Пране на сатен в пералня

Пране на сатен в пералняВъпросът дали сатенът може да се пере в пералня тревожи много домакини. Този материал е особено деликатен и затова изисква специални грижи. Нека да разберем дали е разрешено автоматично пране или е по-добре тъканта да се обработва ръчно. Ще ви кажем как правилно да изсушите и изгладите коприната.

Предпочита се ръчно пране

Преди да изперете който и да е артикул, трябва да прочетете информацията на етикета. Там производителят посочва как се препоръчва да се грижи за продукта. В случай на сатен е препоръчително да се даде предимство на ръчното пране - по този начин материалът няма да се влоши преди време.

На етикета производителят посочва оптималната температура на водата за пране на сатен. Обикновено това е не повече от 30°C. Важно е стриктно да следвате тази препоръка, в противен случай тъканта може да се повреди.сатен за ръчно пране

Ако по дрехите няма петна, по-добре е просто да ги освежите на ръка в леко топла вода. Когато продуктът е силно замърсен, е допустимо предварително да се накисне в сапунен разтвор за 5-10 минути. Не можете да изцедите сатена, като го усуквате - това ще деформира материала, което ще доведе до появата на гънки и гънки по него.

Да изперем сатенена дреха в машина

Експертите съветват възможно най-малко да използвате автоматично пране. Ако е възможно, по-добре е да обновите атласа ръчно. Ако решите да заредите артикул в машината, не забравяйте да:

 • стартирайте деликатния режим, програмата „Вълна“ или „Коприна“;
 • уверете се, че температурата на нагряване на водата е до 40 ° C;
 • изключете автоматичното въртене;
 • активирайте опцията „Допълнително изплакване“.пране на сатенени изделия в машина

Сушенето на сатен в машина е забранено. За пране трябва да изберете специални деликатни перилни препарати.Ще трябва да се откажете от обичайния прах - гранулите не се разтварят напълно в хладка вода и се забиват в тъканта, което води до петна и мръсни ивици по нещата.

По-добре е да се даде предпочитание на специални гелове за грижа за копринени или вълнени предмети.

Използването на избелващи средства е забранено - те могат да придадат на сатена жълт оттенък. Тези предмети трябва да се изплакнат няколко пъти. За да запазите яркостта на тъканта, можете да добавите малко девет процента оцет към водата. Ако смятате, че може да не се справите с прането на сатенени възглавници, завеси или други големи предмети, най-добре ги занесете на химическо чистене.

Отстраняваме специфични замърсители

Когато върху тъканта има петна, те трябва да се третират преди основното пране. Курсът на действие ще зависи от естеството на замърсяването. Ако това са пресни, мазни следи, препоръчително е да ги попиете внимателно със суха и чиста кърпа. Основното нещо е да не втривате маслото със сила, в противен случай мазнината ще се абсорбира във влакната на тъканта и ще бъде много по-трудно да я премахнете.

След попиване мазните петна трябва да се поръсят с ръжено или пшенично брашно. След това продуктът се оставя настрана за един час - през това време молекулите на мазнините се абсорбират в гранулите. След това трябва да разклатите добре предмета и да третирате зоната на замърсяване с мека четка. Сега сатенът може да се пере в сапунена вода.

Ако правилата за сушене или гладене са били нарушени, тогава върху сатенения продукт могат да се образуват „лъскави следи“. Тези дефекти се забелязват веднага и значително развалят външния вид на артикула. За да премахнете блясъка, трябва:

 • навлажнете марля в девет процента оцет;
 • изцедете материала и го разстелете върху лъскаво място;
 • изпарете мястото, където е лъскаво.

Петна от кръв, следи от пот или козметика се отстраняват от сатена по различен начин.Ще ви кажем как да действате във всеки конкретен случай.

 1. Амонякът може да се справи със следите от пот. Необходимо е да навлажнете памучен тампон в алкохол и да избършете материала. След това дрехите трябва да се изперат.сивотата се отстранява с амоняк
 2. Петна от натурално кафе, чай или вино могат да бъдат отстранени с глицерин. Веществото се продава в аптека. Продуктът се нанася на тънък слой върху петното, като изделието трябва да се остави в този вид за 30 минути. След това сатенът се изпира във вода, към която се добавя гел за деликатни тъкани.
 3. Петната от кръв могат лесно да бъдат отстранени с нишестена „каша“. Необходимо е да се нанесе върху сатена и да се остави за няколко часа, докато сместа изсъхне напълно. След това трябва да изтръскате праха и да изперете дрехите си.
 4. Следите от червило могат да се отстранят с етилов алкохол. Накиснете памучен тампон в продукта и обработете петното отвътре навън.

Ако петното е старо, първо се препоръчва да накиснете сатенения артикул за 15-20 минути в разтвор на сода. След това продуктът трябва да се изплакне с вода, като се добавят няколко супени лъжици трапезен оцет. След това се извършва стандартно пране с гел за почистване на деликатни тъкани.

Как се суши и може ли да се глади?

Важно е не само да измиете нещата внимателно, но и да ги подготвите правилно за носене. Сатенените продукти са строго забранени да се изстискват или усукват. Просто трябва да изчакате излишната влага да се отцеди и след това да поставите тъканта върху равна повърхност, за да изсъхне. Разрешено е да се окачват дрехи на закачалки и да се сушат в изправено положение.Не сушете възглавницата близо до радиатора

Методът на сушене директно зависи от размера на продукта. Например, сатенена сватбена рокля ще бъде много тежка след намокряне, така че може да се разтегне под собствената си тежест. По-добре е да изсушите такива предмети хоризонтално.В същото време безтегловното копринено бельо, ризи и блузи могат лесно да бъдат окачени на закачалки.

Не сушете сатена върху радиатори, близо до нагреватели или на пряка слънчева светлина – високите температури са пагубни за деликатните тъкани.

Преди да приберете чистите сатенени дрехи, не забравяйте да ги изгладите. Не е необходимо да поставяте намачкани дрехи в гардероба, в противен случай гънките могат да останат върху тъканта завинаги. Сатенът се заглажда отвътре навън през марля, напоена с вода.

Гладенето трябва да става с леко загрята ютия до температура не по-висока от 150°C. Уверете се, че подметката не остава на едно място за дълго време - това може да изгори деликатната тъкан. Ако имате параход в дома си, по-добре е да използвате устройството - това е най-безопасният начин за изправяне на материала.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня