Пералня Ardo не центрофугира - причини

Пералня Ардо не центрофугираПералня Ardo не центрофугира дрехи, но пере ли? Не се притеснявайте, потребителите на перални машини се сблъскват с този проблем относително често. Решаването на проблема не винаги е лесно. Но можем да ви уверим, че в половината от случаите неизправността, която е причинила такъв проблем, може да бъде отстранена със собствените ви ръце, без участието на квалифициран техник. Ще говорим за причините, довели до факта, че пералнята Ardo спря да върти дрехите и как да ги елиминираме в статията.

Какво причини повредата?

Най-често пералнята Ardo не може да центрофугира дрехи по най-тривиалната причина. И въпросът тук изобщо не е повреда, а просто самият потребител прави грешка, в резултат на което възниква подобен проблем. За какви потребителски грешки говорим?

 • Създаване на претоварване или дисбаланс на барабана. Ако поставите твърде много предмети или един голям, тежък предмет в барабана на пералнята Ardo, пералнята може да замръзне без центрофугиране. Същото може да се случи, ако в барабана има твърде малко артикули или те са твърде леки.
  претоварване на барабана

За да избегнете подобни грешки, трябва да се уверите, че барабанът за пране е достатъчно зареден и прането вътре е равномерно разпределено.

 • Режимът на пране е избран неправилно. Модерната пералня на марката Ardo има огромен брой програми за пране и функции, които трябва да бъдат избрани въз основа на редица фактори. Ако програмата е избрана неправилно, може да възникнат проблеми с центрофугирането.
 • Пералня Ардо не е била поддържана навреме. Не е тайна, че вашата пералня трябва да се грижи и това трябва да се прави редовно.Ако филтърът за боклук не се почиства в продължение на няколко години, той може да се запуши с различни замърсявания, което в крайна сметка ще доведе до проблеми с въртенето. За да избегнете това, трябва Почиствайте филтъра на вашата перална машина навреме и не само филтъра, но и тавата за прах, както и дренажните и входните маркучи.

Въпреки това, не всички причини за такава повреда са толкова тривиални и лесно елиминирани. Потребителят може да няма абсолютно нищо общо с това и тогава ще трябва да търси повредата, довела до горния симптом.

 1. След като проверите филтрите, маркучите и тръбите за запушвания, трябва да извадите помпата и да проверите нейната функционалност, също така трябва да проверите изправността на двигателя.
 2. След това проверяваме оборотомера.
 3. След това стигаме до сензора за нивото на водата и го проверяваме.
 4. Накрая можете да преминете към проводниците и клемите, а след това към контролната платка.

Помпа или мотор?

Строго погледнато, неизправностите в дренажната помпа на пералната машина Ardo водят не само до проблеми с цикъла на центрофугиране, но и до общи смущения в изпълнението на програмата за пране. В този случай поведението на пералната машина може да показва точно помпата, ще се опитаме да обясним защо.

Факт е, че помпата не винаги се счупва напълно. Често той просто не работи добре поради попадане на чужд предмет върху работното колело или по някаква друга причина. Това води до това, че машината прекарва повече време за източване на вода, отколкото е програмирано.

водна помпа

На теория контролният модул трябва да забележи това и да спре измиването, като генерира грешка със съответния код. Но това не се случва, защото по време на пране в повечето случаи използваме програми, които губят малко вода, което означава, че източването се случва доста бързо във всеки случай.Следващият етап от програмата - изплакването - е съвсем различен въпрос. Тук се използва много вода и помпата, поради повреда, не може да я изпомпва бързо, водата се източва предимно, но машината замръзва, без да стартира цикъла на центрофугиране.

Ако горното описание на повредата ви е познато, първо се справете с помпата. Трябва да направите следното.

 • Извадете чекмеджето за прах от пералнята.
 • Наклонете го на лявата си страна.
 • Развийте винтовете, които държат таблата с отвертка.
 • Извадете тигана.
 • Изключете тръбата от помпата и развийте дренажната помпа.
 • Разглобете го и го почистете от мръсотия, проверете работното колело.
 • Проверете съпротивлението с мултицет.

Понякога колекторният двигател на пералня Ardo не може да ускори барабана до такъв брой обороти, че да започне да центрофугира дрехите поради износени четки. В такава ситуация четките трябва да бъдат проверени незабавно и ако предположението се потвърди, незабавно ги сменете с нови. Как да смените четките на двигателя на пералната машина, е описано в едноименната статия.

Сензорите са виновни

оборотомер за ArdoДруги проблеми, свързани с лошата работа на двигателя, възникват от оборотомера - малко устройство, подобно на пръстен, което се намира на двигателя. Тахометърът не е нищо повече от сензор, който определя и контролира скоростта на двигателя. Ако е дефектен, тогава електронният модул просто няма да може да повлияе на работата на двигателя, което от своя страна ще доведе до повреди.

Можете да проверите оборотомера с помощта на мултицет. Измерваме съпротивлението, като не забравяме да проверим проводниците, отиващи директно към сензора и неговите клеми. Жиците там са тънки, лесно се късат или повреждат, а ако това се случи, и тахогенератора няма да работи.

Оборотомерът не подлежи на ремонт, може само да бъде заменен с подобен.

В допълнение към тахогенератора, сензорът за ниво на водата, така нареченият превключвател за налягане, също може да се натисне. В това пресостат на ArdoВ този случай програмата може да замръзне точно след цикъла на изплакване, в резултат на което цикълът на центрофугиране никога да не започне. В този случай, за да се уверите, че проблемът е в превключвателя за налягане, можете да пуснете цикъла на центрофугиране отделно, независимо от програмата за пране, и да видите колко правилно го изпълнява машината. Ако всичко върви добре, това означава 97%, че сензорът за ниво на водата е повреден.

Можете да стигнете до превключвателя за налягане на пералната машина Ardo през горния капак на корпуса. След като го премахнете, веднага ще видите кръгло пластмасово устройство отгоре, към което са свързани клеми и проводници - това е сензорът за нивото на водата. Ние сме илюстрирали този сензор на снимката по-долу, така че да нямате проблеми с намирането му в бъдеще. Проверяваме превключвателя за налягане с мултицет, издухваме тръбата му и ако е дефектен, сменете го.

Всичко е в контролния модул

Контролен модул ArdoАко всички горепосочени части са в изправност, но пералнята Ardo все още отказва да центрофугира, вината може да е в електричеството или дори в електрониката. Нека започнем проверката с проста - електрическите проводници, разположени вътре в пералнята. Всеки проводник трябва да бъде внимателно инспектиран и, ако е възможно, проверен за счупвания.

Счупванията са редки, но се случват, така че трябва да направите всичко, за да ги откриете. Не намерихте прекъсването? Ще трябва да се свържете с квалифициран специалист, тъй като влизането в контролния панел без опит в работата с електроника е по-скъпо за вас. Но в същото време не трябва безразсъдно да променяте тази част, без първо да я проверите.Техникът ще установи точната причина за неизправността, свързана с центрофугирането на пералната машина Ardo, и ще отстрани проблема възможно най-бързо.

В заключение отбелязваме, че ако пералнята Ardo не може да центрофугира прането и замръзва, без да изпълнява напълно програмата, спешно трябва да разберете какво е причинило този проблем. За да улесните живота си, можете незабавно да се свържете със специалист, но можете да опитате да спестите малко и да намерите причината сами, а ние ще се опитаме да ви помогнем с това. Честит ремонт!

   

2 читателски коментара

 1. Граватар Антон Антон:

  Благодаря ти. Видеото с колективния метод помогна.

 2. Граватар Дмитрий Дмитрий:

  Благодаря ти. Видеото помогна.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня