Пералня LG не се върти - какво да правя

Пералня LG не центрофугираПералнята на LG не центрофугира дрехите след измиване - хората често се обръщат към техниците на сервизния център с този проблем. Защо трябва да извадите мокрото пране от барабана в един хубав момент?

Този проблем трябва да се разглежда внимателно, тъй като причините могат да бъдат много различни - от нарушения на правилата за работа до сериозна повреда. Само след като разберете проблема, можете да създадете план за действие за отстраняване на проблема.

Тривиални грешки

Какво се случва с пералнята, когато цикълът на центрофугиране не работи, но машината изпълнява всички други функции (пране, изплакване, източване на вода). Без значение колко грубо може да звучи, небрежността на потребителя може да е виновна. Ето често срещаните грешки, които хората правят:

 • използвайте грешен режим, например в програми като „Вълна“, „Коприна“, „Ръчно пране“, режимът на центрофугиране може изобщо да не бъде предоставен. В резултат на това ще извадите мокрото пране от барабана. Можете да разрешите проблема, като включите „Spin“ отделно след края на основната програма;малко неща в барабана
 • случайно натискане на бутона „Без центрофуга“;
 • поставят твърде много неща в барабана, получава се претоварване и машината не центрофугира. В тази ситуация трябва да извадите дрехите от барабана на пералнята и да ги разделите приблизително по равно на две партиди и да ги центрофугирате една по една, като стартирате функцията „Центрофуга“. Ако в барабана има само едно пухено яке, което не е изцедено, то или е твърде голямо за барабана на вашата машина, или е неравномерно набрано в една посока. Може би специални топки за измиване ще помогнат за коригиране на ситуацията; поставете ги заедно с пухеното яке и започнете „Завъртането“;
 • Те перат твърде малко пране, което води до дисбаланс, машината замръзва на етапа на центрофугиране.

  Когато перете дрехи, поставете няколко големи в барабана с малки дрехи. Например, чорапите могат да се перат с дънки или чорапогащи.

 • не почиствайте филтъра за източване на водата. В него може да се образува запушване, което ще повлияе на процеса на центрофугиране.

Повреда на оборотомера или двигателя

оборотомерЧестите претоварвания на барабана на пералната машина могат да доведат до повреда на сензора, отговорен за оборотите на двигателя. Ако се счупи, пералнята спира да центрофугира дрехите. Този проблем се случва изключително рядко, но все пак не трябва да се изключва. Възможно е проблемът да не е в сензора, а в окислени проводници, идващи от сензора, или в разхлабено закрепване.

Още по-рядко цикълът на центрофуга в пералнята се губи поради изгорял електродвигател. Като правило, пералните машини LG са оборудвани с инверторен двигател и е доста надежден, не напразно производителите му дават 10-годишна гаранция. Подмяната на двигателя в модерна пералня може да струва доста пари. След това можете сами да смените оборотомера.

Проблеми с контролния модул

контролен модулРаботата на контролния модул може да се провери в диагностичен режим. Този режим не е наличен във всички модели перални, но ако го имате, опитайте да го пуснете. Първо включете устройството в контакта и изчакайте, докато звуковият сигнал спре. След това натиснете едновременно двата бутона “Spin” и “Temp”.

След стартиране на диагностиката натиснете веднъж бутона "Старт"; в резултат на това вратата на люка ще се заключи. Натиснете отново бутона "Старт", машината ще премине в режим на центрофугиране. Ако машината не направи нито един оборот, значи има проблем; за да проверите това, направете следното:

 1. осигурете достъп до двигателя на пералната машина, като премахнете задния панел на корпуса;
 2. вземете тестер или мултицет и включете режима за измерване на променливо напрежение;
 3. отстранете чипа с проводници от двигателя;
 4. измерете напрежението между контактите на проводниците, ако устройството показва 140-150 волта, тогава контролният модул работи. Ако няма напрежение, модулът ще трябва да бъде „препрограмиран“ или сменен.

важно! Само специалист може по-задълбочено да провери функционалността на електронния модул, така че в такава ситуация е по-добре да потърсите помощ. В крайна сметка, без да знаете нюансите, можете да влошите проблема.

Както можете да видите, може да има много причини, поради които вашата пералня не центрофугира. В същото време не разгледахме онези случаи, при които липсата на предене е свързана с липсата на дренаж. Ако се интересувате, ще намерите подробности в статията. Пералнята LG не източва и не центрофугира.

   

6 читателски коментара

 1. Граватар Виталий Виталий:

  Благодаря за съвета!

 2. Граватар Андрей Андрей:

  Благодаря ти. Показах на жена ми, че няма смисъл да задръствам машината докрай.

 3. Граватар Толкин Толкин:

  Автоматичен LG. Измиване както обикновено. Но когато дойде време за източване и центрофугиране, машината просто дава сигнали, но не източва водата и не преминава в режим на центрофугиране.

  • Граватар Ринат Ринат:

   Здравейте, при мен също. Как решихте проблема?

 4. Граватар Марина Марина:

  И аз имам същия проблем, изтрива, но не се развърта. Пералнята е на 2-ра година! Какво би могло да бъде?

 5. Граватар ФизикИркутск Физик Иркутск:

  Не изцедих пухеното яке, прекарах дълго време, за да го изравня, като добавих вода. Спрях водата на машината и веднага я изцедих.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня