Пералнята се изключва веднага след включване

Пералнята се изключва веднага след включванеСитуацията, когато след зареждане на неща в барабана и стартиране на машината, тя автоматично се изключва, обикновено предизвиква объркване и лека паника сред потребителите. Първото нещо, което идва на ум, е да рестартирате машината. Изключете захранването на оборудването и изберете отново програмата за пране. С голямо съжаление трябва да признаем, че подобна манипулация се оказва безполезна. Нека да разберем защо след включване машината веднага се изключва? Как да върнете оборудването към функционалност?

Потребителски грешки

Може да има няколко причини за повреда на оборудването. Но всички те са условно разделени на две категории: повреди и потребителски грешки по време на работа на оборудването. Ако проблемът е точно в неправилните действия на домакинята, тогава отстраняването на проблема ще бъде доста лесно. И така, кои са основните потребителски грешки, които водят до самоизключване на устройството?

 • Превишаване на допустимото от производителя тегло на артикулите за еднократно зареждане в SMA барабана. Съвременните машини са оборудвани с полезна функция - възможност за самостоятелно претегляне на прането, поставено за пране. При превишаване на допустимите килограми, пералнята се изключва за кратко време след включването. В някои случаи, секунда преди изключване, машината ще покаже код за грешка, т.е. допълнително ще уведоми за претоварването.изключване поради претоварване на барабана
 • Неправилна настройка на параметрите на пране в избрания режим. Понякога се случва самоизключване поради дефект във фърмуера на машината.Така че, ако при избора на определена програма за пране потребителят се опита самостоятелно да промени някои характеристики, например температурата на нагряване на водата или скоростта на въртене на барабана, интелигентността може да сметне въведените параметри за неподдържани и да изключи пералнята . В този случай устройството ще се изключи само след манипулация от потребителя. Ако оборудването е спряло да работи дори преди да зададете режима, този фактор няма нищо общо с това.
 • Дисбаланс на прането в барабана. Важен признак за проблем ще бъде, че машината се изключва не в самото начало на работа, а след известно време, най-често по време на етапа на центрофугиране. Елементите, въртящи се в барабана, могат да се слепят и да причинят дисбаланс. Най-често пералната машина просто спира да работи и показва код за грешка на дисплея, но в някои случаи е възможно напълно да изключите оборудването.

Ако изключването на „домашния асистент“ е настъпило именно поради грешки в работата, тогава няма да са необходими сериозни ремонти „направи си сам“. В този случай трябва само да отстраните причината за неизправността, например просто да заредите малко по-малко пране в барабана. Ще бъде много по-трудно да се коригира повреда, която възниква директно в системата на оборудването.

Проверяваме ли филтъра за шум?

проверка на мрежовия филтърКакво да направите в случай, че потребителските грешки са определено изключени от собственика? Ако пералната машина спре да работи няколко секунди след натискане на бутона за стартиране, тогава си струва да проверите филтъра за шум. За да диагностицирате част, трябва да я намерите в тялото. Последователността на действията при получаване на достъп до филтъра за смущения ще бъде както следва:

 • Изключете захранването на пералнята, изключете маркучите от водопровода и канализацията;
 • развийте болтовете и свалете горния капак на машината;
 • гледайки през горната част вътре в кутията, намерете мрежовия кабел;
 • Намерете филтър за шум на мястото, където пасва жицата.

За да диагностицирате елемент, ще ви е необходимо специално устройство - мултицет, устройството ще ви позволи да измервате напрежението в полупроводниковата част.

След като намерите филтъра за смущения, трябва внимателно да го проверите. Много често един поглед към кондензатора е достатъчен, за да се разбере, че това е причината. Елементът може да се раздаде чрез изгорели контакти и миризма на изгоряло. Ако не можете визуално да определите дефекта на филтъра, използвайте мултицет.

 1. Изберете режима на звънене на устройството.
 2. Прикрепете сондите на тестера към контактите на частта.
 3. Запишете напрежението на входа и изхода.
 4. Ако няма волтове на изхода, кондензаторът трябва да се смени.

Дори човек без опит може да отстрани този проблем с пералнята. Трябва да закупите работещ филтър за потискане на шума, да го инсталирате на мястото на изгорелия и да сглобите машината в обратен ред.

За да не направите грешка при закупуване на резервен елемент, по-добре е да отидете в магазина с неуспешен кондензатор. Продавачът, след като прегледа счупената част, ще ви помогне да изберете работещ филтър за смущения, който напълно съответства на пробата.

Може би нагревателят е виновен?

Причината за спонтанно изключване на оборудването често е нагревателният елемент. Можете да приемете неизправност на нагревателния елемент, когато след стартиране пералнята започне да мига и след 3-4 секунди изведнъж изгасва и се изключва. Нагревателят трябва да се диагностицира с помощта на мултицет.

Първата стъпка е да изключите захранването на оборудването и да намерите местоположението на нагревателния елемент в корпуса.В зависимост от марката на пералнята, нагревателят може да бъде монтиран в напълно различни части на устройството:

 • Indesit, Ariston, ElG, Samsung - отзад;
 • Bosch, Siemens - отпред.

Ако нямате представа къде да търсите нагревателния елемент, внимателно проучете схемата за свързване, включена в комплекта документи за оборудването. Ако няма хартия, от която да започнете търсенето, ще трябва сами да намерите местоположението му. Първо проверете задната стена на кутията; ако е достатъчно голяма, вероятно трябва да потърсите нагревателния елемент зад нея. Можете също така да намерите нагревателя, като поставите шайбата настрани и погледнете вътре отдолу. В този случай е препоръчително да имате под ръка фенерче, за да осветите корпуса отвътре и бързо да се натъкнете на мястото, където е закрепен нагревателният елемент.

Най-лесният начин е да развиете няколко болта и да премахнете задната стена на кутията; ако зад нея няма нагревателен елемент, тогава поставянето на панела на място няма да е трудно.

проверка на нагревателния елементСлед като частта бъде локализирана, трябва внимателно да я извадите от корпуса, като изключите захранването и разхлабите задържащата гайка. След това трябва да включите мултиметъра в режим на измерване на съпротивлението, да настроите тестера на 200 ома и да прикрепите сондите на устройството към контактите на нагревателния елемент. Ако нагревателният елемент за вода работи правилно, на екрана ще се покаже число, равно на първоначалното съпротивление. Ако на дисплея се покаже единица, можем да говорим за счупване вътре в частта. Нула, показана на дисплея, означава късо съединение на нагревателя. В последните два случая елементът ще трябва да бъде заменен с работещ.

Ако първоначалната проверка не даде резултат, бойлерът трябва да се тества за повреда.Мултиметърът се превключва в режим на зумер, след което една сонда на тестера се опира на контакта на нагревателния елемент, а втората се прилага към тялото на нагревателя. Ако устройството не издава никакви външни звуци, тогава елементът е напълно работещ. Специфично скърцане от тестера показва повреда в корпуса, в който случай частта ще трябва да бъде заменена.

Ако неизправността на пералната машина не е свързана с филтъра за шум и нагревателния елемент, тогава има повреда в управлението на оборудването. Не трябва сами да тествате основния контролен модул на пералната машина, тъй като това може да причини още повече щети на оборудването. В този случай е по-добре да поверите ремонта на оборудването на квалифициран техник.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня