Пране на жилетка в пералня

Пране на жилетка в пералняПрактична, удобна, универсална - жилетка. Благодарение на разнообразието от стилове и материали, повечето модници го имат в гардероба си. За да може любимият ви артикул да остане в перфектно състояние за дълго време, трябва да се грижите правилно за него. Как да перете жилетка в пералня, така че да не губи формата си, да остане мека и удобна и да има приятен свеж аромат?

Използвайте машината правилно

В зависимост от материала, от който е изработена жилетката, правилата за грижа могат да варират. Информацията на етикета ще ви помогне да разберете от какво е изработен артикулът, препоръчва се ръчно или машинно пране. Там също са посочени температурният режим, възможността за предене, сушене и гладене.

За шиене на жилетка се използват различни видове прежда и плат. Има плетени изделия на вълнена или друга плетива, както и такива, изработени от тъкани с естествен и синтетичен произход. Ако материалът се състои от 20% вълна, машинното пране е разрешено. За изцяло вълнени артикули се препоръчва пране само на ръка. За да сте сигурни, че плетеното изделие запазва външния си вид и винаги остава меко и приятно, следвайте прости правила.

 1. Не накисвайте. Вълнените дрехи не трябва да се оставят дълго време във вода, тъй като могат да загубят формата си.
 2. Отстранете петна. Третирайте оцветените зони със сапун за пране, леко разтрийте и изплакнете под хладка вода. Отстранете петна върху бели предмети с помощта на лимонов сок.
 3. Използвайте меки перилни препарати. Течната пудра, специалните продукти за вълнени дрехи и шампоаните са се доказали като подходящи. Ако това не е достатъчно, използвайте омекотител.
 4. Поставете го в машината правилно. Обърнете предмета отвътре навън. Можете да използвате торбички за пране. За да се отървете от пелети, животински косми и косми, поставете специални топки с малки бримки на повърхността в барабана.
 5. Измийте в топла вода.

Оптималната температура е 30 градуса. В по-гореща вода продуктът рискува да се свие до невероятно малки размери.

 1. Включете програмата за деликатно пране. В зависимост от модела на вашата пералня изберете деликатен цикъл или програма за вълна.
 2. Не стискайте в барабана. Артикул от 100% вълна не може да се изцеди в пералня. След завършване на програмата я закачете да се отцеди. За други плетива е позволено леко притискане.натъркайте мръсните части на жилетката със сапун
 3. Не сушете в сушилня. Автоматичното сушене ще причини повреда. Поставете предмета върху кърпа в хоризонтално положение, осигурете приток на чист въздух. Можете да го изсушите навън, но не и на слънце - тъканта ще загуби цвета си под парещите лъчи.

Опитайте се да не перете често вълнени дрехи. Това ще доведе до по-бързото износване на нишките. Ако артикулът е външно чист, но има застояла миризма, опитайте да го окачите на чист въздух.

Традиционен метод за почистване

Грижата за ръцете за плетени изделия е за предпочитане. По-трудно е да развалите артикул ръчно, отколкото в автоматичен режим. За да перете жилетка у дома, следвайте тези прости препоръки:

 • налейте вода в контейнера при температура около 30 градуса;
 • добавете течен перилен препарат и разбъркайте;
 • петна от предварително пране;
 • поставете продукта в приготвената течност, измийте;
 • изплакнете няколко пъти в топла вода;
 • използвайте балсам, ако е необходимо;накиснете жилетката в контейнер
 • изстискайте малко, притискайки го към дъното на ваната, след което го окачете, така че водата да се оттича;
 • изсушете в хоризонтално положение, за да избегнете разтягане.

При сушене периодично сменяйте кърпата (кърпата) и обръщайте вещта, за да не се появи неприятна миризма. Процесът на сушене ще бъде по-бърз с този метод. Уверете се, че използваната материя не цапа дрехите!

Възможно ли е да се глади?

Плетените изделия рядко изискват гладене. След като артикулът изсъхне малко и излишната течност изчезне, изгладете повърхността с ръце и дръпнете леко в хоризонтална и вертикална посока. Сухите дрехи могат да бъдат закачени на закачалка и поставени в стая с влажен въздух - това може да е баня или кухня, с тенджера с вода, която кипи на котлона.

Можете да парите с ютия или уред за пара на разстояние. Когато използвате ютия, поставете влажна кърпа отгоре.

Поддържането на дрехите ви в перфектно състояние е много по-лесно, ако следвате прости препоръки. Ще бъде плюс, ако артикулът е изработен от качествени материали. Изперете жилетката си в машина или на ръка у дома правилно и любимата ви дреха ще издържи още много сезони.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня