Защо пералнята ми издава силен шум при изплакване?

Защо пералнята издава силен шум при изплакване?Малък шум по време на работа на автоматичната машина е нормален. Например, при изплакване пералнята непрекъснато включва помпата, която изпомпва вода, докато издава звуци. Трябва да алармирате, ако бръмченето е станало по-силно от преди. Тогава вероятно можем да говорим за повреда.

Нека да разберем защо автоматичната машина издава силен шум при изплакване. Какъв проблем показва шумът? Ще ви кажем как сами да отстраните проблема.

Главният SM филтър е запушен

Ако шайбата издава силен шум при изплакване, трябва да обърнете внимание на дренажния филтър. Може би чужд предмет (монета, ключ, кламер) е попаднал в кофата за боклук. В този случай работата на работното колело на помпата се затруднява и машината започва да издава шум.

Дренажният филтър улавя всички отпадъци, които попадат в дренажната система на пералната машина. Много лесно се проверява и почиства пластмасовата спирала. Процедурата ще отнеме не повече от 5-10 минути.

Преди да развиете дренажния филтър, не забравяйте да изключите захранването на пералната машина.

Къде е "кошчето"? Повечето перални имат дренажен филтър, разположен отпред, в долния ляв ъгъл. Скрива се зад технически люк или фалшив панел. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • изключете захранването на SMA;
 • изключете автоматичната машина от водопровода и канализацията;
 • преместете пералнята далеч от стената;
 • отворете вратата на техническия люк или отстранете долния фалшив панел (тънка отвертка ще ви помогне да премахнете ключалките);Почистете филтъра на вашата перална машина Daewoo
 • леко наклонете тялото на пералнята назад, за да повдигнете предната част с 5-10 см;
 • поставете контейнер под машината в зоната, където се намира дренажният филтър, за да събира вода;
 • с помощта на маркуч за авариен дренаж отстранете водата, натрупана в системата (извадете щепсела от тръбата и насочете края му в басейна);
 • Развийте пробката на филтъра за отпадъци на половин оборот, изчакайте, докато водата потече в контейнера;
 • отстранете филтърния елемент.

След това филтърът трябва да се почисти и измие в топла вода. Можете да го накиснете за няколко часа в концентриран разтвор на лимонена киселина. Не можете да обработвате пластмаса с вряща вода - тя може да се деформира. След това обърнете внимание директно на седалката.

Осветете с фенерче дупката и отстранете всички чужди предмети от машината. След това избършете стените на седалката с чиста влажна кърпа, за да отстраните мръсотията. В дълбините можете да видите работното колело на помпата - ако косми и нишки са навити около остриетата, не забравяйте да ги отстраните от детайла.

След като приключите с „почистването“, можете да поставите дренажния филтър на място. Уверете се, че спиралата е равна. След това трябва да стартирате пробно измиване. Ако няма теч, това означава, че кофата за боклук е монтирана правилно.

Запушен дренажен маркуч

Силен шум при изплакване може да бъде причинен от запушен дренажен маркуч. Често се случва филтърът за боклук да е чист, но основата на дренажния маркуч да е запушена. В този случай водата се спуска в канала на тънка струя, помпата работи при повишени натоварвания и машината издава повече шум.

Качеството на чешмяната вода в много региони на Русия оставя много да се желае. Съдържащите се в него примеси постепенно се утаяват по стените на дренажния маркуч, запушвайки го. В крайна сметка в гофрирането се образува запушалка, която предотвратява нормалното отстраняване на отпадъчната течност от резервоара на пералната машина.

В допълнение към шума по време на работа, тази ситуация е изпълнена с бърз отказ на помпата. Помпата работи при по-голямо натоварване, опитвайки се да прокара вода през запушалката. Затова е логично частта да се счупи по-бързо, ако маркучът не се почиства.

За да премахнете дренажния маркуч на пералната машина, трябва:Има запушване на дренажния маркуч

 • изключете захранването на пералната машина, изключете я от комуникациите;
 • източете останалата вода от системата, като развиете филтъра за боклук;
 • поставете машината на задната стена (това ще ви позволи да стигнете до мястото, където е прикрепен дренажният маркуч);
 • отстранете скобата, с която ръкавът е фиксиран към машината;
 • издърпайте маркуча и го извадете от корпуса на пералната машина.

Когато издърпвате дренажния маркуч от корпуса, е важно да не повредите пластмасовата ключалка. След това можете да започнете да почиствате тръбата. За това:ще ви трябват 100 г лимон

 • пригответе концентриран разтвор на лимонена киселина (разредете 30-50 грама прах в 1 литър вода);
 • накиснете дренажния маркуч за 1-2 часа в получения разтвор;
 • Изплакнете ръкава под налягане на топла вода.

Лимонената киселина или специални домакински химикали ще ви помогнат да се справите с варовиковите отлагания.

След почистване маркучът за източване се свързва към пералната машина. След това се активира пробното измиване. Наблюдавайте работата на „домашния асистент“ - ако проблемът е бил запушване, тогава силното бръмчене няма да се повтори.

Проверка и смяна на помпата

Най-лошото е ако причината за силното бръмчене при плакнене е в самата помпа. Първото нещо, което трябва да проверите, е работното колело на помпата. За да направите това, развийте щепсела на филтъра за боклук и осветете фенерче в образувания отвор. Огледайте остриетата - трябва да са непокътнати.

След това се проверява движението на работното колело. Опитайте се да го обърнете. Частта трябва да се движи, но не свободно, а с малко усилие. Може да се наложи да почистите или смените самата помпа. За да направите това, трябва да се доближите до детайла. Алгоритъмът на действията е както следва:Къде се намира помпата в пералнята?

 • изключете захранването на пералната машина, изключете я от водоснабдяването и канализацията;
 • Поставете пералнята на пода от лявата й страна;
 • отстранете дъното на кутията;
 • намерете помпата - тя се намира непосредствено под резервоара.

Преди да смените помпата, се препоръчва да я проверите. Диагностиката на дренажната помпа се извършва с мултицет. Ако тестерът покаже, че частта е дефектна, елементът ще трябва да бъде сменен; не може да се ремонтира.

Необходимо е да закупите нова помпа според модела и серийния номер на пералнята. Можете също да демонтирате стария елемент и да вземете подобна резервна част в магазина. Монтажът на дренажната помпа се извършва в обратен ред.

Ако мултицетът не открие проблем, вероятно ще е достатъчно просто да почистите помпата. В тялото му също се натрупва мръсотия. Извадете помпата и я разглобете. След като отстраните остатъците, поставете артикула обратно и изпълнете пробно пране.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня