Пране на вратовръзка в пералня

Пране на вратовръзка в пералняДеловият външен вид и строгият дрескод почти винаги означават носенето на вратовръзка. Този аксесоар е изработен от деликатни материали, но поради близостта си до лицето често страда от замърсяване. Премахването на петна от „ивицата“ е доста проблематично, особено ако действате без подготовка. Много хора предпочитат да перат вратовръзката си в пералня без излишни прелюдии. Предлагаме да разберете дали продуктът може да издържи на разклащане на барабана и какви параметри на пране трябва да бъдат зададени.

Характеристики на автоматичното пране

Сляпото хвърляне на вратовръзка в барабан е лоша идея. За да се елиминира рискът от повреда на продукта, се препоръчва да се проучи етикетът на производителя преди всяка манипулация. Етикетът съдържа всички препоръки за грижа за артикула. Когато маркировките не са запазени, трябва самостоятелно да определите от каква тъкан е направен аксесоарът. Ако това е деликатен материал, например коприна, тогава е по-добре да откажете автоматично пране. В случай на синтетика всичко е по-просто: измиването е разрешено.

Не се препоръчва прането на копринена вратовръзка в пералня!

Синтетичната вратовръзка може да се пере в пералня, но трябва да спазвате няколко правила. На първо място, трябва да проверите правилното сортиране на нещата, като изключите едновременното пране на светли, тъмни и цветни тъкани. Второ, поставяме продукта в специална защитна торбичка. Ако върху аксесоара има стари петна, първо натъркайте замърсените места със сапун или ги обработете с подходящ препарат за отстраняване на петна. След това настройте пералнята: изберете произволен бърз режим, настройте нагряването на водата на 40-60 градуса и намалете скоростта на центрофугиране до минимум.Поставете вратовръзката си в защитен калъф

Подготовка на продукта

Не трябва да се страхувате от възможното пране на вратовръзката предварително и да отидете на химическо чистене. Възможно е да се справите с петна у дома, дори върху копринено изделие. Основното е да действате внимателно и стриктно според инструкциите.

Преди всяко почистване, аксесоарът трябва да бъде подготвен. Първият етап е споменатото по-горе изследване на етикета. Ако на етикета е нарисуван леген с ръка, тогава вратовръзката предпочита ръчно пране; ако иконата е зачеркната, тогава продуктът не може да се пере. Последният вариант се намира в изделия от коприна.

Ако върху етикета на вратовръзката има изображение на зачеркнат леген, тогава прането на продукта е забранено!

Но дори вратовръзките, които не обичат да се перат, могат да бъдат почистени локално - тоест петната могат да бъдат премахнати. Необходимо е да нанесете нежен препарат за отстраняване на петна върху замърсената зона: навлажнете памучен тампон или кърпа в продукта, нанесете скрап върху проблемната зона и оставете за 20-30 минути. След това втрийте препарата отвътре и отстранете остатъците с влажна гъба.проучете етикета на продукта

Ако препаратът за отстраняване на петна не се справи със задачата, ще трябва да отидете на химическо чистене или да изперете вратовръзката у дома. Вторият вариант е по-прост и по-икономичен. Фиксираме тъканта с картон, увит в лента, избираме препарат и започваме да перем.

С какво да се измие?

Когато избирате перилен препарат, трябва да се съсредоточите и върху препоръките на производителя, посочени на етикет. По правило много връзки са непоносими към хлор - това ще бъде обозначено с маркировка под формата на защрихнат триъгълник (или триъгълник с думата „CL“). Важно е да се изясни възможността за избелване.

В идеалния случай трябва да обърнете внимание на най-безопасните опции.Те включват професионални гелове и концентрати, предназначени специално за деликатни тъкани. Съставите на сух прах не са подходящи - гранулите не се разтварят добре при ниски температури, проникват дълбоко в тъканта и увреждат влакната.

Отлична алтернатива биха били народните почистващи препарати. За борба с петна от кръв е по-добре да изберете амоняк; мазните петна ще бъдат премахнати с гел за съдове, а старите петна могат лесно да бъдат премахнати с паста от сода за хляб, сол и вода.

Отстраняване на влагата от предмета

Обръщаме специално внимание на сушенето. Вратовръзките не обичат силното притискане и усукване. Горещо препоръчваме да се откажете от програмата за сушене - изкуственото сушене води до избледняване и свиване на тъканта.

Влагата се отстранява много внимателно от вратовръзката:

  • продуктът се поставя върху чиста, суха хавлиена кърпа;
  • тъканта се изправя на ръка;
  • Вратовръзката е покрита с ръба на кърпа;
  • Аксесоарът е леко компресиран.как се сушат вратовръзки

След такова въртене вратовръзката се суши във вертикално положение в топла и суха стая, далеч от отоплителни уреди и пряка слънчева светлина. Използването на сешоари, батерии, сушилни и други опции за изкуствено сушене е забранено - деликатната тъкан ще загуби първоначалния си вид. Разрешено е обаче да закрепите аксесоара с щипка за пране на въже.

Връзките не могат да се изстискват или усукват - продуктът лесно се деформира.

Преди сушене не забравяйте да изгладите всички гънки и гънки. Ако вратовръзката все още е набръчкана, можете да използвате ютия. Основното нещо е да не отстранявате картонената „основа“ при гладене, тъй като тя ще предпази продукта от деформация.

Измиването на вратовръзка у дома не е трудно, ако внимателно проучите етикета и не пренебрегвате препоръките на производителя.Но ако се съмнявате, по-добре е да не рискувате и да отидете на химическо чистене.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня