Преглед на стабилизатори за съдомиялни машини

Защита от пренапрежениеЗащо се нуждаете от стабилизатор на напрежението за съдомиялна машина? Малко потребители на домакински уреди задават този въпрос, но армията им рязко се попълва след мощен спад на напрежението на ниво микрорайон или дори село. Когато скъпите домакински уреди започнат масово да се провалят, тогава, волю или неволю, започвате да мислите за ефективни средства за защита. Ако има рязко увеличение на напрежението в електрическата мрежа или, обратно, ако падне, може да се използва добър стабилизатор за защита на съдомиялната машина, но как да го изберете правилно?

Какви видове стабилизатори има?

Веднага щом възникне въпросът за избора на стабилизатор за съдомиялна машина, хората веднага отиват в сайтове за продажба и започват да търсят устройство, което е подходящо за цената, без наистина да мислят дали ще им подхожда от техническа гледна точка. Предлагаме ви първо да се запознаете накратко с видовете стабилизатори и техните технически параметри и едва след това, като вземете предвид получената информация, да направите информиран избор.

 • Стабилизиращи устройства, базирани на група намотки.
 • Ферорезонансни стабилизиращи устройства.
 • Стъпаловидни стабилизиращи устройства.
 • Стабилизатори от електромеханичен тип.

Без да навлизаме в технически подробности, отбелязваме, че трябва да обърнем внимание само на два вида стабилизатори: базирани на бобина и стъпаловидни. Устройствата за стабилизиране на ферорезонанса са твърде скъпи и е изключително нерентабилно да се купуват за битови електрически мрежи. Освен това изобщо не е лесно да се намери ферорезонансен стабилизатор на пазара, предназначен за домашна употреба, така че можете веднага да забравите за тях.

Електромеханичните стабилизиращи устройства, напротив, са много чести.Освен това цената им е много, много разумна. Определено ще представлява интерес за много потребители. Вярно е, че има едно „но“, такива стабилизатори работят максимум 5 години и често се провалят след 3 години. Така че не е икономически изгодно да купувате такова устройство.

важно! Стабилизаторите от електромеханичен тип много ефективно изравняват напрежението в електрическата мрежа. Грешката е много скромна.

Как да изчислим параметрите на устройството?

как работи стабилизатор на напрежение?Трябва да закупите стабилизатор за съдомиялна машина с очакването, че ще свържете към него, в допълнение към PM, други домакински уреди. Твърде скъпо е да купувате отделен стабилизатор за всяко устройство и не е необходимо. Ако поставим стабилизатора в кухнята близо до съдомиялната машина, тогава можем да свържем хладилник и пералня към него.

Други домакински уреди също се нуждаят от защита, но тук ще трябва да дадете приоритет, защото колкото повече устройства свързвате, толкова по-мощен и надежден стабилизатор ще се изисква. И колкото по-мощен е стабилизаторът, толкова по-скъп е той.

Преди да закупите стабилизатор, разберете коя електрическа мрежа е свързана към вашата къща или апартамент: еднофазна или трифазна. Най-вероятно имате еднофазна мрежа, което означава, че имате нужда от стабилизатор за еднофазно захранване. След това изчислете общата мощност на всички свързани електрически уреди, предимно съдомиялната машина. Ние действаме така.

 • Разглеждаме паспорта на съдомиялната машина и там намираме информация за нейната мощност.
 • Правим същото с останалите свързани устройства и записваме числата на лист хартия.
 • Събираме числата и след това добавяме още 20% към получената стойност; това ще бъде минималната мощност на стабилизатора, която трябва да закупите.

Трябва да се вземе предвид резервът на мощност, тъй като съставът на устройствата може да се промени с течение на времето и тогава стабилизаторът ще работи на границата, а това е нежелателно.

Някои потребители на съдомиялни машини задават въпроса как да разберат дали електрическата мрежа е стабилна или нестабилна. Какво е най-интересното, което самата технология може да ви каже за това. В частност грешка e27 за съдомиялна машина Bosch, просто ни казва за спада на напрежението в електрическата мрежа. Ако това се случи с вас, не отлагайте, инсталирайте стабилизатор за съдомиялна машина.

Какво предлагат производителите?

В момента на пазара можете да намерите огромен брой различни домакински стабилизатори. Богатството от избор на такива устройства е главозамайващо. Не е много лесно да се даде предпочитание на един или друг производител, да не говорим за конкретен модел стабилизатор. За да улесним избора ви, сме подготвили преглед, който включва най-добрите стабилизатори.

 1. RUCELF SRW II-12000-L Релеен стабилизатор на базата на бобини с микропроцесорно управление и информативен дисплей. Стабилизаторът има прилична мощност - 10 kW. Работи в диапазона от 110 до 270 V, грешката не надвишава 8%. Чрез този стабилизатор можете да свържете не само съдомиялна машина, но и повечето домакински уреди. Е, във всеки случай ще бъде достатъчно за PM, хладилник, пералня и сушилня, микровълнова печка, тостер, мултикукър и телевизор едновременно. Цена: 280 долара.
  RUCELF SRW II-12000-L00001381
 2. Suntek SK2 RL11000. Още един релеен стабилизатор, който дори може да се монтира на стена. Има малък корпус и семпъл дисплей. Максималната мощност, за която е проектирано устройството е 11 kW. Работният диапазон е от 120 до 285 V, но поддържа пълна мощност от 140 V.Допълнително защитен срещу късо съединение, претоварване и удар от мълния. Средна цена: $220.
  Suntek SK1.2 RL11000
 3. Resanta ASN 12000 N/1-C Lux. Този релеен стабилизатор е с мощност 12 kW. Той е много надежден, издръжлив и стабилен в експлоатация. За разлика от описаните по-горе образци, той има принудително охлаждане, което не е лошо, но корпусът му е доста голям, така че не можете да го окачите на стената. Диапазонът е 140-260 V, в тези граници стабилизаторът работи перфектно. Арсеналът на устройството включва: информативен дисплей, защита от прегряване и връзка, която заобикаля стабилизатора. Цена: $250.
  Resanta ASN 12000 N 1-C Lux
 4. QUATTRO ELEMENTI Stabilia 5000 W-Slim 640-544. Релейно стабилизиращо стенно устройство, много надеждно и компактно. Има мощност 5 kW и работен диапазон от 140 до 270 V. Предимства на уреда: микропроцесорно управление, тънък, лесно охлаждаем корпус, технология за плавен старт, висока точност на управление, дълъг живот на работа, защита от късо съединение. Средната цена е $128.
  QUATTRO ELEMENTI Stabilia 5000 W-Slim 640-544
 5. Енергия ASN-5000 E0101-0114. Един от най-популярните стабилизатори сред потребителите. Също така е един от най-надеждните и доказани. Издръжлив корпус, двоен дисплей, принудително охлаждане осигурява дълга и стабилна работа на устройството. Диапазон на регулиране от 120 до 280 V. Има интелигентна защита от претоварване, система за поглъщане на електрическа дъга, предпазители за претоварване и късо съединение и регулируемо закъснение при включване. Мощност 4 kW, цена $125.
  Енергия ASN-5000 E0101-0114

Обобщавайки, отбелязваме, че стабилизаторът за съдомиялна машина е абсолютно необходимо нещо, ако постоянно имате проблеми с електрическата мрежа.Стабилизиращото устройство ефективно прави настройки, спасявайки съдомиялната машина и вашите домакински уреди от неизбежна повреда, а вас от финансови загуби. Така че не пестете пари за защитно оборудване и ще ви се отплати щедро. Късмет!

   

2 читателски коментара

 1. Граватар Критик Критик:

  Защо да говорим за стабилизатори от 4 до 11 kW, ако имате нужда от 1,5 kW?

 2. Граватар Андрей Андрей:

  Но какво да кажем за това, че една пералня, съдомиялна и т.н. изисква отделна машина и съответно вашия собствен изход?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня