Барабан с пчелна пита в пералня

Барабан тип пчелна пита пералняПералнята не само премахва мръсотията от вашето пране, но също така причинява преждевременното му износване и дори повреждане. Степента, в която тъканта е повредена, зависи от това с какво влиза в контакт по време на пране. Ако пералнята има инсталиран барабан с пчелна пита, това е едно, но ако е обикновен перфориран барабан, това е съвсем друго. Те имат различни повърхности и триенето на тъканите също се случва по различен начин.

Обикновеният барабан е пълен с дупки.

Първо, трябва да разберете какво е обикновен перфориран или перфориран барабан. Това е метален или пластмасов цилиндър с определен диаметър, осеян с дупки. При перални машини с хоризонтално зареждане на пране такъв барабан има задна стена, а при машини с вертикално зареждане има дъно. Обикновено задната стена или дъното на барабана е без дупки, но се случва и обратното.

Дупките в барабана са необходими за циркулацията на водата, идваща от резервоара, и не можете без тях. Инженерите изчисляват оптималния брой и площ на отворите въз основа на много параметри, включително:

  • скорост на въртене на барабана,
  • тегло на прането,
  • водно налягане,
  • и т.н.

Единственото нещо е, че дупките са необходими, но те са опасни за тъканта.

За да разберете опасността от голям брой дупки по страничните стени на барабана на пералната машина, трябва да разберете какво представлява тъканта и как се държи по време на процеса на пране.

При пране материята се трие в стените на барабана

Стени на барабана на пералняПлатът е тъкан от нишки, а нишката е тъкан от влакна. Колкото по-здрави са влакната и колкото по-плътно е сплитането на нишките, толкова по-здрава е тъканта и толкова по-трудна е за разрушаване. Не е нужно да търсите далеч за пример. Тъканите, изработени от полимерни нишки, са много по-устойчиви на триене от тъканите, изработени от естествени влакна.

Прането е заредено, пералнята набира скорост.Платът започва да се трие по стените на барабана и се измива с вода и разреден препарат. Точно в това се състои процесът на пране. Тънки влакна от плат, като истинско ренде, се търкат в метал с дупки. Ръбовете на такива отвори не са остри, но са достатъчни, за да бъде триенето доста чувствително. Платът започва бавно да се износва. Няколко пранета и вече няма силата, която имаше. Това важи особено за вълна, памук и други деликатни тъкани.

Ако нишка от бельото се е разхлабила някъде, тогава положението е още по-лошо. Неуспешна кука на дупка и конецът се издърпва, унищожавайки тъканта.

Инженерите на Miele решават проблема

Барабан с пчелна питаДизайнери от много компании са работили и работят върху проблема с износването на тъканите при пране в пералня. Намирането на оптималното съотношение на параметрите, което ще позволи, от една страна, ефективно да почисти прането от мръсотия, а от друга страна, минимално да повреди тъканта, не е никак лесно. Както вече споменахме, прането е преди всичко свързано с триене и то не може да бъде избегнато.

Инженерите на Miele, както често се случва, започнаха да търсят решение в околната среда. Медена пита привлече вниманието им. Структурата на правилните шестоъгълници, дори излята от мек восък, се оказа доста стабилна. Емпиричните данни са потвърдени в лабораторни изследвания.

Изобретен в дълбините на Miele, барабанът с пчелна пита е цилиндрична конструкция, изработена от метал, върху която са щамповани изпъкнали шестоъгълници. В него има значително по-малко отвори за циркулация на водата и тяхната площ е значително по-малка, отколкото в конвенционален барабан. Течността остава в контейнера по-дълго и това определя както ефективността на нейното използване, така и ефективността на почистване на тъканта. Освен това на практика изчезва възможността малки твърди предмети, които понякога се забравят да бъдат извадени от джобовете, да проникнат извън барабана.А това предпазва останалите компоненти на пералнята от повреда.

За по-интензивно движение на водата в барабана са предвидени елементи за поемане на вода. Гладкостта на повърхността, като един от решаващите фактори за запазване на тъканта, е на специално внимание. Най-малкото съмнение и барабанът се изпраща за ревизия или скрап. Причина за съмнение може да е стягането на найлоновия плат, който е прекаран върху пчелните пити.

Пчелните пити насърчават образуването на тънък филм от вода, което значително омекотява триенето на тъканта и подобрява нейното почистване. Освен това, благодарение на пчелната пита, контактната площ на повърхността на барабана с тъканта е намалена, което също има положителен ефект върху намаляването на триенето.

Заключение

Новият барабан във версията на Miele има значителни предимства пред традиционния дизайн. Това става очевидно дори при най-трудната опция за центрофугиране, когато тъканта не е засмукана в дупките и не е необходимо да полагате допълнителни усилия, за да я извадите оттам.

Следователно дрехите и други, които обикновено се перат на ръка, за да не се повреди деликатната материя, няма да бъдат наранени по никакъв начин в пералня с иновативен барабан.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня