Водата в пералня Zanussi не се загрява

Водата в пералня Zanussi не се загряваКогато машината Zanussi не загрява вода, много потребители се опитват незабавно да сменят нагревателния елемент. В повечето случаи това помага, но неизправността може да бъде причинена и от други причини. Нека да разберем кои елементи на машината трябва да бъдат проверени, за да се реши проблемът с измиването в „ледена“ вода.

Търси се счупен елемент

Забелязването, че няма отопление, е много лесно. Първо, на вратата на люка на машината се натрупва конденз - това е ясен знак, че стъклото се измива със студена вода. Второ, нещата се перат по-лошо - петна все още остават върху тъканта след цикъла.

Обикновено автоматичната машина продължава да работи нормално, въпреки невъзможността за отопление. Понякога пералнята замръзва в началото на цикъла и показва код за грешка д61 или д62. По-добре е да разрешите проблема възможно най-скоро.

Най-лесният вариант е да прехвърлите машината в сервиз за диагностика и ремонт. Но този метод включва допълнителни разходи. Можете да опитате сами да се справите с повредата; за да направите това, трябва да идентифицирате диапазона от възможни неизправности.

Причината водата да не се нагрява по време на пране може да бъде:

 • счупен нагревателен елемент;
 • прекъсване на веригата на нагревателния елемент;
 • повреда на веригата на термостата или повреда на самия температурен сензор;
 • запушване или неизправност на превключвателя за налягане;
 • проблем с основния електронен модул;
 • сринат фърмуер.

Режим за диагностика на пералня Zanussi

Много е трудно да се разбере какво точно се е случило с машината само по „симптоми“. Следователно ще трябва да извършите класическа диагностика на машината. Нека да разберем как да извършим проверката правилно.

Проверка на нагревателния елемент

Разбира се, първо трябва да проверите нагревателния елемент. Елементът се намира на гърба на машината, директно под резервоара.Тръбният нагревател е леснодостъпен. Необходимо е тялото да бъде „разполовено“. За това:

 • Намерете болта отдолу, на дясната стена - той е „скрит“ зад специална тапа. Развийте винта. Повторете манипулацията с левия панел на кутията;
 • Развийте няколко винта, закрепващи „горната“ част на машината. Отстранете капака и го оставете настрана;
 • откачете дренажния маркуч. Прикрепен е към задния панел;
 • изключете корпусния елемент от задната стена (направен е във формата на полукръг, захранващият кабел се вкарва през отвора в него). За да направите това, трябва да огънете специалния раздел;
 • Развийте два болта, разположени отгоре на десния и левия панел;
 • преместете задната част на кутията отпред.

Как да премахнете задната стена на пералня Zanussi

Така се разглобява корпуса. Като цяло трябва да развиете само 8 болта.

За да диагностицирате нагревателния елемент, ще ви е необходимо специално устройство - мултиметър.

След като разкачите задната част, можете да видите „вътрешностите“ на машината. Резервоарът веднага ще хване окото ви - нагревателният елемент се намира под него. Направете снимка на схемата на свързване на нагревателния елемент и температурния сензор, за да избегнете грешки при последващо възстановяване на веригата.

По-нататъшният алгоритъм на действие е както следва:

 • изключете кабелите от нагревателния елемент и термостата;
 • стартирайте мултиметъра, превключете го в режим на измерване на съпротивлението;
 • прикрепете сондите на тестера към контактите на тръбния нагревател;
 • оценете стойностите на дисплея на устройството.

Ако екранът на мултиметъра показва число от 26 до 28 ома, тогава нагревателният елемент работи. Единицата на дисплея ще покаже вътрешно прекъсване, а нулата ще покаже късо съединение на елемента. Ако видите “1” или “0” на дисплея, ще трябва да смените тръбния нагревател.

Ако мултиметърът показва нормални стойности, трябва да проверите нагревателния елемент за повреда. Трябва да превключите тестера в режим на зумер и да поставите сондата срещу клемата на елемента.Ако устройството издава звуков сигнал, тогава не можете да направите, без да смените нагревателя.

проверка на нагревателния елемент с тестер Ако се окаже, че причината за липсата на отопление е повреден нагревателен елемент, ще трябва да го смените. За да извадите тръбния нагревател от „гнездото“, трябва:

 • обработете гуменото уплътнение със спрей WD-40;
 • изчакайте 15-20 минути;
 • извадете температурния сензор;
 • разхлабете централната гайка, отстранете фиксиращия болт;
 • леко разклатете елемента и го извадете от корпуса.

Резервният нагревателен елемент се избира стриктно според серийния номер, отпечатан върху тялото на детайла.

Най-добре е да демонтирате нагревателя и да отидете направо в магазина с него. Специалистът ще избере подобен нагревателен елемент, подходящ за конкретен модел Zanussi.

Преди да монтирате нова част е важно да почистите седалката от натрупаната мръсотия и варовик. Също така е по-добре да пъхнете ръката си в „гнездото“ и да проверите дали между резервоара и барабана не е изгубен чужд предмет. След това можете да инсталирате нагревателния елемент и да свържете окабеляването, като се съсредоточите върху снимките, направени по-рано.

Сензор, който следи количеството вода

Колкото и да е странно, понякога водата не се загрява при измиване точно поради превключвателя за налягане. Можете да намерите частта под горния капак на машината, вдясно. Сензорът за ниво на водата прилича на шайба; дълъг маркуч се простира от него в резервоара.проверка на превключвателя за налягане на Zanussi

За да проверите превключвателя за налягане, трябва:

 • подгответе тръба, чийто диаметър ще съответства на размера на фитинга на сензора;
 • изключете дългия маркуч, като премахнете скобата;
 • поставете тръбата в този маркуч и издухайте в нея;
 • слушам. Ако се чуят 2-3 щраквания, това означава, че контактите на пресостата са задействани.

Това е само първият етап от диагностиката. След това трябва да проверите сензора за ниво, да се уверите, че няма пукнатини, признаци на изгаряне или други повреди по "шайбата" и тръбата. След това не забравяйте да проверите дали маркучът е запушен.

След това най-важното е да проверите превключвателя за налягане с мултицет. Алгоритъмът ще бъде така:

 • проучете електрическата схема на сензора. Описание на контактите е представено в инструкциите;
 • превключете тестера в режим на определяне на съпротивлението;
 • прикрепете сондите на мултиметъра към контактите на сензора за ниво;
 • оценете числата на дисплея на устройството. Ако първоначалната стойност се промени, тогава всичко е наред с превключвателя за налягане.

След като установите неизправност, не се опитвайте да ремонтирате превключвателя за налягане; по-лесно е да закупите нов елемент. За да премахнете неработещ сензор за ниво, трябва да разхлабите скобите, да премахнете чипа на окабеляването и да премахнете „шайбата“. Работната част се монтира в обратен ред.

Ако нагревателният елемент, термисторът и превключвателят за налягане са "преминали" теста, вероятно причината за неизправността на машината е в повредена контролна платка. Не си струва да навлизате в „мозъка“ на картечница без необходимите знания и опит. По-добре е да поверите такъв ремонт на специалист.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Игор Игор:

  Готино, всичко е достъпно, ясно

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня