Как да перете постелка за баня в пералня

Как да перете постелка за баня в пералня.pptxКилимът, който лежи на пода в банята, не само изпълнява защитна функция, но е и декоративен елемент. В крайна сметка външният вид на стаята веднага става по-удобен. С течение на времето обаче такива незаменими неща губят предишния си вид от редовна употреба и изискват грижи. В тази статия ще ви кажем дали е допустимо да перете постелка за баня в пералня.

Възможно ли е автоматично пране?

Съвременните автоматични машини са пригодени за пране, включително постелки за баня. Килимите от своя страна също са доста подходящи за автоматично пране, но не трябва да злоупотребявате с него. Все пак е по-добре да замените такова измиване с редовно ръчно почистване, ако е възможно. Но ако въпросът все още възникне, нека да разберем кои килими могат да се перат в устройството?

 • PVC постелки.
 • Синтетични изтривалки.
 • Вълнени килими.
 • Продукти от микрофибър.
 • Килими от различни видове каучук.

Всички тези материали са доста деликатни, така че трябва да използвате нежен режим на пране, за да не им навредите. Също така избягвайте използването на сухи прахове на основата на хлор или почистващи препарати на основата на алкохол. Ние Препоръчваме да се спрете на гелове в капсули или в краен случай натурален сапун за пране без оцветители.

След като изперете килима при температура не по-висока от 40-60 градуса, той не трябва да се изцежда нито ръчно, нито с помощта на машина, тъй като това може много да го нарани. Още по-добре е да поставите килима в някакъв калъф или да го увиете в калъфка за възглавница, когато перете, така че да не докосва твърдите издатини на вътрешната стена на барабана.

важно! При температури до четиридесет градуса се перат гумени постелки и вълнени постелки! Микрофибърът и синтетиката могат да се перат до шестдесет градуса, като се спазват същите изисквания за грижа.

Килимите изсъхват много време, така че след измиване е по-добре да ги увиете в хавлиени кърпи или други продукти, изработени от плътни тъкани, които абсорбират влагата. Трябва да окачите изпраната дреха да изсъхне на закрито (но винаги на напречна греда или въже), ако навън грее силно слънце или навън, ако времето е облачно.

Факт е, че нагревателите, батериите и ултравиолетовото лъчение разрушават структурата на килима, деформират модела и изсушават влакната. След такава агресивна грижа продуктът може бързо да стане неизползваем, така че сушенето е не по-малко важно от измиването. За да намалите времето за сушене, трябва да обръщате продукта на всеки пет часа.

Нюансите на измиване на гумени постелки

Не сушете постелката върху радиатораПо правило за банята гумените и PVC постелки са най-добрият вариант поради техните влагоотблъскващи свойства. Няма да се подхлъзнете върху такъв килим и няма да се развали от постоянна влажност.

Грижата за такива продукти обаче има свои собствени характеристики. По-специално, продуктът не трябва да се излага на силни физически или химични влияния. Например, не е необходимо да поставяте тежки предмети върху него или да го миете с агресивни почистващи препарати. Това ще наруши текстурата и модела на вашия килим.

Пере се в пералня при температура до 40 градуса и се суши строго естествено на чист въздух или в топло помещение с добра вентилация. Нито един батерии, автоматични сушилни и нагреватели!

Не сушете този артикул в пералня, оборудвана с функция за сушене.

Ако искате да го почистите ръчно, това също е възможно. По правило е достатъчно да се ограничите до сухо „пране“ с четка или прахосмукачка. Но ако това не е достатъчно, втрийте парче сапун в топла вода и го разредете. Това е единственото решение, което може да се използва за пране на гумени килими.

Грижа за изделия от плат

Можете да изсушите килимите на специална сушилняСинтетичните килими се перат в пералня на температура до 60 градуса, като се избере подходяща програма. Имайте предвид обаче, че би било добра идея предварително да оставите вашия продукт за подова настилка за известно време в купа с топла вода, като разтворите малко количество неагресивен прах (без белина или алкохолен състав). След това трябва да започнете да перете без центрофугиране и без сушене, тъй като синтетичните килими също съхнат строго естествено!

Препоръчително е да използвате или гел/капсулен продукт, или малко пране или друг естествен сапун, който не съдържа оцветители като препарат. Препоръчва се Изплакнете два пъти, за да отстраните напълно останалия продукт.

Що се отнася до продуктите от други тъкани, те се перат на температура до 40 градуса с много деликатен цикъл. Нищо не се изстисква или изсушава автоматично. За допълнителна грижа можете да хвърлите няколко кухненски кърпи или други ненужни хавлиени предмети в резервоара заедно с килима.

Пране на килими от микрофибър

Микрофибърните постелки станаха много популярни напоследък, тъй като са универсални: доста меки, но в същото време еластични и адаптирани към условия на постоянна влажност и топлина.Освен това, в сравнение с продуктите от вълна, каучук или PVC, килимите от микрофибър са много леки и няма да натоварят барабана на машината.

По принцип принципите за пране на продукти от микрофибър са същите като всички други килими. Само в мек режим и ниска температура, без центрофуга и автоматизирано сушене.

Забележка! За разлика от синтетичните килими, микрофибърните килими трябва да се перат строго отделно от другите дрехи.

Защо не можете да използвате суперагресивни препарати? Микрофибърът е специално проектирано влакно, което е устойчиво на влага, много е издръжливо и дълготрайно при употреба, но може да бъде унищожено от силно химическо излагане. Бихме препоръчали изобщо да не перете микрофибърните килими в пералнята, а да ги минавате на ръка с четка и мек сапунен разтвор.

Как да се грижим за килим: общи правила?

в някои случаи е по-добре да се ограничите до ръчно почистванеСега нека обобщим горната информация и да ви кажем общите правила за грижа за различни килими. В крайна сметка, ако направите всичко правилно от самото начало, продуктът ще продължи много по-дълго и ще запази естетическия си вид за по-дълъг период.

 1. Внимателно проучете етикетите на продуктите. Там са посочени основните изисквания за грижа.
 2. Не използвайте високи температури или почистващи препарати на базата на агресивни избелители.
 3. По-добре е да не перете автоматично килими от деликатни тъкани.
 4. Не претоварвайте барабана. Ако имате много тежки и обемисти вещи, перете ги отделно.
 5. Що се отнася до гумените килими, опитайте се да ги перете в пералня само когато е абсолютно необходимо. По-добре е да се придържате към редовно миене на ръцете.
 6. Гуменият килим трябва да се изсуши добре, преди да се върне обратно в банята, в противен случай високата влажност може да доведе до образуване на гъбички. Веднага след измиване избършете продукта с влажна, топла кърпа. Това ще нормализира влажността и ще предотврати прекомерното изсушаване или повишената концентрация на влага.
 7. По-добре е да изсушите килими от всякакъв материал далеч от нагреватели, радиатори и слънчева светлина, тъй като това води до изсъхване на гумените продукти и деформация на тъканите.
 8. Купете подвижни капаци или мрежи.

Ако внимателно следвате тези препоръки, можете да удължите живота на вашия продукт за подова настилка за баня за дълго време. Това е необходимо преди всичко за вашата собствена безопасност и добро настроение!

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Елена Елена:

  Благодаря ти много! От всичко, което прочетох, разбрах, че е по-лесно да си купиш нов килим. Ако имате апартамент и навън е хладно, ще се измъчвате да чакате дебел, пълен с мъх килим да изсъхне естествено, без да се центрофугира.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня