Пералня Whirlpool не се пълни с вода

Пералня Whirlpool не се пълни с водаКакво да направите в ситуация, в която автоматичната машина не изтегля вода? Какви могат да бъдат причините за неизправността? Кои компоненти и части на пералня Whirlpool трябва да проверя първо? Нека се опитаме да го разберем.

Нека да определим обхвата на възможните неизправности

Има няколко причини, поради които автоматичната машина не се пълни с вода. Такава повреда може да бъде причинена или от нормално запушване на гофрирането, или от повреда на контролната платка. Но някои проблеми с пералните машини Whirlpool са по-чести от други. Ако установите, че резервоарът не се пълни, ще трябва да проверите следните елементи:

 • смукателен клапан. В повечето случаи можете да потвърдите предположението си, като отворите контейнера за прах. Когато видите неизмити, сухи гранули в контейнера, трябва да започнете диагностика на вентила за всмукване на вода. За да направите това, трябва да подадете 220 волта към него. Ако има характерно щракване, елементът работи. В противен случай ще трябва да бъде заменен. Лесно е да инсталирате нова част със собствените си ръце, без да прибягвате до помощта на специалист;
 • входен филтър. Основният „симптом“, показващ запушена мрежа, е прекомерното жужене на пералната машина Whirlpool, когато се опитва да изтегли вода. Когато филтърният елемент е запушен, течността не влиза в системата. Почистването на филтъра ще помогне;
 • сензор за ниво. Ако превключвателят за налягане не функционира правилно, той може да изпрати сигнал до главния контролен модул, че резервоарът е достатъчно пълен, когато резервоарът е празен. „Мозъкът“ блокира подаването на вода, поради което измиването не започва. Извършването на диагностика е много просто - трябва да свалите горния капак на пералнята Whirlpool, да намерите елемента (това е пластмасова „шайба“ с тръба, спускаща се надолу). За да проверите сензора за ниво, трябва да откачите тръбата от него и да духате в него. Работен превключвател за налягане ще „щракне“ няколко пъти. Случва се маркучът да се запуши и такова „издухване“ помага да се възстанови работата на частта;електронният модул ще бъде непокътнат
 • електронен модул. Рядко причината за проблема може да е повреден контролен панел. Поради изгорели резистори или писти, „мозъкът“ неправилно интерпретира получените сигнали и издава неправилни команди. Това води до „замръзване“ на автоматичната машина дори на етапа на изтегляне на вода. За да ремонтирате основното устройство, имате нужда от специални знания и инструменти, така че е по-добре да поканите професионалист;
 • помпа. Изгорялата помпа не може да предаде сигнал на „мозъка“ в самото начало на измиването, че е готова да източи течност от системата. Следователно електронният модул „забавя“ измиването, предотвратявайки стартирането на цикъла. Ще е необходимо да се диагностицира елементът и ако се открие повреда, сменете устройството;
 • нагревателен елемент. Повреден нагревател може да пречи на стартирането на прането. Ще трябва да проверите тръбния елемент.

В повечето случаи автоматичната машина не изтегля вода точно поради дефектен входящ клапан или неуспешен сензор за ниво.

Малко по-рядко причината е в запушен мрежест филтър или изгоряла помпа. Има редки случаи, когато е невъзможно резервоарът да се напълни с вода поради повреда на таблото за управление. Когато извършвате диагностика, не забравяйте да проверите и тръбата, свързваща резервоара и превключвателя за налягане. Ако има дефекти по тръбата, е възможно те да пречат на работата на датчика за ниво.

Понякога причината е повреда на UBL. Когато вратата на люка не е заключена, пералната машина Whirlpool не започва да изтегля вода. Блокерът се проверява с мултицет. Ако откриете повреда в заключващия механизъм, не забравяйте да смените елемента.

Обществена диагностика

Ако забележите, че след стартиране на цикъла автоматичната машина все още не започва да тегли вода, няма място за паника. Трябва да анализирате ситуацията и да разберете какво да направите първо. Ако вашата пералня Whirlpool е в гаранция, не трябва да отваряте кутията и да ремонтирате устройството сами - по-добре е да се свържете със специалист. Техниците на сервизния център ще диагностицират безплатно оборудването и ще извършат необходимите ремонти.

Ако сами разглобите машината, гаранцията вече няма да важи и няма да имате никаква надежда за безплатна консултация и ремонт.

Първо, уверете се, че има водоснабдяване в къщата. Може би компанията за комунални услуги временно е изключила услугата и това изобщо не е машината. Също така проверете дали спирателният вентил не е затворен. И накрая, проверете дали UBL работи и вратата на люка на машината се е затворила правилно.уверете се, че тройникът е отворен

Ако всичко е наред и пералнята не се пълни с вода, трябва да продължите по-нататък. Причините трябва да се отстраняват една по една, от прости към по-сложни. Преди да започнете диагностика, не забравяйте да изключите захранването на автоматичната машина и да изключите спирателния вентил.

Първото нещо, което трябва да проверите, е маркуча за подаване. Трябва да го изключите от пералнята и водоснабдяването, да проверите за повреди по повърхността и да изплакнете под налягане. След това трябва да се уверите, че входният филтър не е запушен с отломки.

За да проверите мрежестия филтър:

 • изключете входния маркуч от устройството;
 • проверете входящия електромагнитен клапан, намерете мрежата;
 • използвайте клещи, за да премахнете филтъра (хванете малката издатина);
 • почистете мрежата с четка за зъби и игла, изплакнете с топла вода;
 • поставете обратно филтърния елемент.

Би било полезно да прегледате друг филтър - дълбоко почистване. Монтира се непосредствено след спирателния кран.Мрежата страда от котлен камък – тъй като по-голямата част от примесите се утаяват върху нея. За да премахнете филтърния елемент, са необходими два гаечни ключа. Единият трябва да държи съединението, другият трябва да завърти закрепващата гайка. Отстраненият филтър трябва да се почисти с четка и да се изплакне под високо налягане. След като завършите процедурите, трябва да проверите дали те са помогнали за възстановяване на работата на пералната машина Whirlpool.

Наистина ли е входният клапан и нагревателният елемент?

Най-честата причина за невъзможността за изтегляне на вода е неизправност на входните клапани. Те не могат да бъдат ремонтирани; повредените части трябва да бъдат сменени. След като установите, че има проблем с електромагнитните клапани, трябва да продължите както следва:

 • откачете входния маркуч от пералната машина, източете водата от гофрирането;
 • свалете капака на корпуса, като развиете чифт болтове, закрепващи „отгоре“;
 • направете снимка на това как са разположени контактите на бобината;
 • изключете окабеляването от сензора;
 • Използвайте клещи, за да откачите маркучите от клемите. Продължете внимателно, тъй като в тръбите винаги има вода;
 • развийте винта, който държи вентила;
 • отстранете входния елемент;Струва си да проверите всмукателния клапан
 • инсталирайте нов клапан, закрепете с винт;
 • възстановяване на първоначалното положение на маркучите;
 • свържете всички проводници към контактите;
 • уверете се, че компонентите са здраво закрепени на място;
 • инсталирайте отново горния панел на кутията, закрепете го със самонарезни винтове;
 • поставете входния маркуч на място.

След като завършите подмяната, трябва да проверите пералнята Whirlpool. Свържете машината към мрежата, отворете спирателния вентил и изпълнете тестов цикъл с празен барабан.

Когато проблемът не е в запушени маркучи, филтри, превключвател за налягане и входен клапан или устройство за блокиране на люка, трябва да проверите нагревателния елемент. За диагностика ще ви трябва мултицет. Нагревателен елемент, засегнат от котлен камък, може да причини проблеми с нормалното функциониране на пералната машина. водовъртеж.

Какво да направите в този случай? Алгоритъмът за подмяна на нагревателя е както следва:

 • отстранете „горната част“ на корпуса. За да направите това, развийте няколко болта отзад и свалете капака;
 • Развийте винтовете, закрепващи задния панел. Отстранете задната стена на машината;
 • намерете нагревателя - той се намира под резервоара;
 • с помощта на клещи изключете контактите на температурния сензор и заземяващия проводник от нагревателния елемент;

Препоръчително е да направите снимка на електрическата схема, за да не правите грешки по време на повторното сглобяване.

 • разхлабете централната гайка;
 • хванете тръбния нагревател и, като го разклатите леко, го извадете от „гнездото“ заедно с гуменото уплътнение;
 • смажете гумената лента с течен препарат и поставете уплътнението обратно във вдлъбнатината;Нагревателният елемент изгоря и се срути
 • поставете новия нагревателен елемент в „гнездото“;
 • свържете всички проводници, заземяване, термостат;
 • сглобете тялото.

Ако цялата извършена работа е неуспешна, причината може да е повреда на таблото за управление. За да диагностицирате модула, трябва да поканите специалист. По-добре е да не започвате сами да ремонтирате основния електронен модул без достатъчно опит и умения. В противен случай можете да повредите шайбата още повече.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Игор Игор:

  При мен не започна, минах всичко по опис. Оказа се, че четките на мотора са износени.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня