Измиване на пашкул "Гнездо"

Измиване на пашкул NestДнес са измислени много интересни „полезни неща“ в помощ на младите майки. Например пашкулът „Гнездо“. Това е удобен матрак за бебета. Продуктът пасва точно на формата на тялото на бебето, като кара детето да се чувства максимално комфортно. Как правилно да измиете пашкула „Гнездо“ за новородено? Родителите рано или късно си задават този въпрос. Нека да разберем как да се грижим за продукта, така че да не променя формата си и да запази свойствата си.

Характеристики на грижата за пашкула

Преди да измиете пашкула, трябва да изясните какъв материал се използва като „пълнеж“. Не забравяйте да проучите опаковката или етикета, той съдържа основни препоръки за грижа за продукта. Обикновено производителите позволяват както автоматично, така и ръчно почистване на гнездото.

Когато измиват пашкула, младите майки трябва да вземат предвид следната информация:

 • ако калъфката се замърси, по-добре е да я свалите и да я изперете отделно, вместо да мокрите цялото „гнездо“;
 • калъфите от синтетика могат да се перат във вода, загрята до максимум 60°C, памучните калъфи издържат на температури до 90-95°C;
 • Оптимално е да измивате напълно пашкула веднъж на всеки 4 седмици, за да се отървете от натрупания вътре прах;
 • Преди да започнете да миете, е важно да се уверите в целостта на продукта;как правилно да се грижим за пашкула
 • Не можете да перете матрак, който има дупки или разхлабени шевове, първо трябва да зашиете дефектите;
 • Преди измиване не забравяйте да разклатите продукта навън или на балкона, за да избиете праха.

„Гнездата“ с порест каучук могат да се перат само на ръка, а пашкули, пълни със синтетичен пух или холофибър, могат да се зареждат в автоматична пералня.

Ето защо е важно да знаете какъв вид пълнител се използва при шиене на продукта. От това ще зависи приемливият метод на почистване. Евтините дунапренови пашкули не могат да се подлагат на агресивно машинно пране, те се деформират. По-висококачествените продукти лесно ще издържат на автоматична „обработка“.

Новият пашкул не се нуждае от пране след закупуване. Достатъчно е да го „ходите“ с ютия или да го обработите с пара. Такива "дезинфекционни" мерки са напълно достатъчни.

Да изперем пашкула в машината

Висококачествено ушити пашкули с пълнеж от холлофайбър или синтетичен пух могат да се перат в автоматична машина. За да предотвратите деформирането на продукта, трябва да следвате няколко препоръки. Преди да го заредите в пералнята е важно да фиксирате лентата, която се използва за стягане на матрака (за да не се разтяга). Това се прави с няколко бримки без възел.

По-нататъшният алгоритъм на действия ще бъде както следва:

 • разбийте матрака, за да изтръскате праха;
 • предварително измийте петна, ако има такива (за тези цели можете да използвате мека четка, гел за пране или бебешки шампоан);
 • заредете матрака в барабана за пране;
 • изберете опцията за деликатно или ръчно пране;Подходящ за ръчно пране
 • изсипете продукта в кюветата (по-добре е да се даде предпочитание на течни естествени формулировки без агресивни компоненти);
 • стартирайте цикъла;
 • изчакайте до края на програмата, извадете пашкула от барабана и го изправете ръчно.

Температурата на водата при пране на пашкула не трябва да надвишава 30°C, а скоростта на центрофугиране не трябва да надвишава 600 оборота в минута.

След това можете да разположите продукта върху хоризонтална повърхност в добре проветриво помещение. Възможно е и сушенето на пашкула в машина. „Гнездото“ се поставя в барабана в кръг. Това ще предпази матрака от деформация.

Измийте по традиционния начин

Ръчното пране е по-нежно, така че е подходящо за продукти с порест каучук. Процесът, без да се брои времето за накисване, ще отнеме около 15 минути. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • напълнете леген с хладка вода;
 • добавете почистващ препарат, разбъркайте добре;
 • накиснете „гнездото“ в сапунена вода за половин час;
 • измийте всички съществуващи замърсявания;измийте Nest на ръка
 • източете мръсна сапунена вода;
 • напълнете басейна с чиста вода, изплакнете пашкула (процедурата се повтаря, докато препаратът се отстрани напълно от материала);
 • оставете водата да се отцеди, оставяйки пашкула да лежи във ваната.

Няма нужда да усуквате продукта, опитвайки се да го изстискате. Това ще доведе до деформиране на гнездото. Можете само леко да натиснете пашкула с ръце, за да „помогнете“ на излишната вода да изтече по-бързо.

Освобождаване на пашкула от влага

Изсушете пашкула естествено, като го поставите върху хоризонтална повърхност. Ако прането е извършено без автоматично центрофугиране, по-добре е да поставите кърпа под „гнездото“ - тя ще абсорбира водата. Когато матракът спре да капе, можете да премахнете плата отдолу.

Строго е забранено окачването на пашкула. Под собственото си тегло пълнителят ще се разпадне, което ще доведе до деформиране на продукта. Ето защо в този случай въжето за дрехи е табу.

Не изсушавайте „гнездото“ на открит балкон или на улицата. Така детският матрак ще събира много прах. Освен това има голяма вероятност тъканта да загуби своята яркост под въздействието на ултравиолетова радиация. Най-добрият вариант е да изсушите пашкула на добре проветриво място. Нивото на влажност в апартамента не трябва да бъде високо. При стайна температура продуктът ще изсъхне за 48 часа. През това време е препоръчително да обърнете и „раздухвате“ матрака.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня