Перални Zanussi

Перални ZanussiaМного поколения европейци и американци познават Zanussi като производител на евтино и висококачествено оборудване, включително автоматични перални машини. В момента компанията отдавна продава своите продукти в повече от 100 страни по света, тази марка е известна навсякъде. Но какво точно представлява съвременната пералня Zanussi, какви модели се произвеждат под тази марка, колко конкурентни са те и какво мислят потребителите за тях? Нека да го разберем.

Откъде идват тези перални машини: произходът на компанията

Историята на най-голямата транснационална компания в света започва с малко производство на печки на дърва, организирано от Антонио Зануси в североизточната част на Италия през 1916 г. Компанията успешно се развива, увеличава капитала, разширява продуктовата си гама, увеличава броя на работни места и през 1935 г. създава нова производствена база в предградието Парденона. През 1954 г. компанията, като продължава да произвежда печки, използващи различни горива, усвоява производството на хладилници.

Забележка! През тридесетте години на ХХ век компанията Zanussi произвежда не само печки на дърва, но и газови и електрически печки.

През същата 1954 г. компанията, ръководена от сина на основателя Лино Зануси, откри производството на перални машини. И до днес това производство се счита за едно от най-големите в Европа. От 1959 г. фирмата произвежда перални машини с хоризонтално зареждане, които имат 4 програми за пране. 60-те и 70-те години бяха разцветът на компанията. Появиха се огромен брой нови индустрии, беше пуснат хладилник с фризер и придоби голяма популярност сред потребителите.

Растение ЗанусиИкономическата криза в Италия през 80-те години силно поразява компанията, но тя остава на повърхността поради факта, че през 1984 г. става част от големия концерн за производство на домакински уреди Electrolux.Комбинацията от капиталите на тези две компании до голяма степен спаси ситуацията и доведе до факта, че както концернът Electrolux, така и компанията Zanussi не само оцеляха в икономически затруднени години, но също така успяха да увеличат производството, предотвратявайки конкурентите да грабнат палмата в това пазарен сегмент.

Вече като част от концерна Electrolux, компанията Zanussi през 1984 г. започва масово производство на автоматични перални машини, в които можете да регулирате количеството енергия и вода, изразходвани при зареждане на определено количество пране. Zanussi навлезе на руския пазар през 1994 г и до днес продължава да увеличава производството на своите продукти у нас.

Модели на перални машини: характеристики, плюсове и минуси

Zanussi ZWSO6100VНека направим кратък преглед на пералните машини, които ни предлага производителят Zanussi. И ще започнем с много бюджетен модел на машината с предно зареждане Zanussi ZWSO6100V. Помислете само, средната цена на такава пералня е 195 USD. В Европа дори не можете да отидете в добър ресторант за такива пари. Но също така е вярно, че производителят на този модел пералня е страна, която не е в Шенгенската зона - Украйна.

Zanussi ZWSO6100V е с висококачествен метален барабан, с максимално натоварване 4 кг и въртящ се със скорост до 1000 оборота в минута. Поради високите обороти на въртене дрехите излизат леко влажни, което считаме за плюс. Моделът е доста шумен, въпреки че показателите не са критични до 77 dB, което не може да се счита за категоричен минус. Машината е доста икономична, както като консумация на енергия (A+), така и като консумация на вода (46 литра). Експертите също определиха този модел машина в най-висок клас по отношение на прането (А).

Този модел има впечатляващ пакет от програми за измиване, който е достоен за модели от среден клас, но не и за бюджетен клас, което я прави много привлекателна. В допълнение, Zanussi ZWSO6100V може да се похвали с добър набор от допълнителни функции, като например:

 • зареждане на барабана наполовина;
 • възможност за диференциран избор на температура на пране;
 • бельо без гънки;
 • забавяне на стартирането на програмата за пране;
 • измиване в ускорен режим;

Забележка! Този модел разполага и с функция Fusi Logic, както и охлаждане на водата преди източване. Някои компании вграждат тези функции изключително в скъпи модели перални машини.

Безопасността на пералнята също е на доста високо ниво. Има защита срещу препълване на резервоара, срещу образуване на излишна пяна, срещу дисбаланс на барабана, както и срещу прекомерно нагряване на нагревателния елемент. Размери 85х59х38см.

Следващият модел принадлежи към средния клас перални Zanussi ZWY61005RA. Машината се зарежда вертикално, страна на произход: Полша. По отношение на характеристиките тази машина е малко по-добра от модела, който описахме по-горе. Максималното тегло на артикулите, които могат да се зареждат за пране, е 6 кг. Барабанът се върти със скорост 1000 оборота в минута, като скоростта на центрофугиране може да се регулира. Пералнята не е шумна, на максимална скорост 72 dB е в рамките на нормалното. Икономичен е както по отношение на разход на енергия (А), така и на разход на вода (48 л).

ZANUSSI ZWY61005RA

Този модел има дигитален дисплей, въпреки че е доста примитивен и само 8 програми за пране, което не е достатъчно за среден клас пералня. Допълнителните функции също са доста слаби, има:

 • контрол върху прекомерното образуване на пяна;
 • заключване от деца на контролния панел;
 • защита срещу изтичане.

Като цяло има всичко необходимо, но на тази цена бих искал повече. Средната цена на една машина е 370 USD. Размери 89х40х60.

Зanussi FCS825C е пример за компактна пералня с предно зареждане. Естествено, трябва да платите за компактност с по-скромни технически характеристики.

 1. Барабанът е зареден само 3 кг.
 2. Скорост на центрофуга 800 об./мин.
 3. Полезен обем 27 литра.

В допълнение, този модел пералня не може да се нарече икономичен, тъй като със скромен полезен обем той изразходва почти 40 литра вода на пране при мощност от 1600 W. Цикълът на центрофугиране на машината е откровено лош. Остатъчната влажност на нещата започва от 72%, което би било нормално за оборудване, произведено през 1989 г., но не и за машина от второто десетилетие на 21 век. Има и малко програми за измиване, само 8, но сред тях най-необходимите. Нещата са по-добри с допълнителни функции, има:

 • зареждане на барабана наполовина;
 • бельо без гънки;
 • забавяне на стартирането на програмата за пране;
 • пране с изключена центрофуга;

Дизайнът на машината е повече от примитивен; защитните елементи включват защита срещу прекомерно нагряване на нагревателния елемент и преливане. Размери 67х50х55 см. Средна цена 340 USD. Страна на произход: Полша.

ZANUSSI FCS825C

Как потребителите реагират на тези машини?

Дългосрочната положителна репутация на компанията и нейната марка, разбира се, е добра, но мненията на потребителите относно продукта все още са променливи. Днес тези перални са обичани, но утре продажбите падат и репутацията им е опетнена. Какво ще кажете за марката Zanussi? Как руските потребители реагират на пералните машини, произведени под тази марка?

За ваша информация! Мненията на потребителите са до голяма степен субективни и не винаги отразяват реалната картина, но не могат да бъдат пренебрегнати.

Вячеслав 29 години, Москва

Пералня за вграждане ZanussiaКупих малка пералня Zanussi FCS825C и бях поласкана, че пасва добре в мивката. Ползвам я от 1 година и 2 месеца, машината е нормална, пере и не се чупи. Изглежда грозно, но все още го държа затворено, така че не ми пука. Също така е лошо, че цялото спално бельо не може да се побере в него наведнъж; трябва да го изперете на две стъпки. Така че машината е нормална, не се тресе по време на цикъла на центрофугиране и не замръзва като предишната ми корейска и е евтина. Пералнята е с оценка 5.

Мария, 43 години, Калининград

Харесвам машини, които зареждат пране вертикално, затова купих Zanussi ZWY61005RA, използвам го вече 4 години с различна степен на успех. Веднъж го пратиха на ремонт, защото машината спря да се включва, а втория път извикаха техник да смени парното. Изглежда, че монтажът е европейски (избрах конкретно страната на произход да бъде Полша, а не Украйна или Русия) и въпреки това през първите шест месеца на употреба имаше две повреди наведнъж. Но след като смениха нагревателя спря да се чупи и работи вече 3,5 години без проблеми. Изпира нещата добре и ги изцежда, без никакви оплаквания. Не е шумен и зареждането на барабана е точно. Ако не бяха тези повреди, машината щеше да е 5+, но 4-.

Евгений 23 години, Верхняя Пишма

За студентско пране аз и моя приятел купихме машина ZANUSSI FCS825C. Малка, спретната, свързва се без затруднения и пере много чисто. Прането е доста мокро след него, трябва да го центрофугирате отново, но както е, всичко е наред. Рейтинг 4.

Елена 38 години, Иваново

Преди имах автоматична пералня с предно зареждане, но сега реших да избера европейска страна на произход и вертикално зареждане. Спрях се на модела Zanussi ZWY61005RA. Използвам машината от 8 месеца и много, много я харесвам. Не шуми, не замръзва, не подскача, пере и центрофугира добре. Преди това използвах три машини от различни производители, тази е най-добрата. Препоръчвам на всички.

Обобщавайки, отбелязваме, че пералната машина, произведена под марката Zanussi, все още е стандарт за качество днес. И няма значение дали машината е заредена хоризонтално или вертикално, без значение какви са нейните размери или обем на барабана. Във всеки случай можете да разчитате на европейско качество и необходимото количество полезни функции.

   

21 читателски коментара

 1. Граватар Ъптън Ъптън:

  Здравейте. Купих моята пералня Zanussi през 2004 г. Като цяло машината е отлична. Работи 12 години и чак през 2016 г. се развали и лагерът заяде. Сменен е и машината е като нова. Много благодаря на производителя!!!

 2. Граватар Алина Алина:

  Пералнята е отлична, вероятно купихме най-простия модел, нито една повреда за 8 години

 3. Граватар ситулия ситулия:

  А моята Занюска е на 15 години, спря да работи. Готина пералня. Препоръчвам на всички.

 4. Граватар Олга Олга:

  Отвратителната пералня се развали след година и половина. Ремонтът струва 4 хиляди. Шокирани сме

 5. Граватар Светлана Светлана:

  Отлична кола, издържа 16 години и никога не се разваля)))

 6. Граватар Ирина Ирина:

  Нашата машина работи 15 години и едва сега започна да се поврежда, спирайки по средата на програмата. От прегледите в интернет стигнах до извода, че хората, които са закупили оборудване преди повече от 8 години, са много доволни, а тези, които са го закупили наскоро, са много негативни. Явно качеството на материалите и изработката е влошено.

 7. Граватар Влад Влад:

  Работи от 1997 г. Има някои дребни проблеми, но работи отлично.
  Просто го почиствам от прах всяка година и смазвам устата и (гумата) със силиконова грес.

 8. Граватар Александър Александър:

  След четири години работа лагерът се повреди. За да го сменим, трябваше да разглобим цялата машина и да видя пластмасов барабан, който в Украйна, за да спестят пари, се прави несменяем. Не го препоръчвам.

 9. Граватар Александър Александър:

  Zanussi FJ 903CV работи 21 години, след което валът е възстановен, лагерите са сменени и работата продължава. Преди около шест години имаше единична повреда в контролния блок. Доволни сме от машината; специалистът по ремонта отбеляза високото качество на оборудването.

 10. Граватар Юрий Юрий:

  При мен работи от 22 години!! Един приятел настоя за нов, но не бих го изхвърлил.

 11. Граватар Сергей Сергей:

  Имам кола Zanussi, купих я през 2002 г. И все още работи. Благодаря на производителите!

 12. Граватар Елена Елена:

  Имам холандска пералня Zanussi FL 1002. Вече е на 18 години. Няма повреди, няма проблеми!

 13. Граватар Наталия Наталия:

  Купих го 2008 г. Две деца. Мих го нон стоп и чак 2018 г. се счупи. Водата е спряла да тече към мястото, където се изсипва прахът. В понеделник ще се обадя на майстора, но всичко е супер.

 14. Gravatar Love любов:

  Пералнята я имам от 2001г... и не съм имал проблеми. Чак сега барабана е задръстен, но се надявам да се оправи. Всичките нови са ненадеждни.

 15. Граватар Лариса Лариса:

  Моят помощник, любимата ми малка кола, е на 21 години. И едва сега регулаторът на режима на пране не се е счупил.
  Наистина не искам да се разделям с нея(

 16. Граватар Виолета Виолетово:

  Моят Zanussi работи 19 години, от 2000 г. Нито един проблем, нито една повреда. Обичам пералнята си. Благодаря на производителите!

 17. Граватар Людмила Людмила:

  Купих пералнята си през 2003 г. Имаше 1 повреда, която беше отстранена от техник за 500 рубли. Прекрасна машина. Но вече е толкова стара, не дай си Боже да се счупи, не можете да си купите друга такава.

 18. Граватар Саня Саня:

  Пералнята - не можете да си представите по-лоша. Покрито е след 3 години.

 19. Граватар Игор Игор:

  Използваме пералня Zanussi FA1023 от 2000г.Нито една повреда. Купето просто започна да ръждясва. Няма луфт в лагера. Абсолютно не се страхува от пренапрежение или прекъсване на захранването, няма течове. Сега не правят такива неща.

 20. Граватар Людмила Людмила:

  Zanussi FE 925 производител Италия, експлоатация от 2003 г., нито една повреда, град Омск.

 21. Граватар Олег Олег:

  Моделът FE1014N е закупен през 2002 г. (евро монтаж), нито една повреда за 20 години, тази година се появи шум при изстискване, мисля, че следващото лято ще сменя опорния лагер на барабана и ще продължи да работи. Страхотна машина!

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня