Премахване на противотежестта в пералнята

Премахване на противотежестта в пералнятаПералнята е спасена от вибрации и подскачане из банята с огромни парчета бетон, които противодействат на центробежната сила и държат уреда на място. Тежките елементи се наричат ​​противотежести и, въпреки тяхната твърдост и външна устойчивост, често възникват проблеми с тях. По този начин често се налага затягане на болтовете, държащи блоковете, замяна на напукан камък с цял или временно премахване при пълно разглобяване на машината. Ще обясним подробно как да направите това в статията.

Как да стигна до противотежестта?

За да затегнете или премахнете противотежестта в пералнята, ще трябва да я намерите. За щастие намирането на един бетонен блок или три отделни парчета не е трудно. Просто следвайте следните инструкции.

  1. Завъртете машината със задната стена.
  2. Развийте горния капак на машината.
  3. Отстранете задния панел.

Противотежестта може да се спука, разцепи или провисне, причинявайки дисбаланс и причинявайки сериозна повреда на машината.

Това е всичко, остава само визуална проверка на състоянието на противотежестите. В допълнение към повърхностната проверка можете да дръпнете каменните вложки и да проверите стегнатостта на крепежните елементи. Препоръчва се такива „проверки“ да се извършват поне веднъж на всеки 6 месеца, за да се открият навреме проблемите и да се извършат необходимите ремонти.

Демонтаж на частта

Ако трябва временно или постоянно да премахнете камъка от шайбата, тогава започваме с разхлабване на крепежните елементи - тяхната роля се играе от 2-3 широки болта на всеки бетонен елемент. Намираме отворен гаечен ключ или глава с подходящ диаметър и напълно развийте скобите от блока. След това се придържаме към издатините на противотежестите и внимателно ги издърпваме. Струва си да разберем, че тези блокове тежат 5-15 кг, така че е по-добре да помислим за допълнителен чифт ръце.

гаечен ключ за сваляне на противотежестта на машина Ariston

Собствениците на перални машини Indesit ще имат малко по-трудно време. Тук противотежестите са закрепени със специални болтове, които не пасват на стандартните гаечни ключове и накрайници. Но има изход - да направите инструмента сами. За да направите това, вземете тръба с напречно сечение 20-22 mm и дължина най-малко 20 cm и разрежете единия край в средата с дълбочина 5 cm. От другия ръб пробиваме 2 см дупка и завиваме болт 4 * 16 в него, след което заваряваме винта отвътре. Такова устройство лесно ще хване резето и ще улесни премахването на блоковете.

Ако противотежестта е повредена

Диагностиката на противотежестта е изключително важна, тъй като при повреда не можете да разчитате на безопасна работа на машината. Разхлабени или разцепени блокове няма да могат да потушат вибрациите от въртенето на барабана и ще причинят дисбаланс с пагубни последици. Следователно, ако се открият отклонения от нормата, е необходимо незабавно да започнете да ги ремонтирате.

противотежестите често се повреждат

Така че, ако болтовете, които държат бетона, са паднали и затягането не помага, обръщаме внимание на производителите. Тези елементи се компресират и разхлабват с времето, което също влияе върху фиксирането на противотежестите. По-добре е да актуализирате замазката и да затегнете правилно винтовете.

Не можете да продължите да работите с машината със спукана противотежест. Особено ако е паднало голямо парче от него. Необходимо е незабавно да се премахнат всички блокове, да се измерят точно техните размери и да се намери подходящ заместител. Не би трябвало да има проблеми с намирането на нов „товар“: можете да го поръчате, като използвате серийния номер на модела в онлайн магазин, да го направите сами въз основа на вашите измервания или да се свържете със специални технически центрове.

Намирането на противотежест в пералната машина, проверката и отстраняването й, ако е необходимо, е много лесно. Всичко, от което се нуждаете, е правилният гаечен ключ и мускулите, за да се справите с тежък товар.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня