Пералнята не центрофугира и не източва вода - какво да правя?

машината не източва водаЗащо пералнята не центрофугира дрехите и не източва водата? Почти всяко десето обаждане до нашите специалисти започва с подобен въпрос и почти винаги следва един и същ отговор: трябва да го разберете на място, тъй като е невъзможно да кажете набързо какво не е наред с любимия ви „домашен помощник“. Ако пералнята не източва водата и дори отказва да центрофугира прането, това не е непременно неизправност; проблемът може да е причинен от тривиални причини, но, както се казва, нека не изпреварваме.

Да се ​​научиш да използваш машина

Някои потребители смятат, че след като са закупили автоматична пералня, това означава, че прането и всичко останало трябва да се извършва автоматично в нея. Тяхната задача изглежда се свежда до това просто да хвърлят прането в барабана и да добавят прах за пране с балсам в кюветата, а след това е въпрос на технология. Това е много често срещано погрешно схващане, а погрешното схващане в някои случаи е фатално за пералнята.

 1. Трябва стриктно да следите програмата или функцията, която избирате за определен модел пералня. Грешен избор или просто невнимание може да навреди не само на предмета, но и на самата пералня. Да предположим, че погрешно сте избрали интензивен режим на пране и сте поставили маратонки в барабана. След въртене със скорост от 1200 оборота в минута обувките вероятно ще се превърнат в парцали, а самият барабан няма да е много лош.
 2. Следете стриктно процеса на поставяне на прането в барабана. Няма нужда да претоварвате пералнята с пране, но в същото време не трябва да слагате твърде много дрехи. Средно натоварване би било оптимално, например, ако вашата пералня има максимално натоварване от 7 кг, тогава сложете не повече от 5,5-6 кг сухо мръсно пране.В този случай цикълът на центрофугиране ще бъде отличен, а качеството на измиване и изплакване със сигурност ще ви хареса, разбира се, ако са изпълнени други условия.

Важно е не само теглото, но и обемът на нещата, поставени в барабана. Ако прането е леко, но обемисто, няма нужда да го уплътнявате, като напълните напълно барабана; качеството на прането ще пострада значително от това.

 1. Внимавайте какво слагате в барабана на пералнята. Уверете се, че нещата са вътре сортиране на нещатаПералнята е подредена по цвят и тип плат. Избелелите дрехи трябва да се перат отделно. Внимателно огледайте прането преди пране, преди всичко джобовете, те трябва да са празни. Ако елементите имат лошо зашити копчета или някакви декоративни елементи, те трябва да бъдат зашити здраво. Не трябва да перете в пералня предмети, върху които са залепени кристали и други декорации; нищо добро няма да излезе от това.
 2. Не забравяйте да развиете и почистите филтъра за боклук приблизително веднъж на всеки две седмици. Ако оставите вашата пералня да стигне до точката, в която филтърът й се задръсти, ще имате проблеми с източването на водата. В допълнение към филтъра, веднъж на всеки три месеца трябва да извършвате общо почистване на пералнята. Ако не знаете как да направите това, прочетете статията Направи си сам почистване на пералня. Описва подробно целия процес.

Горните правила не трябва да се пренебрегват при никакви обстоятелства. Дори ако имате модерна автоматична пералня с интелигентно управление. Всяка пералня изисква внимание и грижи и ако се грижите правилно за оборудването си, то ще ви се отплати щедро.

След като го инсталирате, ще работи

канализационна връзкаЧесто пералнята не центрофугира или не източва вода, защото потребителят първоначално я е инсталирал неправилно. В този случай свързването на дренажния маркуч към канализацията играе важна роля. Ако маркучът е свързан неправилно към сифона и канализационната тръба, често се получава сифонен ефект.Отпадъчните води и отпадъчните води ще потекат от канализацията обратно в червата на пералната машина. Помпата в пералните машини обикновено е с ниска мощност; просто не е в състояние да преодолее ефекта на сифона.

В резултат на това постоянно получаваме системни грешки, а пералнята не източва вода и не центрофугира дрехи. Освен това отпадъчните води, които изтичат от канализацията в пералната машина, ще замърсят прането, което се намира там. И когато отворите люка, ще усетите неприятна миризма от там.

Ако пералнята не може да източи водата, цикълът на центрофугиране няма да започне; като цяло неправилното разположение на дренажния маркуч поражда цял набор от проблеми.

Има само един начин за решаване на тези проблеми - правилно свържете пералнята към канализацията. В допълнение към свързването към канализацията, трябва да се уверите, че „домашният асистент“ е инсталиран на ниво върху равна и издръжлива повърхност. В противен случай шайбата периодично ще спира да се върти поради получения дисбаланс, който от своя страна се дължи на факта, че тялото на шайбата е монтирано неравномерно, върху ненадеждна повърхност.

Повреда на помпата и превключвателя за налягане

Много често пералнята не източва вода изобщо не поради грешки на потребителя, а по напълно обективни причини - поради неизправност. Не всяка повреда води до такива симптоми, така че трябва да разберем какви компоненти на пералнята за да обърнете внимание, ако внезапно „домашният помощник“ спре да източва и центрофугира. На първо място, трябва да разгледате следните подробности:помпа за пералня

 • дренажна помпа;
 • пересостат (сензор за нивото на водата);
 • ремъчна предавка;
 • Сензор на Хол;
 • двигател;
 • електронен модул.

Да започнем с проверка на помпата. Косвено неизправността на помпата се показва от липсата на специфичен звук от дренажната помпа, когато водата започне да се оттича. Ако помпата не се включи в рамките на няколко минути, пералнята автоматично спира да работи и генерира грешка с определен код, който се показва на дисплея. Ако това ви е познато, можете да започнете да проверявате дренажната помпа спокойно.

В повечето случаи е по-добре да направите това от дъното на пералнята. Ако „домашният асистент“ има табла, извадете я; ако няма табла, просто извадете съда за прах и поставете пералнята на лявата стена. Развиваме помпата и я разглобяваме. Проверяваме вътрешните части, преди всичко работното колело, почистваме вътрешностите от мръсотия и чужди предмети. След това използвайте мултицет, за да измерите съпротивлението на контактите. След като развиете помпата, трябва в същото време да отстраните и проверите дренажната тръба, в случай че там се е образувало запушване.

Следващият по ред е превключвателят за налягане. Този датчик също трябва да се провери. Той се намира под горния капак на повечето перални машини. Относно, как да проверите превключвателя за налягане на пералня, можете да прочетете в едноименната статия.

Задвижващ ремък, оборотомер или мотор

мотор на пералняПроблемите с въртенето често се причиняват от задвижващия ремък. Ако ремъкът се повреди или просто се разтегне, той губи способността си да предава оборотите на двигателя при високи скорости. В резултат на това машината извършва нормално пране и изплакване, тъй като тези етапи от програмата не изискват високоскоростно въртене на барабана. Що се отнася до преденето, тук възникват сериозни проблеми. Дори ако цикълът на центрофуга започне, комплектът пране, центрофугиран по този начин, може безопасно да се изцеди на ръка.

С опънат задвижващ ремък дори работещ колекторен двигател на пералня не може да завърти барабана със скорост над 600 оборота в минута. Въпреки че, разбира се, трябва да вземете предвид степента на износване на колана, но ако прибягвате до груби изчисления, това се оказва. Този проблем може да бъде решен съвсем просто. Трябва да закупите нов колан и да го смените.Имайте предвид обаче, че коланът трябва да е оригинален.

Машината може да изцежда прането повече или по-малко ефективно при скорост най-малко 800 об./мин.; ако скоростта е по-ниска, прането ще остане мокро.

До задвижващия ремък винаги се проверяват двигателят и оборотомерът. Вече многократно сме описвали как да проверим тези два елемента в по-ранни публикации и изобщо не искаме да се повтаряме. Например, прочетете статията Защо пералня Indesit не се източва и не центрофугира, там всичко е казано кратко и ясно.

Електрониката е дефектна

Както знаете, електронният блок за управление е мозъкът на съвременната пералня, който управлява всички нейни системи. Той също така съдържа полупроводникови елементи, които са необходими за управление на помпа, превключвател за налягане или двигател. Ако поради спад на напрежението, влага или друга причина някой от тези елементи просто изгори, „домашният асистент“ ще спре да функционира нормално .

За да разрешите този проблем, ще трябва внимателно да намерите дефектния елемент, за да не повредите малките следи, да го разпоите и след това да запоите нов подобен полупроводников елемент на негово място. Ако имате затруднения с разбирането на електронните части на пералнята или изобщо не я разбирате, по-добре е да не поемате тази работа. Всичко ще завърши с това, че ще трябва да закупите нов модул, тъй като старият ще бъде безнадеждно повреден. И нашите занаятчии много често се сблъскват с резултатите от домашния труд.

В заключение отбелязваме, че пералня от всяка марка може внезапно да спре да източва вода и да спре да върти дрехи. Причините за това поведение на пералнята не са просто много, те са много. В допълнение към това, което обсъдихме в тази публикация, има много специални случаи, за които вероятно ще говорим в отделна статия. Честит ремонт!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня