Как да перете шапка в пералня?

Как да перете шапка в пералняБейзболната шапка е популярна шапка, която обичат да носят както възрастни, така и деца. Ежедневното използване на шапка през лятото налага често пране на продукта. Въпросът дали да перете шапка в пералня или не тревожи мнозина. Нека да разберем как ефективно и възможно най-внимателно да почистим бейзболна шапка с козирка, за да не развалим нещо.

Правила за автоматично пране

Основното нещо, добре известно правило, е внимателно да проучите информацията на етикета на продукта, преди да изберете метод за почистване. Всеки производител предписва на етикета основни препоръки за грижа, оптималния режим и предпочитаната температура на пране. Тези параметри ще варират в зависимост от тъканта и материалите, използвани за направата на бейзболната шапка.

Ако производителят изключи възможността за автоматично пране на шапка с козирка, трябва да откажете да заредите продукта в пералнята.

Трябва да се внимава, когато се допуска почистване с автоматична машина. Важно е да изберете продукт, подходящ за тъканта, от която е изработен продуктът. Също така е необходимо да се спазва температурният режим - не можете да нагрявате водата твърде много. Ако в барабана е заредена бейзболна шапка, трябва да изберете програма за пране, която освен ниска топлина осигурява и минимална скорост на центрофугиране. Би било по-добре да се откажете напълно от центрофугирането и да извадите мократа капачка и да я „поставите върху буркан“ за по-нататъшно сушене. По този начин продуктът ще запази формата си.погледнете етикета на капачката

Ако обаче капачката е със стегната козирка, по-добре е да не рискувате и да перете артикула на ръка.По време на автоматичното почистване ръбовете на козирката могат да се протрият, като по този начин значително развалят външния вид на бейзболната шапка.

Грижи в зависимост от материала

Преди да изперете шапката си в пералнята, разберете от какъв материал е изработен продуктът. В зависимост от вида на тъканта основните правила за грижа за артикула ще варират. Така че, нека да разберем как да почистваме шапки в зависимост от вида на тъканта.

Кожена бейзболна шапка. Стилен артикул, който ще подхожда както на спортна, така и на ежедневна визия. Не е желателно честото пране на шапки от естествена кожа, а почистването трябва да става на ръка. Последователността на действията ще бъде както следва:

 • разбийте гъста пяна от стърготини от сапун за пране. Нанесете го с четка върху цялата повърхност на бейзболната шапка. Изчакайте няколко минути, след това отстранете пяната и останалата мръсотия с влажна кърпа и избършете шапката суха;
 • Ако има особено проблемни места, натрийте ги с пресен сок от лук. За да направите това, нарежете лука наполовина и прокарайте по маркираните места;
 • Избършете повърхността на капачката с парче фланела, напоена с лимонов сок. Процедурата ще премахне неприятната миризма на лук;
 • изсушете бейзболната шапка на тъмно, проветриво място.

След прости манипулации кожената прическа ще изглежда като нова.

Вълнена шапка. Продуктите от вълна изискват специална, внимателна грижа. От постоянно излагане на влага бейзболната шапка може да се деформира: може да се свие или, напротив, да се разтегне. Препоръчва се артикулите да се третират с продукти, предназначени специално за вълнени гардероби. Би било полезно да използвате балсам, който прави материала мек.

Ако по време на употреба забележите, че капачката е леко разтегната, накиснете я в гореща вода. След тази процедура поставете украсата за глава в съд с хладка вода за 10 минути.

Не можете да изстискате вълнен артикул; просто поставете бейзболната шапка върху хоризонтална повърхност, за да изсъхне естествено.

Синтетична шапка. Температурата на пране на синтетична бейзболна шапка не трябва да надвишава 30 °C. По-добре е да избягвате агресивни почистващи препарати, за да избегнете повреда на продукта. Ако не спазвате температурния режим и небрежно изберете състава за измиване, рискувате да получите непривлекателен артикул в края на процеса.накиснете капачката

Украшение за глава с кожа. Не е препоръчително да мокрите зимните изолационни шапки. По-добре е да почиствате продукта на сухо. Ако средствата позволяват, препоръчително е да се свържете с химическо чистене, за да могат специалистите да се справят с петната възможно най-внимателно и ефективно. Когато сами почиствате артикул с кожена козирка, можете да използвате един от следните продукти:

 • сол;
 • грис;
 • бебешка пудра;
 • Газирани напитки.

Повърхността на капачката е равномерно поръсена със състава. След това, като използвате четка за дрехи, трябва да разресвате продукта от купчината.

Автоматичното пране със сигурност ще доведе до загуба на формата на кожената шапка.

Позволява се накисване на кожена шапка в сапунен разтвор. Процесът на накисване не трябва да надвишава десет минути. В противен случай артикулът може да се деформира.

Смес от амоняк и медицински спирт ще помогне за премахване на сериозни, стари петна. Необходимо е да излеете равни пропорции разтвори в контейнера и да разтриете замърсената зона с получения състав. Третираните места се поръсват и с грис, който действа като абсорбент.Последната стъпка ще бъде внимателно разресване на капачката на грис от мъх.

Измийте в съдомиялна машина

Необичаен, но по-нежен вариант за пране на капачки. Поради принципа на работа на съдомиялната машина, бейзболната шапка ще лежи на едно място по време на почистване, а не се върти, както в барабана за миене. Тъй като първоначалната позиция на продукта ще бъде запазена, той няма да загуби формата си.измиване на капачка в съдомиялна машина

За да измиете капачка в съдомиялна машина, поставете артикула в камерата, напълнете машината с препарат и изберете температурата на нагряване на водата. Процесът на почистване ще бъде нежен и няма да повреди капачката. Ако не е възможно да се справите с петната в един цикъл, тогава трябва да третирате петната ръчно и да включите отново съдомиялното оборудване.

Би било идеално да поставите бейзболната шапка на горния рафт на машинната камера, предназначена за чаши и чаши.

Целостта на козирката ще бъде осигурена чрез нежно третиране на шапката с водни струи. За да предпазите продукта от загуба на цвят, можете да закупите специален капак за пране с форма на капачка. Също така чантата ще предпази бейзболната шапка от смачкване и няма да позволи на козирката да се огъне, следователно, след като сте закупили защитно покритие, можете да опитате автоматично пране.

Как да изсъхне?

Много е важно да изсушите правилно вашата прическа, след като я почистите успешно. Определени правила за грижа за капачките важат не само за процеса на измиване, но и за по-нататъшното сушене. И така, какво трябва да запомни домакинята:

 • артикулът не трябва да бъде усукан или окачен на въже с щипки;
 • Бейзболната шапка трябва да се суши строго хоризонтално;
 • Важно е да придадете правилната форма на продукта. Капачката може да се постави върху буркан, глава на манекен или надут балон.Ако няма артикул, идеално подходящ за размера на прическите, можете просто да го напълните с бяла хартия;
 • По-добре е да не излагате предмета на пряка слънчева светлина. Когато попаднат върху материала, те провокират не само избледняване, но и образуване на гънки. Сушенето трябва да се извършва на сянка, в добре проветриво помещение.

Като имате предвид тези препоръки, можете да удължите живота на вашата капачка за дълго време. Като се грижите правилно за вашата прическа, ще гарантирате, че външният вид на артикула ще се запази за дълго време.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня