадете превключвателя за налягане;
 • проверете сензора, духайте в тръбата му. Ако частта работи правилно, ще чуете щракащи звуци.

Повреден превключвател за налягане не може да бъде ремонтиран; частта ще трябва да бъде заменена.Трябва да купувате компоненти въз основа на модела на вашата пералня Samsung. Инсталирането на нов датчик за ниво се извършва в обратен ред. След това трябва да изпълните тестов цикъл и да наблюдавате работата на устройството.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня