Как да перете фланелено одеяло в пералнята

Как да перете фланелено одеяло в пералнятаФланелетните одеяла винаги са били използвани активно за грижа за децата и тази тенденция е все още жива. Всяко нещо обаче има тенденция да се замърсява, така че очевидно много домакини се интересуват от въпроса: как правилно да перат одеяло от фланела и дали може да се направи в пералня. Можете обаче, както при прането на всеки друг артикул, трябва да следвате препоръките.

Инструкции за машинно пране

На първо място, обърнете внимание на етикета на одеялото. Като правило там са посочени основните параметри за пране на фланелетно одеяло. Ако няма такъв етикет на вашия артикул, следвайте простите инструкции.

 1. Ако артикулът има тежки петна, които трудно се отстраняват, по-добре е да го накиснете във вода с препарат за пране, като сапун за пране или течен прах преди пране. В никакъв случай не използвайте агресивни лекарства.
 2. Заредете одеялото в машината. Не е забранено да го перете с други неща, но е по-добре да се въздържате от това.
 3. Режимът на пране се избира въз основа на материала: вълнените одеяла се перат с програмата за вълна, а за всички останали можете да изберете деликатна програма.
 4. За да не се свие и деформира одеялото, водата не трябва да е гореща, затова 40 градуса е максимално допустимата стойност.
 5. Най-добре е да изцедите одеяло ръчно, като го навиете на руло, но ако се страхувате, че няма да можете, настройте машината на възможно най-ниската скорост. Такива продукти не приемат агресивно предене.
 6. По-добре е да изсушите одеялото разгънато, след като изправите всички гънки и се отървете от гънките. Стаята трябва да е добре проветрена и е по-добре да изсушите предмета на открито.настройте температурата на 40 градуса

Ако одеялото ви внезапно стане твърдо след процеса на пране, изпарете го с ютия и след това го прокарайте с гребен от двете страни, за да раздухте купчината на продукта.

важно! Когато перете одеяла с вълнени влакна, поставете или топки за тенис, или специални топки за пране в барабана.

Е, в крайна сметка, възможно ли е да се използва автоматично пране? Можете спокойно да дадете положителен отговор.

Избор на правилния продукт

По принцип изпирането на бебешко одеяло от фланела в перална машина позволява широка гама от препарати, чийто избор зависи от много фактори: употребата на одеялото, неговия състав и степента на замърсяване. Например, ако използвате одеяло за грижа за новородено, разбира се, по-добре е да избягвате силни препарати в полза на прахове за пране на бебешки дрехи. Марките „Aistenok“, „Ushasty Nyan“, „Meine liebe“ и други са се доказали добре на пазара. Можете също да вземете обикновен сапун за ръце и да го разтриете.

Ако одеялото съдържа вълнени влакна, по-добре е да се даде предпочитание на течни продукти в капсули или специални контейнери, например Laska, Ariel или Luxus от чужд производител.

внимание! Когато перете бебешко фланелно одеяло, можете и дори трябва да използвате балсам, благодарение на който продуктът ще стане по-мек, по-обемен и ще придобие приятен лек аромат на свежест.

Дори въпреки тежките петна, не използвайте продукти на основата на алкохол или хлор за премахване на петна, те ще окажат лошо въздействие върху предмета. Просто накиснете продукта в топла вода с настърган сапун за пране.В краен случай можете да закупите продукти, базирани на кислородно избелване, като Bos, Bon, Persol и т.н.можете да използвате обикновен сапун

Грижете се за вашето одеяло правилно

За да може одеялото да издържи дълго време и да не загуби външния си вид и форма, трябва не само да го перете правилно, но и да се грижите правилно за него.

 1. Фланелетните одеяла имат способността да абсорбират влагата, но трябва периодично да се „проветряват“, като ги окачите на балкон или веранда или в проветриво помещение. В този случай е по-добре да избягвате излагането на слънчева светлина върху продукта.
 2. Що се отнася до съхранението на одеялото, по-добре е да закупите специален калъф, в който продуктът ще се запази много по-дълго, или вакуумна торбичка, която също ще намали пространството, което одеялото ще заема в килера. Ако обаче това не е налично, можете просто да увиете одеялото в чаршаф и да го поставите в килера.
 3. Ако върху одеялото се появи трудно петно, по-добре е да го отстраните веднага, в противен случай то ще се впие във влакната на продукта и ще бъде почти невъзможно да го изперете.
 4. Вероятно използвате пликове за завивки! И това е правилно, защото те могат да абсорбират част от мръсотията, а междувременно прането на памучна завивка е много по-лесно от фланелено одеяло, трябва да се съгласите.изсушете одеялото хоризонтално

важно! Дори и при липса на сериозни петна или видими замърсявания, одеялото трябва да се пере редовно, тъй като продължителното използване води до абсорбиране на прах и мръсотия във влакната на продукта. В резултат на това губи външния си вид и форма.

Пране на одеяло с вълнени влакна

Да, почти всички машини са оборудвани с функцията за пране на вълнени изделия, но процедурата може да се извърши и ръчно. За да направите това, просто вземете топла вода в леген, разтворете малко течност там и оставете за половин час.След това можете внимателно да преминете по цялата повърхност на продукта от двете страни с ръце или специална четка.

Когато измиването приключи, източете легена и изплакнете одеялото с хладка вода, след което го навийте на руло и го изцедете.

как Както вече беше споменато по-горе, продуктът трябва да се суши разгънат и да се глади само през марля, тъй като вълнените влакна се увреждат при излагане на високи температури. По същата причина продуктът може да се пере при температура не по-висока от 40 градуса.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня