Пране на еластична превръзка в пералня

Пране на еластична превръзка в пералняКомпресионната превръзка, за разлика от марлевата превръзка, може да се използва повече от веднъж, но за дълго време. За да може продуктът да запази първоначалните си свойства за дълго време, той трябва да се грижи правилно. Нека да разберем дали е допустимо да перете еластична превръзка в пералня и какви продукти са подходящи за отстраняване на замърсители.

Основен принцип на грижа

Някои хора носят еластична превръзка всеки ден. Компресионната лента помага при заболявания на вените, с нейна помощ натискът върху краката се разпределя по-равномерно. Превръзката е ефективна и при навяхвания. В допълнение, той надеждно фиксира ставите, предотвратявайки наранявания, което е високо ценено от спортистите.

Еластичната превръзка може да бъде синтетична или памучна.

Памучните ленти за глава са по-подходящи за ежедневна употреба. Ето защо, ако лекарят препоръча постоянно носене на лентата за дълъг период от време, трябва да изберете такива превръзки. Синтетичните превръзки са направени от полиуретанови или каучукови влакна. Съставът на превръзката е посочен на етикета. Такива ленти са по-малко подложени на износване и са по-здрави, поради което най-често се използват от спортисти.свойствата на превръзката се оценяват от спортисти и обикновени хора

Гумената структура на компресионните превръзки дава възможност за продължителна употреба на продуктите. Ако правилно се грижите за лентите, те ще запазят свойствата си в продължение на много месеци. За предпочитане е еластичните бинтове да се перат на ръка, но е допустимо и да се поставят в пералня. Компресионните превръзки бързо се влошават при излагане на високи температури.Ето защо е толкова важно да ги перете на деликатен цикъл, с нагряване на водата не повече от 30°C и центрофугата да е изключена. Строго е забранено гладенето на еластични ленти.

Как да използвате машината?

Преди да хвърлите бинтове в пералнята, не забравяйте да прочетете етикета на продукта. Етикетът съдържа всички съвети за грижа за превръзката. Ако производителят позволява машинно пране, тогава:

 • Навийте компресионната превръзка и поставете „снопа“ в специална мрежеста торбичка за измиване;
 • добавете няколко допълнителни елемента към барабана. Невъзможно е да „закарате“ само една превръзка в празна машина, машината може да стане небалансирана;
 • изберете нежна програма за пране. Уверете се, че температурата на нагряване на водата не надвишава 30°C;
 • деактивирайте опцията „Завъртане“, ако е предоставена;изключете въртенето на машината
 • изсипете гел за пране в контейнера за прах. Течният състав няма да развали структурата на превръзката и е по-добре изплакнат от влакната на тъканта;
 • започнете цикъла.

Не можете да зареждате еластични бинтове в барабана за пране в „изправена“ форма; не забравяйте да ги навиете на „ролка“.

Завъртането трябва да бъде изключено, за да не се наруши структурата на компресионната превръзка. Ако въртите превръзката в барабан с висока скорост, можете да предизвикате деформация и счупване на влакната.

Традиционен метод за почистване

Както вече споменахме, най-добре е да перете еластичната лента на ръцете си. По този начин можете да осигурите по-добро и нежно почистване на продукта. Но как да го направим правилно? Има няколко нюанса:

 • Първо трябва да накиснете превръзката в сапунена вода за 15-20 минути. Поради това мръсотията ще се намокри и ще се „отлепи“ по-бързо;
 • не забравяйте да напълните легена или машината с хладка вода – не по-гореща от 30°C;
 • Не използвайте балсами и изплаквания;
 • Препоръчително е да използвате течни перилни препарати;защо е по-добре да се пере на ръка?
 • не е необходимо да търкате силно еластичната превръзка с ръцете си - това може да разруши структурата на материала;
 • Не усуквайте компресионната лента при изплакване и центрофугиране, за да не загуби формата си.

Няма нищо трудно в ръчното пране на еластична превръзка. Просто напълнете леген с хладка вода, добавете течен гел и накиснете лентата за 20 минути. След това трябва да използвате нежни, разтриващи движения, за да почистите мръсотията от превръзката и да изплакнете продукта. Не можете да завъртите превръзката, така че за да премахнете излишната влага, трябва да я изстискате между две хавлиени кърпи. След това продуктът се суши в добре проветриво помещение, в хоризонтално положение.

Как да премахнете петна?

Трябва да се обърне повишено внимание на избора на почистващи продукти. Когато перете еластични бинтове, не забравяйте да използвате само течни препарати: гелове, балсами. Сухият перилен препарат трябва да се избягва поради редица причини:използвайте гелове за измиване

 • някои от гранулите все още ще „заседнат“ във влакната на тъканта, тъй като температурата на пране е ниска;
 • Те обикновено съдържат агресивни компоненти, които имат отрицателен ефект върху гумата.

Използването на конвенционални прахове е изпълнено със загуба на еластичност на компресионните превръзки.

Затова е по-добре да налеете гелове за деликатни тъкани в машината. За ръчно почистване, в допълнение към течните продукти, е разрешено да използвате бебешки сапун или сапун за пране. За хора, склонни към алергии към домакински химикали, е по-добре да накиснете превръзката в студена вода за няколко часа след измиване. По този начин останалият продукт ще бъде напълно отстранен от влакната и няма да предизвика дразнене на кожата.

Препоръки от експерти

Често при измиване на еластични бинтове хората правят прости грешки, които водят до „провал“ на превръзката преди време.За да не се случи това, е важно да следвате основните препоръки на специалистите.

 1. Няма нужда да перете често компресионната превръзка след всяко носене. Струва си да започнете почистването, когато продуктът се замърси. Структурата на тъканта е много крехка и е нежелателно отново да се излага на домакински химикали. Също така не трябва да отлагате почистването - това може да доведе до изсъхване и скъсване на еластичните нишки.
 2. Не използвайте гореща вода. Оптималната температура е не повече от 30 ° C.какво препоръчват професионалистите
 3. По-добре е да не използвате насипни прахове. Също така си струва да се откажете от балсами и изплаквания.
 4. Когато миете ръцете, не търкайте превръзката твърде силно и не я изцеждайте, докато усуквате превръзката.
 5. Не е необходимо да гладите компресионната превръзка, за да изсъхне по-бързо. Излагането на високи градуси ще бъде пагубно за еластичната лента.
 6. Пуснете най-деликатния режим, когато зареждате превръзката в автоматичната машина. Това трябва да е нежно пране в студена вода, без центрофуга.

Изсушете компресионната превръзка строго хоризонтално върху кърпа. Забранено е окачването на лентата на въже - под тежестта на водата влакната на тъканта ще се разтегнат и продуктът ще загуби формата си. Недопустимо е да поставите лентата за глава върху радиатор или на пряка слънчева светлина.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня