Могат ли боксовите ръкавици да се перат в пералня?

Възможно ли е да се перат боксови ръкавици в пералня?Боксът е популярен спорт. Класовете се харесват както на деца, така и на възрастни. Ако няма въпроси относно прането на спортни униформи, тогава почистването на оборудването се превръща в истинско предизвикателство. Боксовите ръкавици са от особено значение.

След интензивна тренировка те се замърсяват доста и започват да излъчват неприятна миризма. Нека да разберем дали е възможно да се перат боксови ръкавици в пералня, как правилно да се грижим за това оборудване, за да не развалим нещо веднъж завинаги.

Ще издържат ли ръкавиците на процедурата?

Доста е рисковано да намокрите боксовите ръкавици. Има много аргументи за продуктите за химическо чистене. Ето причините, поради които продължителният контакт с вода е противопоказен за тях:

 • ръкавиците от естествена кожа могат да се втвърдят след неправилно измиване или сушене, а ръкавиците от изкуствена кожа могат да се напукат;
 • намокрянето може да доведе до слепване на нискокачествения пълнител. По този начин екипировката ще загуби своите ударопоглъщащи свойства и ще бъде негодна за спорт;
 • Боксовите ръкавици отнемат няколко дни, за да изсъхнат поради плътната си подплата. Това е изпълнено с пролиферация и разпространение на бактерии в материала и появата на мухъл в пълнителя. Вредните микроорганизми са опасни за здравето и ще бъдат източник на неприятни миризми.

Ако ръкавиците са твърде мръсни и не можете без мокро пране, трябва да почистите оборудването много внимателно. Важно е да следвате тези указания:

 • Боксовите ръкавици трябва да се накисват в хладка вода, не по-гореща от 30°C;
  накиснете ръкавиците в студена вода
 • Когато миете ръкавици, трябва да се опитате да ги предпазите от намокряне отвътре;
 • петна отвън могат да се почистват с мека гъба, но за „вътрешността“ на ръкавицата е по-добре да използвате мека четка;
 • Кръвта и други сложни замърсители от кожата могат да се измият с памучна вата, напоена с пероксид.

След всяка сесия не забравяйте да изперете боксовите си бинтове, тогава ръкавиците ще се замърсяват по-малко.

По този начин продължителният контакт с вода е противопоказан за оборудването. Специалистите препоръчват да избягвате автоматичното пране на боксовите ръкавици и да ги почиствате изключително на ръка. След тренировка е по-добре да проветрите оборудването добре, това ще помогне да се отървете от неприятната миризма.

Използваме машината на собствен риск

Трябва да перете боксовите ръкавици в автоматична машина само в краен случай, когато нито проветряването, нито мокрото ръчно почистване помагат. Не забравяйте да поставите всяка ръкавица в специална торба за пране; можете да използвате и обикновени калъфки за възглавници. Това ще ви помогне да защитите инвентара си от повреда.

Важно е да пуснете най-нежната програма за машинно пране с температура на водата 20-30°C.

Не забравяйте да изключите функцията центрофугиране. Боксовите ръкавици не трябва да се изстискват или усукват, за да се премахне излишната влага. Водата трябва да се оттича сама по естествен път. За да ускорите процеса, можете да чукате клиновете един срещу друг.

Традиционна грижа

Спортистите, които се занимават с бокс от дълго време, се съветват изобщо да не мокрят ръкавиците си. След намокряне съществува висок риск от деформация на продукта, повреда на външното покритие и повреда на вътрешната подплата. Обикновено след такава процедура оборудването става неподходящо за тренировка и е необходимо да се отървете от него.

Когато почистването на вашето оборудване е жизненоважно, можете да опитате да накиснете боксовите си ръкавици в студена сапунена вода. Основното нещо е да не преекспонирате предмета в разтвора. В противен случай има вероятност изкуствената кожа да се спука.

ръкавици за почистване

Друг метод за мокро почистване е накисването на гетите в хладка вода с добавяне на обикновена сол. Този метод ще премахне неприятните миризми и ще се справи със сложните петна. Съществен недостатък на тази опция за пране е, че естествената кожа може да изсъхне и повърхността на ръкавиците ще се набръчка.

За освежаване на боксовите ръкавици и премахване на петна от външната страна е по-добре да използвате влажна кърпа или кърпички. След избърсване е препоръчително оборудването да се третира с безцветна боя за обувки.

Ако ръкавиците миришат лошо

Проблемът с неприятната миризма от оборудването е познат на всеки спортист. Боксьорите разбират вредата, която честото пране може да нанесе на ръкавиците, затова се опитват да се отърват от миризмата с помощта на традиционни методи.

 1. Замразяването на боксовите ръкавици е един от най-популярните методи. Трябва да поставите ръкавиците в торба и да ги поставите във фризера за 6-8 часа. Бактериите умират под въздействието на ниски температури, неприятната миризма изчезва. Не трябва да използвате този метод твърде често - студът нарушава структурата на естествената кожа. След замръзване оборудването се окачва за няколко дни на балкона или в добре проветриво помещение, за да изсъхне.
 2. В клина можете да поставите памучен тампон, напоен с ябълков оцет. След два часа трябва да извадите памучната вата и да закачите ръкавиците на балкона за вентилация. Оцетният "кехлибар" ще изчезне за около 2 дни и няма да остане следа от миризмата на пот.
 3. Друга възможност е да третирате оборудването със специален аерозол.Антибактериалният спрей може да бъде закупен във всеки спортен магазин. Продуктът се нанася лесно както върху външната повърхност, така и вътре в ръкавиците, благодарение на удобната дюза за пръскане. За да неутрализирате напълно неприятния „аромат“, ще трябва да извършите лечението няколко пъти.

ръкавици за сушене

По-малко популярен, но също ефективен метод е поставянето на ръкавиците в стерилизатор, използван за обработка на бебешки бутилки. Някои спортисти използват микровълнова фурна за тези цели, като настройват температурата на микровълново нагряване до минимум.

С какво да се измие?

При пране на боксови ръкавици не използвайте сухи прахове. Гранулите определено ще заседнат в подложката и порите на кожата и ще бъде много трудно продуктът да се изплакне добре.

Ето защо за почистване е по-добре да използвате течни гелове за деликатни тъкани. Разрешено е използването на безсулфатни шампоани за коса или бебешки течен сапун.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня