Пералня Weissgauff не центрофугира

Пералня Weissgauff не центрофугираАко в края на цикъла в барабана е останала вода и прането е напълно мокро, изводът е само един - пералнята Weissgauff не центрофугира. Защо може да се случи това? Това не винаги е неизправност; понякога е просто невнимание на потребителя.

Нека да разберем защо пералнята може да откаже да центрофугира неща. Ще ви кажем откъде да започнете диагностиката. Ще ви обясним в какви случаи можете сами да ремонтирате машината и кога е по-добре да се обадите на специалист.

Какъв проблем е причинил проблема?

След като забележите, че машината е спряла да върти нещата, по-добре е незабавно да разберете причината, поради която това се случва. Ако проблемът е повреда, тогава с течение на времето ситуацията ще стане още по-ужасна. Следователно не е необходимо да отлагате диагностицирането на SMA за дълго време.

И така, причините, поради които пералнята Weissgauff може да не се върти, са следните:

 • потребителят е избрал програма без центрофуга;
 • системата е открила дисбаланс на барабана;контрол на дисбаланса на съвременни машини
 • канализацията не работи;
 • работата на електродвигателя е нарушена;
 • тахометърът е неуспешен;
 • лагерният възел е силно повреден;
 • модулът за управление не успее;
 • чужд предмет е заседнал между резервоара и барабана на CMA, блокирайки въртенето на контейнера.

Съвременните SMA показват код за грешка, съответстващ на неизправността.

Ето защо, ако липсата на въртене е придружена от грешка на дисплея, дешифрирайте го. Описание на всеки код за грешка е в инструкциите за оборудването. Някои комбинации показват проблеми с дренажа, други с двигателя и т.н.

С повечето проблеми можете да се справите сами. Ще е необходима помощ от специалист от сервизен център, ако проблемът е в електронния контролен модул.Диагностиката се извършва последователно. Ще ви кажем откъде да започнете проверката.

Завъртането не работи ли на всички програми?

Първо трябва да разберете, че това не е въпрос на обикновено невнимание на потребителя. Може би машината е получила команда да изпълни деликатна програма, при която центрофугирането не е възможно. Или домакинята случайно е докоснала сензорния бутон, който активира опцията „Без центрофуга“.

Запомнете кой режим е стартиран последно. Прочетете описанието му в ръководството за машината. Може би настройките на програмата наистина не предвиждат центрофугиране или се извършва на минимална скорост, така че прането изглежда твърде мокро.Weissgauff WM 4126 D

Трябва също да проверите дали цикълът на центрофугиране не е бил случайно отменен по време на нормалната програма. За да направите това, трябва да активирате тестовия цикъл. Изберете всеки кратък стандартен режим на машината, уверете се, че скоростта на центрофугиране е зададена (най-малко 800 оборота в минута) и стартирайте прането.

Вероятно машината ще изцеди предметите спокойно и ще завърши цикъла. Така че наистина беше въпрос на обикновено невнимание. За да предотвратите подобна ситуация в бъдеще, по-добре е да блокирате контролния панел на SMA. Тогава просто няма да можете да натиснете бутон случайно.

Спално бельо

Понякога пералнята не започва да върти поради дисбаланс. Системата записва отключването и спира цикъла. Тогава нещата вътре в машината остават мокри.

Какво причинява дисбаланс:

 • претоварване на машината с пране;
 • недостатъчно натоварване (ако има малко неща в барабана, това е също толкова вредно, колкото и когато има много);натрупано пране
 • неравномерно разпределение на прането в барабана (в този случай нещата се слепват и оказват повишен натиск от едната страна).

Възможен е дисбаланс при стари модели Weissgauff - модерните перални машини могат да предотвратят дисбаланса на барабана.

Много е лесно да се подозира дисбаланс. В този случай машината ще се опита неуспешно да завърти центрофугиращия барабан няколко пъти. В резултат на това програмата за пране ще приключи 10-15 минути по-рано и дрехите ще останат мокри. Машините с дисплей ще покажат съответния код за грешка на екрана.

Какво да направите в такава ситуация? Достатъчно:

 • изчакайте, докато люкът на пералнята се отключи;
 • отвори вратата;
 • ако е претоварено, извадете част от прането от машината; ако е с малко тегло, добавете няколко дрехи в барабана; ако е натрупано, разпределете равномерно дрехите вътре в пералнята;прането се центрофугира в SM барабана
 • затворете вратата на люка;
 • стартирайте опцията „Drain+Spin“.

По-добре е да не позволявате на барабана да стане дисбалансиран. Дисбалансът има пагубен ефект върху амортисьорите, лагерите, паяка и вала. Важно е да контролирате теглото на прането, заредено в пералнята, като вземете предвид както горната, така и долната допустима граница. Така например в машина Weissgauff от 7 кг можете да изперете най-малко 2 кг дрехи, а в машина от 5 кг можете да изперете поне 1 кг дрехи.

Канализацията не напуска резервоара на машината

Ако пералнята спре с пълен резервоар с вода, има проблеми с дренажа. Ще трябва да проверите дали има запушване в системата, как работи помпата и дали работното колело на помпата е блокирано. Диагностиката на елементите на SMA се извършва в определен ред.

Първо, дренажният маркуч е изключен от сифона или канализационната тръба. Необходимо е да опипате гофрирането по цялата му дължина за запушвания. Ако се открие уплътнение, откачете втулката от тялото на SMA и изплакнете под силна струя вода.дренажният маркуч трябва да се промие

Проблемът може да е запушване на канализационната тръба или самия сифон. В този случай трябва да спуснете края на дренажния маркуч CMA в мивката или ваната.След това се стартира опцията „Drain + Spin“. Ако машината спокойно си свърши работата и центрофугира прането, тогава проблемът е наистина външен и няма нищо общо с пералнята.

Следващият ред за проверка е филтърът за боклук. Намира се в долния десен ъгъл на Weissgauff машината. Отворете люка с отвертка, поставете контейнер под пералната машина за събиране на вода и развийте филтърния елемент. Почистете частта и самата седалка.

За да проверите помпата, трябва да погледнете под шайбата. Той също се проверява за запушвания. Често проблемът е в работното колело, чието въртене е блокирано от отломки. Почистете частта и ако това не помогне, проверете помпата с мултицет.

Оборотомерът "засяда"

Пералнята няма да може да изстиска неща, ако тахогенераторът е счупен. Сензорът на Хол следи броя на оборотите, направени от електродвигателя и предава тази информация на контролния модул. Ако не работи, работата на автоматичната машина се нарушава.

Ако тахогенераторът се повреди, „мозъкът“ на SMA не получава информация за работата на двигателя и от съображения за безопасност намалява мощността на електродвигателя.

Такава повреда може да бъде причинена от:

 • потребителят редовно превишава максималното тегло на натоварване на AGR;
 • продължителна употреба на пералня Weissgauff без спиране;оборотомера е дефектен
 • разхлабени елементи за закрепване;
 • повредено окабеляване или окислени контакти;
 • късо съединение;
 • токов удар.

Като начало проводниците, свързани към тахогенератора, се проверяват за дефекти. Проверете дали контактите не са се разхлабили. Когато се окислят, се извършва почистване. След това самият сензор на Хол се проверява с мултицет. Ако резултатите от измерването не отговарят на стандарта, частта ще трябва да бъде заменена, тахометърът не може да бъде ремонтиран.

Двигателят няма достатъчно мощност

В някои случаи мощността на двигателя не е достатъчна, за да завърти барабана до необходимата скорост. При колекторните двигатели спирането се получава, когато четките са износени - „предпазителят“ е достатъчен за измиване и изплакване, но не и за въртене. Ако всички етапи от цикъла протичат трудно, намотката на двигателя може да се счупи.

За да проверите електродвигателя, ще трябва да го извадите от машината. За това:

 • изключете SMA, изключете го от водоснабдяването и канализацията;
 • отстранете задния панел на корпуса Weissgauff;отстранете задната стена на корпуса на пералнята
 • извадете задвижващия ремък от ролката;
 • разхлабете скобите на двигателя;Как да сменим двигателя на пералня
 • завъртете мотора и го издърпайте от жлебовете.

След това тялото на двигателя се избърсва със салфетка и се проверява за дефекти. Проверете дали електрическите четки са износени; ако има силно износване, сменете графитните пръти. Тествайте намотките с мултицет. Изгорял мотор излъчва неприятна миризма и по повърхността му ще има тъмни петна. В този случай елементът ще трябва да бъде заменен.

Електрониката е виновна за проблема

Най-неприятното е, когато проблемът е в електрониката. В този случай полупроводникът, отговорен за въртенето, изгаря на платката. Поради това двигателят не получава команди за ускорение и не може да завърти барабана до необходимата скорост.

По-добре е да поверите диагностиката и ремонта на електронния блок за управление на специалисти.

Не се препоръчва сами да ремонтирате контролния модул. Липсата на знания и опит може само да влоши ситуацията. Нова единица е скъпа, ще бъде по-евтино да плащате за услугите на специалисти от сервизния център.

Лагерен възел

С времето лагерите на пералните Weissgauff могат да се счупят. Има няколко признака на тази повреда. Ако лагерният възел е повреден, има силен тътен и почукване по време на цикъла, ръждиви петна по резервоара на мястото на вала, както и проблеми с въртенето.ръждясали ивици са знак за повреда на лагера

Ремонтът на пералнята ще се състои от: смяна на лагери и семеринги. Ще трябва почти напълно да разглобите автоматичната машина и да извадите резервоара от нея. След това пластмасовият контейнер ще бъде наполовина - металните пръстени са „скрити“ вътре.

За да премахнете счупените лагери, ще ви трябва теглич. Също така е добра идея да имате под ръка WD-40. Новите компоненти се избират за конкретен модел Weissgauff, според серийния номер на CMA.

Преди да предприемете такъв ремонт, струва си реалистично да оцените силите си. Работата, която предстои е доста сложна и отнема много време. Има голяма вероятност от счупване на проводник по време на разглобяване, повреда на тръбите или небрежно отстраняване на част. Но услугите на специалист няма да бъдат евтини - обикновено таксата за такава процедура е една трета от цената на нов SMA.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня